08.03.2017
Nogle særlige håndgreb i forbindelse med barnets fødsel er en af de bedste metoder til at forebygge svære bristninger under fødslen. Det er resultatet af et forbedringsprojekt, som nøje har fulgt over 8000 fødsler på Fødeafdelingen i Herning og Holstebro.
Siden 2013 har Fødeafdelingen på Hospitalsenheden Vest fulgt og registreret, om brugen af nogle særlige håndgreb forebygger store fødselsbristninger ved fødsler uden kejsersnit. Foreløbig er det blevet til registrering af over 8000 fødsler, der dokumenterer, at håndgrebene virker forebyggende.
Det er godt nyt for de førstegangsfødende, der ofte kan frygte at få så stor en bristning, at det risikerer at ødelægge endetarmsmusklen og evnen til at holde på luft og afføring, fortæller afdelingsjordemoder Charlotte Sander Andersen fra Fødeafdelingen i Herning. Hun har været en del af projektgruppen og med til at indsamle den store mængde data.
- Selv om risikoen for at få en stor fødselsbristning efterhånden er meget lille, så er det noget, der optager tankerne hos mange af vores førstegangsfødende. Derfor er det glædeligt, at vi nu kan dokumentere, at det at vi bruger håndgrebet – det er noget, der virker, så de gravide kan føle sig ekstra trygge i vores hænder.
Godt håndværk og samarbejde halverer antallet af bristninger Registrering af håndgrebet ved alle fødsler uden kejsersnit indførte Fødeafdelingen som en del af et forbedringsprojekt fra 2013 til 2015 med et mål om at halvere forekomsten af store fødselsbristninger. Tidligere målinger havde vist, at forekomsten lå på 8 pct. hos de førstegangsfødende i Herning og Holstebro.
Projektet startede med, at alle afdelingens fødselslæger og jordemødre blev trænede og certificerede i brug af håndgrebene i forbindelse med barnets fødsel. På et enkelt år lykkedes det Fødeafdelingen at få halveret forekomsten af store bristninger til 4 pct. af alle førstegangsfødsler, fortæller overlæge Ole Bredahl Rasmussen fra Fødeafdelingen. Ole Bredahl har bl.a. undersøgt effekten af forbedringstiltagene og mener, at de flotte resultater skyldes, at Fødeafdelingen hele tiden har fokus på træning og certificering samt et godt samarbejde mellem fødselslægerne og jordemødrene:
- Der er ingen tvivl om, at det, der har medvirket til de hurtige og varige kvalitetsforbedringer på området er en stærk ledelsesmæssig opbakning til certificering af personalet og et mindset der handler om, at høj kvalitet er noget, man er fælles om at løfte på hele Fødeafdelingen.
Fakta
- Alle jordemødre på Fødeafdelingen i Herning og Holstebro certificeres bl.a. i at bruge nogle håndgreb, der sænker farten af hovedets fødsel og støtter mellemkødet, som tilsammen gør det nemmere at få barnets hoved ud uden store bristninger.
- Afdelingens fødselslæger får bl.a. mulighed for at øve sig på at forløse barnet med sugekop via simulation. Al personale kommer igennem en re-certificering en gang om året for at holde kundskaberne ved lige. Alle nyansatte bliver ligeledes introduceret og certificerede.
- Resultaterne af forbedringsprojektet er for nylig blevet publiceret i tidsskriftet BMJ Quality med titlen: "Reducing the incidence of Obstetric Sphincter Injuries using a hands-on technique: an interventional quality improvement project". Hent artiklen som pdf
- Type af studie: Interventionsstudie.
- Den nye årsrapport fra den danske kvalitetsdatabase over fødsler (DKF) er blevet offentliggjort 1. marts 2017 og registreringen, der løber fra september 2015 – august 2016, viser, at forekomsten af store fødselsbristninger på Fødeafdelingen i Herning og Holstebro har været på 3,4 pct. i den pågældende periode.
- Til gengæld viser Fødeafdelingens egne registreringer for hele 2016 et yderligere fald i tendens til 2.9 pct.
- Til sammenligning viser årsrapporten en gennemsnitlig forekomst af store fødselsbristninger blandt førstegangsfødende på 4,1 pct. i hele Danmark – hent årsrapporten som pdf
Yderligere information
Overlæge Ole Bredahl Rasmussen på 7843 4715.
Afdelingsjordemoder Charlotte Sander Andersen på 7843 4762.
Jordemoder Annika Yding på 7843 4701.
Specialeansvarlig overlæge Jane Boris på 7843 4727.