Region Midtjyllands satsning på fødevarer har været med til at afsløre nyt potentiale hos innovativ plante-producent. Forløbet viser, hvordan forskning, erhverv og offentlige midler kan spille sammen og indgår derfor i internationalt projekt, hvor regionen deler erfaringer med en række EU-lande.
05.12.2017
Virksomheden Queen håndterer på verdensplan cirka 100 mio. Kalanchoe-planter hvert år , og det efterlader naturligt en anseelig mængde grønt affald. Midtjysk innovationsprojekt viser, at restproduktet måske indeholder en helt ny – og endnu mere indbringende – fremtid for plantevirksomheden. Samtidigt tjener projektet som case i EU-samarbejde, der skal få mere viden på arbejde i erhvervslivet.
Hæmmer MRSA
I projektet Queen Bio samarbejder Hinnerup-virksomheden således med blandt andre Region Midtjyllands Future Food Innovation og Syddansk Universitet om at trække sekundære plantestoffer ud af restproduktet. Disse dækker over en række stoffer, der allerede bruges som kosttilskud, men ny forskning viser, at potentialet er langt større. Stofferne hæmmer nemlig infektioner med den frygtede og antibiotika-resistente MRSA-bakterie, ligesom de har vist sig potentielt at kunne have effekt i forbindelse med kræftbehandling.
- Kan vi trække disse stoffer ud af vores grønne restprodukt og lykkes med at udvikle en forretning på den baggrund, så ser vi på noget, der kan være mere værdifuldt end vores kerneforretning i dag, fortæller Kai Lønne Nielsen, Ph.D og R&D Manager hos Queen - Knud Jepsen A/S.
Syv lande søger bedre samspil
Udover det kommercielle og det sundhedsmæssige perspektiv er Queen Bio også et eksempel på effektivt samspil mellem en region, en virksomhed og højt specialiseret forskning – og det er efterspurgt. Både i Danmark og internationalt, hvor Region Midtjylland arbejder sammen med en række lande om at finde nye og bedre veje til innovation. Eksempelvis i INKREASE (Innovation og Viden for regionale indsatser og systemer), hvor regioner fra syv lande inklusive Danmark deler eksisterende viden og udvikler ny.
I sidst uge var der INKREASE-seminar i Aarhus – og i den forbindelse besøgte en delegation netop Queen i Hinnerup
- Målet er at udvikle og forbedre de respektive partneres strategier og politikker målrettet innovation og videndeling. Her kan virksomheder som Queen, der kender systemerne indefra, hjælpe os med at blive klogere. Både på det, der fungerer og på de områder, hvor der er brug for at tænke nyt, siger specialkonsulent i Region Midtjylland Malou Munkholm.
En rolle i en bedre fremtid
Under besøget fortalte Kai Lønne Nielsen blandt andet om behovet for en bedre overgang fra forskningsresultater til kommerciel forretning, ligesom han understregede, at det kræver både tålmodighed og mod på papirarbejde at gå i kast med større innovationsprojekter. Samtidigt slår han fast, at det er besværet værd.
- Jeg har en vision om, at vi skal rykke som andet end en produktionsvirksomhed – og med det potentiale, der er i Kalanchoes indholdsstoffer, har vi mulighed for at spille en lille rolle i noget, der måske ændrer verden til det bedre, siger Kai Lønne Nielsen.
Læs mere om INKREASE (engelsk side)