Ny opfindelse hjælper respiratorpatienter
11.06.2017
For patienter, der har modtaget længerevarende respiratorbehandling kan opfindelsen af en helt særlig lukkemekanisme til operationssåret i halsen forberede livskvaliteten.
Færre komplikationer, kortere indlæggelsestid på intensivafdeling og hurtigere come-back til normalt liv. Det er nogle af gevinsterne ved en lille dims, som sygeplejerske, Karen Juelsgaard Christiansen, Hjertesygdomme Aarhus Universitetshospital (AUH), er opfinderen bag.
Hurtig heling og bedre vejrtrækning
Den nye opfindelse og behandlingsmetode består af en forsegling, som midlertidigt placeres på indersiden af luftrøret, når der ikke længere er brug for respiratortuben. Forseglingen fikseres med et tilspændingsspænde udenpå patientens hals. Det forventes, at forseglingen vil medfører en hurtigere heling af den kunstige åbning ind til luftrøret, en forbedret lungefunktion og en mere skånsom overgang til selvstændig vejrtrækning uden respiratoren.
Projektet har primært fokus på respiratorpatienter på intensivafdelinger, men det er muligt, at også øre-næse-hals-patienter, som også ofte behandles med midlertidig respiratortube af forskellige årsager, kan få gavn af den nye metode.
Projektet har hidtil været støttet af kliniske eksperter i specialet Ledende forskere og bevillinger fra innovationscentret Capnova, A.P. Møller Fonden og Novo Seeds.
Kontakt
Karen Juelsgaard Christiansen tlf. 24247178 / mail: karen@clin.au.dk