22.09.2016

En blodprop i lungen kan ramme både livskvalitet og fysik. Nyt forskningsprojekt fra Regionshospitalet Silkeborg skal undersøge effekten af et otte-ugers træningsforløb til patienterne. TrygFonden støtter projektet.

Hvert år rammes cirka 2.500 mennesker af en blodprop i lungen. For mange kommer den ud af den blå luft, og det er en skræmmende og ubehagelig oplevelse, der rejser en masse spørgsmål i hovedet på patienterne. Sker det igen? Hvornår må jeg arbejde igen? Hvad med sport?

Når patienterne bliver udskrevet fra hospitalet, er der på nuværende tidspunkt intet rehabiliteringstilbud til de ramte. Det på trods af at studier viser, at patienternes livskvalitet og fysiske kunnen ofte daler, mens forbruget af medicin mod psykiske lidelser stiger efter en blodprop i lungen.

Nu skal et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Silkeborg undersøge, om et otte-ugers hjemmetræningsforløb til patienterne efter udskrivelse kan gøre en positiv forskel.

- Mange patienter bliver bange og får en masse bekymringer efter en blodprop i lungen. De mærker pludselig, at de er dødelige. Patienterne kan især blive nervøse for at dyrke motion, fordi de måske i begyndelsen bliver lettere forpustet end før deres blodprop, siger Nanna Rolving, der er ph.d. og forskningsansvarlig terapeut hos Regionshospitalet Silkeborg.

- Men der er ikke noget, der tyder på, at der er forhøjet risiko for at få en ny blodprop i lungen, når man dyrker motion. Tværtimod er det vigtigt at holde sig fysisk aktiv, siger Nanna Rolving.

TrygFonden støtter projektet
TrygFonden donerer 760.000 kroner til projektet. Det bliver markeret med en officiel overrækkelse fredag 30. september på Regionshospitalet Silkeborg.

- Når man har været ramt af en blodprop i lungen, er man helt naturligt sårbar og utryg i tiden efter udskrivelse. I TrygFonden arbejder vi for at øge livskvaliteten og hverdagslivet for mennesker med kronisk sygdom, siger Marianne Kristensen, der er næstformand for TrygFondens regionale råd i Region Midtjylland.

- Det er netop målet i dette nye projekt, hvor hjemmetræning og tættere kontakt med terapeuterne i rehabiliteringsforløbet gerne skal resultere i en bedre fysisk funktionsevne hos patienterne og ikke mindst øge trygheden og trivslen i hverdagen. Fra TrygFondens side er vi derfor glade for at støtte projektet og glæder os til at følge resultaterne, siger Marianne Kristensen.

Det er TrygFondens regionale råd i Region Midtjylland, der står bag donationen til Regionshospitalet Silkeborg som led i TrygFondens samlede arbejde for at støtte udsatte og sårbare grupper og give mennesker med kronisk sygdom en hverdag med øget livskvalitet.

Træningsforløb skal give tryghed
Projektet udføres som et lodtrækningsforsøg med i alt 140 patienter med medicinsk behandlet blodprop i lungen. Patienterne rekrutteres fra fem hospitaler i henholdsvis Region Midtjylland (Silkeborg, Viborg, Horsens og Herning) og Region Nordjylland (Aalborg Universitetshospital, inklusiv afdelingerne i Farsø og Hjørring). Patienterne fordeles ved lodtrækning i to grupper, hvor den ene er kontrolgruppe og modtager vanlig behandling, mens forsøgsgruppen får tilbudt et forløb med otte ugers fysioterapeutvejledt hjemmetræning i tillæg til vanlig behandling.

- De skal dyrke det, de plejer, om det så er løb, svømning eller Zumba. Så er der højere chance for, at de holder fast i træningen. Det handler om at turde presse sig selv og prøve sig selv af. De kan snakke deres bekymringer igennem med en fagperson, så de får trygheden og følelsen af, at det ikke er farligt for dem at være fysisk aktive, siger Nanna Rolving.

Målet er, at træningsforløbet skal have en positiv indflydelse på patienternes livskvalitet og fysiske formåen, samt sænke deres sygefravær og brug af medicin mod psykiske lidelser.

Overset gruppe
Personer med en blodprop i lungen er en overset gruppe i Danmark, når det handler om rehabilitering, fortæller Nanna Rolving.

Mennesker, der bliver ramt af en blodprop i hjertet, får for eksempel afhængig af hjemkommune typisk tilbudt 8-12 ugers træningsforløb, diætistsamtaler, rygestopkurser og andet patientundervisning i at leve et hjertevenligt liv.

- Det virker meget uretfærdigt, at der ikke er noget tilsvarende tilbud til patienter, hvis blodprop sidder i lungen, for de har gavn af det samme. Der mangler simpelthen fokus på denne gruppe patienter. Det hører vi også fra kolleger på mange andre hospitaler, siger Nanna Rolving.


Fakta:

  • Langt de fleste blodpropper i lungerne skyldes blodprop i de dybe vener i benene, fordi dele af en blodprop i et ben kan rive sig løs og strømme med blodet til lungerne.
  • Symptomerne kan være åndenød, svimmelhed, hoste og brystsmerter.
  • Akut blodprop i lungen kan være livstruende.

Overrækkelse:

  • TrygFonden overrækker officielt donationen til projektet fredag 30. september 2016 klokken 14.00 på Regionshospitalet Silkeborg, mødelokale 5, bygning 7 v/kantinen.

 

Yderligere oplysninger:

  • Nanna Rolving, forskningsansvarlig terapeut og ph.d., Regionshospitalet Silkeborg. Telefon 7841 7820, mobil 2128 9188, Nanna.Rolving@midt.rm.dk