15.02.2017

Hver tredje kvinde tager ikke imod tilbud om regelmæssig screening for livmoderhalskræft hos egen læge. Årsagen er ofte, at kvinderne glemmer at bestille tid. Men det kan være risikabel forglemmelse, og derfor går Region Midtjylland og Regionshospitalet Randers nu ud med kampagnen "Tag dig tid".

I de kommende måneder vil kampagnen "Tag dig tid" køre i Region Midtjylland. Kampagnen skal gøre kvinder – og særligt yngre kvinder - opmærksom på, at de bør tage sig tid til at deltage i screening for livmoderhalskræft, når de modtager en invitation med posten. Ved screeningen bliver kvinderne undersøgt for celleforandringer, og undersøgelsen kan forebygge, at livmoderhalskræft udvikler sig.

Kampagnen sættes i gang efter, at en ny opgørelse fra Region Midtjylland viser, at 48 kvinder i screeningsmålgruppen fik konstateret livmoderhalskræft i 2015. Næsten halvdelen af kræfttilfældene var hos kvinder under 45 år, og størstedelen var ikke blevet undersøgt for celleforandringer sidste gang, de fik en invitation. De mest udbredte tilfælde af livmoderhalskræft fandtes hos kvinder, der ikke havde taget imod tilbuddet om screening.

- Livmoderhalskræft rammer ofte yngre kvinder, og den kan i de fleste tilfælde forebygges. De nye tal fra undersøgelsen understreger, at screeningen har en effekt, siger ledende overlæge Berit Andersen, Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers.

Kvinderne glemmer eller udskyder undersøgelsen

Der kan være forskellige årsager til, at kvinder ikke deltager i screeningen. Interviews med unge kvinder viser dog, at kvinderne ofte ikke kommer af sted til undersøgelsen på grund af forglemmelse eller udskydelse af undersøgelsen til et senere tidspunkt. Netop derfor er hovedbudskabet i den nye kampagne, at kvinder bør tage sig tid til at bliver undersøgt.

- Vi håber, den nye kampagne vil øge opmærksomheden på, hvor vigtigt det er, at kvinderne husker at deltage i screening. Kvinder, der deltager i screening, nedsætter deres risiko for at få livmoderhalskræft betydeligt, siger Berit Andersen og understreger, at selvom kampagnen primært er målrettet yngre kvinder, er det lige vigtigt for kvinder uanset alder at blive undersøgt for celleforandringer, når de bliver inviteret til screening for livmoderhalskræft.

Gymnasielærer Ane Dalsgaard på 28 år, tidligere patient ved Regionshospitalet Randers, glæder sig over den nye kampagne og opfordrer kvinder til at huske at deltage i screeningsprogrammet.

- Jeg fik selv konstateret HPV og celleforandringer i 2014, og i 2016 fik jeg foretaget en keglesnitoperaton på Regionshospitalet Randers, hvor lægerne fjernede de celler, der kunne udvikle sig til kræft. Hvis jeg ikke havde deltaget i screeningsprogrammet, havde jeg ikke haft nogen anelse om min tilstand med middelsvære celleforandringer på livmoderhalsen, der i værste fald kunne udvikle sig til kræft. I dag er jeg rask takket være operationen. Så jeg vil stærkt opfordre til, at alle kvinder husker at deltage i screeningen, siger Ane Dalsgaard.

Fakta om screening for livmoderhalskræft

  • I Region Midtjylland inviteres årligt ca. 90.000 kvinder til screening for livmoderhalskræft
  • Når kvinderne modtager et invitation til screeningsprogrammet, skal de selv bestille tid til undersøgelse hos egen læge
  • Screening for livmoderhalskræft består af en gynækologisk undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen
  • Deltagelsen i screening for livmoderhalskræft er 65%
  • Det er vigtigt at deltage i screening for livmoderhalskræft, selvom man er vaccineret mod Humant Papillomavirus (HPV)

Flere oplysninger

  • Berit Andersen, ledende overlæge, Afdeling for Folkeundersøgelser, tlf. 2056 7476
  • Cecilia Honores Møller, kommunikationschef, tlf. 4079 2609

Tag dig tid!

Gå til et større billede af kampagnen Tag dig tid

 

Kampagne: Tag dig tid. Tryk på billedet, for at hente det i højere opløsning.
Foto: Helle Brandstrup Larsen

 

 

Gå til større billede af Ane Dalsgaard

Gymnasielærer Ane Dalsgaard. Tryk på billedet, for at hente det i højere opløsning.
Foto: Helle Brandstrup Larsen