14.09.2017
Efter 10 måneders forhandlinger er Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) i nat nået til enighed om en ny overenskomst for de praktiserende læger.
Hvis aftalen godkendes, træder den i kraft 1. januar 2018 og løber tre år frem i tiden.
- Med aftalen sørger vi for, at borgere med kroniske sygdomme kan få behandling tættere på eget hjem, og vi styrker de praktiserende læger ved at flytte opgaver fra hospitalerne ud i det nære sundhedsvæsen, siger Anders Kühnau, forhandlingsleder for Danske Regioner og formand for RLTN.
- Aftalen skaber også bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet, fordi lægerne får en ny og styrket rolle med at følge op efter en hospitalsindlæggelse, blandt andet for kræftpatienter og for særligt sårbare borgere. Og ikke mindst vil lægerne tage på flere sygebesøg også til borgere, der har langt til lægen, siger Anders Kühnau.
Praktiserende læger får nye opgaver
PLO’s formand, Christian Freitag, betegner aftalen som et vendepunkt for almen praksis:
- Aftalen er tydeligt tegn på, at læger og regioner er enige om vækst og udvikling i almen praksis. Det skaber et godt grundlag for rekruttering og lægedækning fremover. Den lægger i mine øjne nogle meget vigtige spor for de praktiserende lægers fremtid og dermed også for vores patienter. Vi påbegynder en omlægning, der skal ruste vores klinikker til en fremtid, hvor det nære sundhedsvæsen kommer til at spille en større rolle. Aftalen signalerer derudover en meget vigtig retning om mindre kontrol og større tillid til den praktiserende læges arbejde og faglighed. Det skal gøre os i stand til at sikre vores patienter en bedre service og bedre behandling, siger Christian Freitag.
Flere sygebesøg til svage borgere
Aftalen sikrer lægerne yderligere 660 mio. kroner, der skal bruges på bedre tilbud til patienter med type 2-diabetes, kræft og KOL, flere sygebesøg i eget hjem til svage patienter og at praktiserende læger får større ansvar for at følge op på patienter, når de bliver udskrevet fra hospitalet.
Som en del af aftalen indføres et såkaldt differentieret basishonorar til fordel for læger i lægedækningstruede områder og i områder med mange behandlingskrævende patienter. Hensigten er, at det skal forbedre lægedækningen de steder i landet, hvor der i dag er for få praktiserende læger.
Aftalen er indgået med forbehold for godkendelse hos begge parter.
Hovedelementer i aftalen
- Aftalen løber fra 1. januar 2018 til 31. december 2020.
- Praktiserende læger skal på sigt stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.
- Kontroller af visse kræftsygdomme foretages i almen praksis, ligesom praktiserende læger skal styrke fokus på behovene hos det stigende antal kræftpatienter.
- Praktiserende læger får større ansvar for at følge op over for sårbare borgere efter udskrivelse fra hospitalet.
- Sygebesøg i borgernes hjem opprioriteres.
- Praktiserende læger med mange særligt behandlingskrævende patienter honoreres ekstra ud fra et såkaldt differentieret basishonorar.
- Lægedækningstruede områder får en håndsrækning ved, at praktiserende læger i de områder får bedre mulighed for at etablere delepraksis, ansætte læger, som fortsat er under uddannelse, og kompensation ved sygdom og barsel.
- Kvalitetsarbejdet i almen praksis styrkes. Ambitionen er, at alle praktiserende læger fremover skal være del af en kvalitetsklynge, som arbejder målrettet med kvaliteten i klinikkerne.
Læs mere: