Brevduer baner vejen for unik forskning
05.06.2016
Den danske brevduesport er blevet minutiøst registreret i de sidste 100 år, og det giver unikke muligheder for at afdække årsagerne til alvorlig lungesygdom.
Brevduesporten i Danmark har eksisteret siden slutningen af 1800-tallet og helt frem til 1990'erne indgik brevduer i det danske forsvar. Derfor har man i Danmark en nøjagtig registrering af brevduerne og brevdueholdernes navne og fødselsdatoer gennem mere end 100 år.
Et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser betydningen af det gamle brevdueregister: Forskningsårsstuderende Christine Cramer fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital ville undersøge udbredelsen af sygdommen allergisk alveolitis Og ved at sammenkøre medlemsregistre fra De Danske Brevdueforeninger med CPR-registeret, Landspatientregisteret og Lægemiddelregisteret lykkedes det at lave en unik undersøgelse af sygdommen.
Fjerdragt og ekskrementer udløser risiko
I mange år har man vidst, at nogle brevdueholdere fik problemer med lungerne. De hostede, fik feber, måtte på hospitalet – og nogle gange udviklede det sig til en kronisk sygdom, så brevdueholderne helt måtte holde op med at dyrke brevduesporten.
Forskerne bag denne undersøgelse har specielt set på risikoen for at udvikle lungesygdommen allergisk alveolitis og andre såkaldt interstitielle lungesygdomme. Det er nemlig vist, at proteiner fra duernes fjerdragt og ekskrementer kan udløse disse lungesygdomme, som populært kaldes "brevdueholderlunger".
- I vores undersøgelse kunne vi se, at risikoen for disse lungesygdomme er større, hvis man er brevdueholder, fortæller Christine Cramer, der er forskningsårsstuderende på Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital.
- Det er sjældent, at man kommer på hospitalet med ”brevdueholderlunger”, men det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne, for hvis sygdommene bliver kroniske, kan de have et alvorligt forløb.
- Holder man duer, bør man derfor overveje at anvende åndedrætsværn, som kan forebygge udbrud af sygdommene.
OBS: Det vedhæftede foto viser en af Danmarks brevdueholdere i færd med at fodre sine duer (foto: privat). Billedet må bruges i forbindelse med omtale af pressemeddelelsen.