17.07.2017

Aarhus Universitetshospital (AUH) har det seneste år skruet op for en kræftbehandling, hvor patienter får badet det indvendige af maven i varm kemoterapi.

AUH får henvist patienter fra hele landet, og er det seneste år gået fra omkring 35 operationer om året til 80 operationer på et år. Den øgede aktivitet tiltrækker international opmærksomhed, og i næste uge kommer et hold kirurger fra Taiwan for at lære af kollegerne i Aarhus.

- Vi er glade for at kunne lære fra os til gavn for patienter andre steder. Det er en meget stor operation, som tager hele dagen, men resultaterne er gode, og der er færre bivirkninger, siger overlæge Vic Verwall fra Mave- og Tarmkirurgi, AUH. Han er en af de kirurger, der har mest erfaring med behandlingen, og han er med til at undervise kirurgerne fra Taiwan i næste uge.

Fakta om behandlingen

Behandlingen kaldes HIPEC (hyperthermic intraperitoneal chemotherapy), foregår ved, at kirurger først fjerner al synlig kræft i bughulen. Derefter bliver bughulen badet i 1,5 time med 41-42 grader varm kemoterapi for at dræbe eventuelle mikroskopiske kræftsvulster og løse kræftceller. Ideen bag behandlingen er at koncentrere effekten af kemoterapien i bughulen og at udnytte, at varmen gør kemoterapien mere kraftfuld overfor kræftcellerne.

Patienterne er alvorligt syge. Tidligere ville kun få patienter ville være i live efter fem år, men med behandlingen er omkring halvdelen af patienterne i live efter fem år.

HIPEC-behandlingen bruges overfor tyk- og endetarmskræft med spredning til bughinden, samt overfor enkelte andre kræftformer (bughindekræft, blindtarmskræft og pseudomyxoma peritonei, som er en sjælden kræftform i bughulen).

Yderligere oplysninger:

Overlæge Vic Verwaal, +45 2857 5003

Video med Vic Verwaal, der fortæller om operationen