Firma bag madscanner flytter til Aarhus
Den canadiske fødevarevirksomhed Tellspec flytter til Danmark. Virksomheden har ifølge flere eksperter stort globalt potentiale.
- Jeg er blevet tiltrukket af det stærke innovationsmiljø i Danmark, hvor jeg hurtigt blev bekendt med det høje kompetenceniveau inden for blandt andet bakteriologi og IT. Desuden er jeg meget imponeret over udbuddet af økologiske varer og den høje fødevaresikkerhed her i Danmark. Sådan siger Isabel Hoffman, CEO ved Tellspec, der er det seneste eksempel på, at internationale talenter og start-ups i høj grad har Midtjylland på radaren.
Vi er nemlig rigtig gode til at udvikle og tiltrække kompetencer, viser nye tal fra nationalbanken, og netop dette har Future Food Innovation haft succes med, viser historien om den innovative virksomhed Tellspec, der netop har etableret sig i Aarhus.
Scanner afslører gluten
Isabel Hoffman er hovedpersonen bag Tellspec, som har udviklet en håndholdt madscanner, der på få sekunder kan afsløre det sande indhold af næringsstoffer i fødevarer. Scanneren henvender sig både til forbrugere, virksomheder og forskere.
- Scanneren er både til den almindelige forbruger, til allergikere, der vil undersøge en madvare for gluten eller spor af mælk, til supermarkeder som brug i kvalitetstjek og som et analyseværktøj til forskeren, forklarer Isabel Hoffman.
Adgang til viden og samarbejde
At valget faldt på Midtjylland og Aarhus i jagten på gode rammer for den fortsatte vækst i Tellspec er således langt fra en tilfældighed, og det glæder udviklingsdirektør i Region Midtjylland, Kim Kofod Hansen.
- Når en virksomhed med stort globalt potentiale vælger at etablere sig her, understøtter det, at Vækstforum og Region Midtjylland har tænkt rigtigt i strategien med at etablere et sammenhængende innovationsmiljø, der giver virksomhederne nem adgang til samarbejde med andre aktører og specialiseret viden på fødevareområdet i regionen, siger Kim Kofod Hansen.
Virksomheder i elitetræning
Tellspec blev i første gang tiltrukket af Danmark i forbindelse med European Food Venture Forum 2016. Future Food Innovation, som hjælper innovative fødevarevirksomheder i Danmark, fik Tellspec med i elitetræningsprogrammet for fødevarevirksomheder, som Accelerace og Agro Business Park står for, hvorfor Isabel nu drager til Danmark. Ifølge Lone Gammelgaard Schwarz, programleder ved Accelerace, har Tellspec et stort globalt potentiale.
- Tellspec har et stort potentiale, fordi teknologien kan skaleres internationalt, og fordi produktet har mange anvendelsesmuligheder. Yderligere er fødevaresikkerhed en voksende trend, hvilket gør Tellspecs løsning utrolig interessant, siger hun.
Tellspec har allerede vundet flere store priser heriblandt Horizon 2020-prisen og den danske Water Air Food Award (WAFA). Grundlægger af WAFA, Tina Lindgren, tror på, at teknologien kan blive en succes, fordi den blandt andet flytter viden fra laboratoriet over i hånden på forbrugeren.
- Tellspec har et stort potentiale, da teknologien er skalérbar, så almindelige mennesker kan få råd til at bruge den, og dermed giver det forbrugeren mulighed for at få indflydelse på fødevaresikkerheden.
Fakta: Future Food Innovation hjælper virksomheder frem
- Future Food Innovation har hovedansvaret for implementering af Vækstforums innovationsindsats på fødevareområdet. Future Food Innovation tilbyder vejledning, matchmaking og økonomisk støtte, fx i form af innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner samt vækstforløb. Initiativet er finansieret af Region Midtjylland og EUs Regionalfond samt privat medfinansiering fra de deltagende virksomheder.
- Bag Future Food Innovation står et konsortium bestående af seks parter, som er førende inden for fødevareinnovation i Danmark: Agro Business Park, Institut for Fødevarer og MAPP Centret ved Aarhus Universitet, VIFU, Teknologisk Institut, Danish Food Cluster og Væksthus Midtjylland.
- Future Food Innovation er forankret i Agro Business Park A/S - en klynge- og managementorganisation med innovations-, inkubations- og investeringsaktiviteter på både nationalt og internationalt plan, som har fokus på at understøtte innovationsprocesser, iværksætteri, netværk, kommercialisering og forretningsudvikling i den biobaserede økonomi.
Læs mere om Future Food Innovation på www.futurefoodinnovation.dk
Fakta: Tellspec skalerer op i Aarhus
- Canadiske Tellspec udvikler let tilgængelige løsninger til databaseret fødevareanalyse målrettet både forskere og almindelige forbrugere.
- Tellspecs håndholdte scanner kan således på få sekunder afsløre, om der er eksempelvis gluten eller mælk i en fødevare.
- Innovationsmiljøet omkring Future Food Innovation i Region Midtjylland har, kombineret med det generelt store danske fokus på økologi og fødevaresikkerhed, trukket Tellspec til Danmark, og virksomheden etablerer sig nu i Aarhus.
- Her deltager Tellspec blandt andet i initiativet Scale-Up Denmark, der er et nationalt initiativ søsat i et samarbejde mellem de fem regioner og Erhvervsstyrelsen. Scale-Up Denmark-programmet er finansieret af regionernes erhvervsudviklingsmidler, EUs Regionalfond samt privat medfinansiering, og målet er, at der i løbet af de kommende tre år skabes 1.200 nye danske job og en meromsætning på 2 mia. kroner i deltagervirksomhederne.
Læs mere om Tellspec på http://tellspec.com
Yderligere oplysninger:
- Gyda Bay, innovationschef, Future Food Innovation/Agro Business Park, tlf. 2141 7262
- Kim Kofod Hansen, udviklingsdirektør, Region Midtjylland, tlf. 2043 4304
- Isabel Hoffmann, stifter og CEO, Tellspec Inc., tlf. 416-964-0830, Skype ID: isabel.miles