Lidt ekstra til halsen skal styrke patienterne
Økonomaen Inga Høgfeldt går hver eftermiddag rundt med lækkerier - og hygge - til patienterne.
18-10-2016
Vil lokke sunde proteinholdige lækkerier i patienterne.
På Regionshospitalet Horsens har man en ernæringsstrategi, som fortæller at man vil få de indlagte patienter hurtigere på benene ved at sikre dem et godt og sundt energiindtag. Alt for mange patienter er underernærede, hvilket sinker en hurtig helingen af væv og sår efter operationer og en god muskelopbygning efter sygdomsforløb. I det daglige er der tre hovedretter, som fremstilles efter alle kunstens regler. Hertil kommer, at patienterne er blevet tilbudt lidt ekstra om eftermiddagen.
Med baggrund i hospitalets ernæringsplan 2016 har hospitalet nu i gangsat en særlig ordning, hvor en medarbejder om eftermiddagen går rundt til afdelingerne med en særlig madvogn.
– Vi har tidligere tilbudt oste, dagens kage og andet lækkert til afdelingerne, som personalet så har tilbudt patienterne. Det nye er, at vi ved at gøre lidt ekstra vil forsøge at få lokket noget mere i patienterne, siger Kirsten Rytter, cheføkonoma på Regionshospitalet Horsens.
I et par måneder afprøver man om en vogn med en rød-hvid ternet dug, en medarbejder med rød-hvid ternet forklæde og med lidt flere lækkerier kan friste patienterne. De hjemmegjorte lækkerier fra køkkenet er proteinberiget, så de giver et ekstra skub til at komme ovenpå.
Mere sunhed, hurtigere hjem
– Det er alle tiders. Det er virkelig en succes. På min medicinske afdeling med blandt andet mange geriatriske patienter vil jeg tro, at tiltaget betyder op mod 40 pct. ekstra protein. Det er rigtig meget, forklarer afdelingssygeplejerske Charlotte Larsen, Medicinsk Afdeling M1.
Det er for hende ikke bare maden, men hele den måde at maden bringes rundt på, der giver patienterne lyst til lidt ekstra. Det er et festligt lyspunkt midt på dagen, at et lækkert mellemmåltid kommer rundt. Mellemmåltidet lokker flere patienter til lige at lade sig friste.
– Jeg hører tit bemærkningen "Næe, er det til mig", når jeg kommer rundt, siger økonomaen Inga Høgfeldt, der indtil videre er den faste eftermiddags madpusher.
På turen rundt på afdelingerne følges hun af en medarbejder fra afdelingen, som kender til de enkelte patienters sygdom og eventuelle problemer med f.eks. at synke mad. Dermed kan økonomaen også sikre det rette tilbud.
Afdelingssygeplejerske Charlotte Larsen, cheføkonoma Kirsten Rytter og diætisten Mia Rasholdt.
– Vi kan lave virkelig sunde tiltag og også på sigt lade årstidernes bedste tilbud indgå i mellemmåltiderne, siger klinisk diætist Mia Rasholdt.
Alt varerne på eftermiddagsvognen er produceret fra bunden af hospitalets køkken.
Økonomien bag
Mellemmåltids-tilbuddet fra hospitalets køkken er gratis og betales blandt andet af, at køkkenet kan bruge mindre portioner af råvarer, som ikke længere kan udnyttes til standard menutilbud, der kan komme alle patienter til gode. Dette følger op på køkkenets generelle arbejde med at mindske madspild. Her udnytter man hospitalets logistik-oplysninger til at mindske overproduktion. de opnåede økonomiske besparelser er gået til kunne sikre stadig flere sunde økologiske råvarer uden ekstra udgifter til hospitalet.
Og så skal det da slås fast, at lækkerierne om eftermiddagen forventes at gøre patienterne hurtigere raske, så de styrket kan sendes hjem til en kendt dagligdag. Det igen kan betyde en besparelse for hospitalet.