Akutte patienter savner information i venteværelset
12.01.2017
Region Midtjyllands akutte patienter er generelt tilfredse med behandlingen, når de først kommer til, men i ventetiden savner de informationer. Det viser en ny patientundersøgelse.
- Se hospitalernes pressemeddelelser under teksten
For tredje gang har patienter landet over bedømt deres møde med akutmodtagelser og akutklinikker i Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, LUP Akutmodtagelser.
Akutmodtagelser på hospitaler i Region Midtjylland ligger bedst af alle regioner i sammenligningen, og vurderes over gennemsnittet i 12 af de 19 spørgsmål og som landsgennemsnittet i de resterende 7 spørgsmål.
- Personalet yder en stor og god indsats, der gør, at vi kan levere god behandling. Selvom vi stadig ikke er i mål, glæder jeg mig over fremgang i akutmodtagelser på vigtige områder som ventetid og smertelindring, siger Regionsrådsformand Bent Hansen.
Akutklinikkerne bliver vurderet over landsgennemsnittet på 5 spørgsmål og som landsgennemsnittet i de restende 14. Hospitalerne i Region Midtjylland præsterer ikke under landsgennemsnit på et eneste spørgsmål i undersøgelsen.
Tilfredse med besøget, men ikke med informationen
De fleste patienter er alt i alt tilfredse med deres besøg. Patienterne oplever, at personalet er til at forstå, svarer på spørgsmål og generelt lytter, når de beskriver den sygdom eller skade, de kommer med.
Det er godt, men de fleste patienter svarer også, at de slet ikke eller i ringe grad har fået tilstrækkelig information om udviklingen i ventetiden, mens de venter på undersøgelse og behandling.
- Patienternes svar er gode til at minde os om, at patienterne er lige vigtige at hjælpe, uanset om de venter, bliver undersøgt eller behandlet. De skal selvfølgelig have svar på deres spørgsmål og vi skal blive bedre til især at informere om ventetiden, mens de venter på at komme til. På akutklinikkerne skal vi også blive bedre til at tilbyde smertelindring, siger Bent Hansen.
Pressemeddelelser fra hospitalerne
Færre patienter oplever ventetid på Skadestuen
Patienterne er trygge ved deres behandling på Skadestuen
ved Aarhus Universitetshospital – og færre oplever ventetid.
Det viser nye resultater fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP).
Skadestuen på Aarhus Universitetshospital er landets største – og nogle gange også landets mest hektiske. Men alligevel oplever patienterne, at der bliver lyttet til dem, og at de kan være trygge ved behandlingen.
Det viser nye resultater fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP), som bliver offentliggjort i dag. I undersøgelsen har 173 patienter i perioden august-september 2016
svaret på et spørgeskema om deres oplevelse af et besøg på Skadestuen.
- Vi er stolte og glade over, at personalets faglige dygtighed vægtes så højt. Ud af undersøgelsen kan vi se, at patienterne føler sig lyttet til og er trygge ved behandlingen, siger Ole Mølgaard, ledende
overlæge på Fælles AKUT Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Bedre oplevelse af ventetid
I det seneste år har Skadestuen arbejdet med at nedbringe ventetiden, og det kan ses i årets undersøgelse. Sidste år rapporterede 75 procent af patienterne, at de oplevede ventetid,
mens det i år kun var 56 procent. Til gengæld oplever patienterne stadig ikke, at de orienteres tilstrækkeligt om årsagen til ventetiden eller udviklingen i den.
- Ventetiderne kan først forbedres afgørende, når vi flytter i nye rammer.
- Vi glæder os til, at vi til oktober 2017 skal flytte ud i det nye hospitalsbyggeri i Skejby. Her vil vi få mulighed for en bedre indretning af venteværelset, bl.a. med info-tavler og en større
reception.
Bedre smertelindring på vej
Sidste års undersøgelse af patienttilfredsheden viste desuden, at under halvdelen af patienterne oplevede at få tilstrækkelig smertelindring, når de var på besøg på Skadestuen. Det fik
Skadestuen til at iværksætte en indsats på området, bl.a. er sygeplejerskerne blevet uddannet i hurtigere at kunne udlevere smertestillende medicin. Men en målbar effekt af denne indsats kan
endnu ikke ses.
- Vi mener, vi har fat i de rigtige initiativer, men det tager tid, før det slår igennem. Først skal vi uddanne sygeplejerskerne og ændre arbejdsgange, før patienterne begynder at opleve en forbedring, når de besøger Skadestuen.
Flere oplysninger:
Claus Thomsen, lægefaglig direktør, Aarhus Universitetshospital, tlf.: 7846 2366 / claus.thomsen@rm.dk
Skadestue-patienter i Horsens er blevet markant mere tilfredse
Patienterne, som møder op i Skadestuen på Hospitalsenheden Horsens, er nu mere tilfredse med deres besøg end landsgennemsnittet. Det viser den nye patienttilfredshedsundersøgelse, LUP Akutmodtagelser (Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser).
Skadestuen i Horsens får i dette års patienttilfredshedsundersøgelse en markant mere positiv vurdering end i tidligere undersøgelser.
Patienterne svarer mere positivt på 17 ud af i alt 19 spørgsmål. Det er især inden for områder som den generelle tilfredshed med besøget, bedre smertelindring og adgang til mad og drikke i venteværelset, at patienterne er blevet mere tilfredse. Patienterne finder også længden af eventuel ventetid mere acceptabel.
- Akutafdelingens medarbejdere og ledere har i det seneste år leveret en fokuseret og vedvarende indsats for at forbedre patienternes oplevelse af at komme på Skadestuen i Horsens, siger oversygeplejerske Lone Fredensborg fra Akutafdelingen på Hospitalsenheden Horsens.
- Det glæder os meget, at indsatsen allerede nu afspejler sig i en betydeligt højere patienttilfredshed inden for en række vigtige områder.
Mange små og store forbedringsprojekter
Den patientnære indsats har bestået af mange både store og små forbedringsprojekter, og afdelingen har løbende målt på, hvorvidt indsatsen havde den ønskede effekt for eventuelt at kunne justere undervejs.
I forhold til landsresultatet ligger Skadestuen på Hospitalsenheden Horsens nu over gennemsnittet inden for 14 ud af 19 områder. Det omfatter bl.a. den generelle tilfredshed med besøget.
- Nu gælder det om at fastholde de gode resultater, så patienterne også i fremtiden er meget tilfredse med deres besøg hos os. Det kræver et konstant fokus på den samlede patientoplevelse og ikke "kun" på selve behandlingen. Men personalet har vist os, at det kan lade sig gøre, siger Lone Fredensborg.
- Undersøgelsen viser samtidig, inden for hvilke områder, vi kan gøre det endnu bedre, og vi kan se, at vi fremover kan arbejde med at informere patienterne bedre i forhold til, hvor og hvordan de kan henvende sig efter besøget. Vi ønsker ligeledes at blive bedre til at informere patienterne om årsagen til eventuel ventetid, og hvis der sker en udvikling i ventetiden, siger Lone Fredensborg.
Akutafdelingen har netop ansat tre patientassistenter, som bl.a. skal bidrage til, at skadestue-patienterne får den information, de har brug for, hvis de venter. Alle patientassistenter har en sundhedsfaglig baggrund, så de kan blive det naturlige bindeled mellem patienter og personale.
Fakta:
Skadestuen på Akutafdelingen, Hospitalsenheden Horsens, vurderes i dette års undersøgelse over landsgennemsnittet inden for 14 ud af 19 områder, heraf betydeligt inden for fire spørgsmål (med statistisk sikkerhed):
o 'Sygdom/skade behandles, så patienterne er trygge ved at skulle hjem'.
o 'Patienterne er alt i alt tilfredse med deres besøg'
o 'Patienter føler sig velkomne, når de ankommer til akutmodtagelsen'
o 'Der er mulighed for adspredelse i venteværelset'.
Skadestuen ligger under landsgennemsnittet inden for et enkelt område:
o 'Patienterne informeres om henvendelsesmuligheder efter besøget'.
Skadestuen er i forhold til sidste års undersøgelse gået frem inden for 17 ud af 19 områder. Størst fremgang (med statistisk sikkerhed) spores inden for områderne:
o 'Sygdom/skade behandles, så patienterne er trygge ved at skulle hjem'
o 'Patienterne er alt i alt tilfredse med deres besøg'
o 'Patienterne får dækket behov for smertelindring, mens de er i Akutmodtagelsen'
o 'Patienterne føler sig velkomne ved ankomsten til akutmodtagelsen'
o 'Længden af ventetid fra ankomst til undersøgelse er acceptabel'
o 'Patienterne oplever ventetid fra ankomst til undersøgelse' (færre oplever ventetid)
o 'Patienterne informeres løbende om, hvad der skal foregå'
o 'Der er adgang til mad og drikke'
o 'Der er mulighed for adspredelse i venteværelset'.
Skadestuen er gået lidt tilbage (ikke statistisk sikkert) på to ud af 19 områder i forhold til sidste års undersøgelse:
o 'Patienterne informeres om henvendelsesmuligheder efter besøg'
o 'Der er tydelig skiltning til akutmodtagelsen'.
Det er tredje gang, patienter landet over har bedømt deres møde med akutmodtagelser og akutklinikker i Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, LUP Akutmodtagelser.
Flere oplysninger:
Lone Fredensborg oversygeplejerske Akutafdelingen lonefred@rm.dk tlf. 51500194.
Gode karakterer fra Hospitalsenhed Midts skadepatienter
Skadestuen på Regionshospitalet Viborg og akutklinikkerne i Silkeborg og Skive er gode til at lindre patienternes smerter. Information om ventetid er fortsat en udfordring.
Patienternes tilfredshed med behandlingen på Hospitalsenhed Midts akutmodtagelse (skadestue) og to akutklinikker ligger på niveau med landsgennemsnittet. Det samme gælder patienternes tryghed ved at skulle hjem igen efter behandlingen.
Det viser nye rapporter fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP). Rapporterne baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt patienter, der blev behandlet uden indlæggelse for en skade på landets akutmodtagelser og akutklinikker i perioden mellem 24. august og 13. september 2016.
Fra Hospitalsenhed Midt deltager skadestuen på Regionshospitalet Viborg og akutklinikkerne på regionshospitalerne i Silkeborg og Skive i undersøgelsen. De tre behandlingssteder hører alle under Akutafdelingen på Hospitalsenhed Midt.
I undersøgelsen bedømmer patienterne, hvordan de blev modtaget og fik information om ventetid; hvordan de blev mødt af personalet og fik information under besøget; hvordan de blev hjulpet af med deres smerter – og om de følte sig parate til at tage hjem efter besøget.
- Med resultater udelukkende på eller over landsgennemsnittet har vi vished for, at vi er på ret kurs, og at der ikke er alvorlige huller i sikkerhedsnettet. Desuden viser undersøgelsen fremgang på langt de fleste områder. Smertelindring har været et særligt indsatsområde i 2016, hvor vi har været ekstra opmærksomme på patienternes behov for smertelindrende behandling og på at måle patienternes smerteoplevelse. Desuden har vi indført tilbud om lattergas til børn. Det har givet fin fremgang i Viborg, og vi fortsætter indsatsen på dette område på akutklinikkerne i 2017, siger ledende overlæge Larry H. Kristiansen fra Akutafdelingen.
Information om ventetid er igen undersøgelsens ømme punkt – ikke alene på Hospitalsenhed Midt, men i hele landet.
- I en travl hverdag kan det ske, at behandlingsindsatsen får højere prioritet end information til patienterne om ventetidens længde, årsagen til ventetiden og udviklingen i ventetiden. I afdelingen har vi stort fokus på at nedsætte ventetid og på at øge information til patienterne. Vi har allerede igangsat en række kvalitetsforbedrende tiltag, siger oversygeplejerske Bente Dam fra Akutafdelingen.
Bente Dam og Larry H. Kristiansen understreger, at patienternes svar er særdeles værdifulde i Akutafdelingens arbejde med at forbedre behandlingskvaliteten. LUP-rapporterne bliver nu analyseret og drøftet i afdelingens kvalitetsorganisation.
Besøg hospitalsenhedens hjemmeside her
Flere oplysninger:
Ledende overlæge Larry H. Kristiansen, Akutafdelingen, tlf. 7844 5111 / 6021 1289.
Oversygeplejerske Bente Dam, Akutafdelingen, tlf. 7844 5112 / 2213 4390.
Tilfredse akutte patienter i Randers og Grenaa
Ny undersøgelse viser, at Regionshospitalet Randers' akutte patienter er tilfredse med deres behandling. Dog er der plads til forbedringer i ventetid.
I efteråret 2016 blev Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser gennemført i akutmodtagelser og akutklinikker landet over. Nu foreligger resultaterne af den landsdækkende undersøgelse. Resultaterne viser en samlet patienttilfredshed over landsgennemsnittet for Regionshospitalet Randers.
Patienter føler sig i høj grad velkomne både i Akutmodtagelsen i Randers og i Akutklinikken i Grenaa. De oplever en tydelig skiltning til begge enheder og venteværelser med god adspredelse. Patienterne oplever et personale, der er til at forstå, og som generelt er gode til at lytte og svare patienterne, når de forklarer deres sygdom og skade. Herudover oplever patienterne, at personalet løbende giver patienterne informationer om, hvad der skal ske.
Der er dog plads til forbedringer. Patienterne oplever nemlig også, at der er ventetid i både i Randers og i Grenaa. Og selvom de oplever generel god information fra personalet, så vurderes information om længden af ventetiden utilstrækkelig i begge enheder.
- Undersøgelsen viser, at vores personale giver patienterne en god behandling i Akutmodtagelsen og Akutklinikken - og at der er plads til forbedringer. Kardinalpunktet i denne undersøgelse er ventetider. Vi skal blive bedre til at reducere ventetiden, og når vi har ventetid, skal vi også blive bedre til at informere patienterne løbende om udviklingen i ventetiden. Det vil vi forbedre fremadrettet, forklarer oversygeplejerske i Akutafdelingen, Bente Fogh.
Forbedringer efter flytning
Regionshospitalet Randers' akutmodtagelse og skadestue blev samlet i nye lokaler på Skovlyvej i efteråret 2016 lige efter den landsdækkende undersøgelse fandt sted. Ved indflytningen i de nye lokaler – og forud for offentliggørelse af resultaterne fra undersøgelsen - var personalet i Akutmodtagelsen allerede i gang med forbedringer til gavn for patienterne.
- I de nye lokaler har vi indrettet et venteværelse med bl.a. fjernsyn, forskellige blade og opladere til mobiler. Vi har også sørget for en automat i venteværelset, hvor patienterne kan købe forplejning. Det er vigtigt for patienterne at have let adgang til mad og drikke, mens de venter, forklarer Bente Fogh.
Hospitalet har også arbejdet med skiltningen til Akutmodtagelsen i Randers.
Hospitalet har også arbejdet med skiltningen til Akutmodtagelsen i Randers.
- Flere patienter er desværre blevet forvirrede over skadestuens nye placering i Akutmodtagelsen. Vi har derfor allerede under og efter indflytning i de nye lokaler arbejdet med at gøre skiltningen til Akutmodtagelsen meget bedre. Vores patienter skal nemt og hurtigt kunne danne sig overblik over placering og lokaler – både indefra og udefra, fortæller Bente Fogh.
Fakta
Om Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientundersøgelser for Akut:
- Undersøgelsen er blevet lavet blandt patienter, der har været i kontakt med akutmodtagelse eller – klinik i perioden 24. august- 13. september 2016
- I Akutmodtagelsen i Randers har 405 patienter modtaget spørgeskema til undersøgelsen, og 45% har besvaret det.
- I Akutklinikken i Grenaa har 62 patienter modtaget spørgeskema til undersøgelsen, og 50% har besvaret det.
Besøg hospitalets hjemmeside her
Flere informationer:
- Bente Fogh, oversygeplejerske i Akutafdelingen, tlf.: 2218 8724
- Cecilia Honores Møller, kommunikation, tlf.: 4079 2609
Akutte patienter i Vestjylland er blandt de mest tilfredse
Patienterne på akutmodtagelserne i Herning og Holstebro samt på Akutklinikken i Ringkøbing er alt i alt de mest tilfredse med besøget i årlig patientundersøgelse.
Resultatet af den årlige landsdækkende undersøgelse af patientoplevelser på landets akutmodtagelser og akutklinikker er netop offentliggjort for tredje år i træk og viser, at patienter der har været på besøg på akutmodtagelserne i Herning og Holstebro samt på Akutklinikken i Ringkøbing er de mest tilfredse, når man måler på den samlede tilfredshed med besøget. De spørgsmål, som i år får den mest positive score af patienterne, handler om mødet med personalet og selve behandlingen.
Spørgsmål om oplevelsen af ventetid får som helhed den mindst positive score. Det er ikke nødvendigvis den reelle længde af ventetiden, der har betydning for tilfredsheden. I stedet er det ofte oplevelsen af ventetid, der betyder noget. Desuden viser undersøgelsen, at patienterne er blevet mindre tilfredse med mulighederne for smertelindring samt mad og drikke, mens de venter i akutklinikken.
Undersøgelsen viser, at patientens tilfredshed med oplevelsen af ventetid har direkte betydning for den samlede vurdering af besøget, og Akutafdelingen vil fortsat have fokus på at forbedre oplevelsen af ventetid samtidig med, at der skal være fokus på mulighederne for smertelindring og mad og drikke i akutklinikken, lyder det fra ledende oversygeplejerske Mette Norup Frøjk, Akutafdelingen:
- Først og fremmest er vi glade for, at patienterne som helhed er meget tilfredse med deres besøg. Oplevelsen af ventetid ligger naturligvis patienterne meget på sinde, og vi fortsætter arbejdet med at skabe forbedringer. Vi vil sørge for, at patienterne føler sig velinformerede om ventetid, både ved ankomsten og løbende under besøget. Og så er det vigtigt, at vi også husker at fortælle om årsagerne til ventetid. Desuden vil vi have særligt fokus på, at patienterne kan få dækket deres behov både for smertelindring og mad og drikke, mens de venter i akutklinikken.
Information og kontakt gør ventetiden nemmere
De patienter, som er utilfredse med oplevelsen af ventetid, angiver hyppigst manglende information om ventetiden som årsag i den landsdækkende undersøgelse, og det samme billede gør sig gældende på Akutmodtagelsen i Holstebro. Derfor informerer personalet nu bl.a. løbende om ventetiden i venteværelset. Desuden får patienterne et tilbud om at blive ringet op, når det bliver deres tur, hvilket mange gerne tager imod. Tiltagene har givet gladere patienter, fortæller afdelingssygeplejerske Bente Graugaard Sørensen, Akutmodtagelsen i Holstebro:
- Mange patienter er glade for at kunne lave noget andet i ventetiden end blot at sidde i venteværelset. Hvis der er lang ventetid, så kan vi f.eks. opfordre patienterne til at gå en tur. Vi kan også tilbyde, at de kan blive ringet op, når deres tur nærmer sig.
Birgit Hagen, som er medformand i hospitalets brugerråd og næstformand i regionens sundhedsbrugerråd, er glad for, at Akutafdelingen ikke blot lytter til, hvad patienterne efterlyser i forhold til ventetid, men også handler derefter:
- For mig viser det, at patienternes stemme er vigtig, og det er glædeligt at se, at personalet ikke kun lytter, men følger op med forbedringer på de områder, som patienterne efterspørger.
Fakta: Tilfredshed alt i alt med besøget
Besøg Hospitalsenheden Vests hjemmeside
Flere oplysninger
- Mette Norup Frøjk, ledende oversygeplejerske for Akutafdelingen - Hospitalsenheden Vest, tlf. 4023 6179.
- Bente Graugaard Sørensen, afdelingssygeplejerske på Akutmodtagelsen i Holstebro tlf. 2222 8963.
- Birgit Hagen, medformand for brugerrådet på Hospitalsenheden Vest og næstformand i Sundhedsbrugerrådet, Region Midt, tlf. 5361 2611.
Patienter oplever et lyttende personale på landets akutmodtagelser
De fleste borgere, der i 2016 besøgte akutmodtagelse eller akutklinik med mindre skader oplevede at personalet var lyttende. Men de efterlyser bedre kommunikation om, hvordan deres ventetid udvikler sig. Det skal vi blive bedre til, fastslår Ulla Astman, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
Otte ud af ti patienter, som har været forbi en akutmodtagelse eller -klinik med mindre skader i 2016, oplever, at personalet er lyttende og kommunikerer tilfredsstillende i ”høj grad” eller ”meget høj grad”. Samtidig føler syv ud af ti sig trygge ved at tage hjem, når de er blevet tilset. Det viser resultatet fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser i Akutmodtagelser fra 2016, som bliver offentliggjort i dag.
- Det er betryggende, at otte ud af ti patienter oplever at blive mødt af et lyttende og letforståeligt personale og, at de fleste også føler sig trygge, når de tager hjem. Det vidner om høj faglighed og stort engagement fra personalet, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
Information om ventetid
Desværre oplever otte ud af ti patienter, at de ikke bliver informeret tilstrækkeligt om udviklingen i deres ventetid.
- Vi ved, at de fleste har forståelse for, at der kan være ventetid på en akutmodtagelse eller -klinik. Men det virker frustrerende, når man ikke ved, hvorfor man venter, eller hvor længe man skal vente. Det skal vi arbejde på, så vi kan blive bedre, fastslår Ulla Astman.
På Bornholms Hospital arbejder man eksempelvis allerede med at sende personalet på kursus i ”Håndtering af venteværelset”, da det er vigtigt, at personalet får redskaber til mest hensigtsmæssigt at formidle informationen om ventetid til patienter i venteværelset, som ofte kan opleve at blive frustrerede, hvis de føler sig overset eller glemt.
Undersøgelsen giver mulighed for forbedring
I de foregående år efterlyste patienterne bedre adgang til noget at spise og drikke, mens de venter. På den baggrund er der sidenhen sørget for, at patienterne blandt andet nu har fået mulighed for at købe noget mad eller drikke fra automater i venteværelserne. I undersøgelsen for 2016 ses der således også en stigende tilfredshed blandt patienterne, når der spørges til adgang til mad og drikke.
- Undersøgelsen giver os en indsigt i, hvad patienterne er utilfredse med, så vi har en mulighed for at ændre det og blive bedre, understreger Ulla Astman. Derfor bliver jeg også glad for at se, at tilfredsheden er steget hos patienterne, når vi har forsøgt at imødekomme ønskerne fra de sidste års undersøgelser, siger Ulla Astman.
Fakta
Undersøgelsen kaldes Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser i Akutmodtagelser (LUP Akut) og skal indsamle systematisk viden om, hvordan borgerne oplever kontakten med landets akutmodtagelser. For tredje år i træk har landets akutmodtagelser og -klinikker bedt deres patienter svare på et spørgeskema om, hvordan de oplevede deres besøg på en af landet akutmodtagelser og -klinikker.
I 2016 blev undersøgelsen foretaget mellem 23. august og 13. september. Og svarprocenten var på 43 procent, hvilket giver svar fra 6.491 patienter, der har haft et akut, ambulant besøg i en akutmodtagelse eller -klinik uden efterfølgende indlæggelse.
Læs rapporten her
Kontaktpersoner:
- Politiker Ulla Astman
- Fagperson Linea Ohm
- Pressekontakt Line Lund Hebbelstrup, Tel. 20 42 56 37. line@regioner.dk