04.12.2018
Nu kan 1. reservelæge Jacob Juul Jensen fra Herning kalde sig Danmarks første færdiguddannede speciallæge i Akutmedicin.
Siden foråret 2018 har lægerne kunne blive godkendt til den nye danske speciallægeuddannelse i akutmedicin, men allerede nu kan 1. reservelæge Jacob Juul Jensen fra Herning kalde sig Danmarks første færdiguddannede speciallæge i Akutmedicin takket være et tæt samarbejde mellem Region Midtjylland, Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest og Linköping Universitetshospital i Sverige.
Frømand og frontløber
36-årige Jacob Juul Jensen bor til dagligt i Herning med sin kone og parrets to små børn, en dreng på tre år og en pige på 7 måneder, og han har haft et mere end sædvanligvis travlt sommer og efterår. For det første så har han som den første læge i Danmark færdiggjort en fuld speciallægeuddannelse i Akutmedicin, og så har han brugt det meste af november måned på at færdiggøre et videreuddannelsesforløb i fly – og dykkermedicin ved Forsvarets sundhedstjeneste således, at han også kan fungerer som helikopter - og dykkerlæge i Forsvaret. Her er dagene startet tidligt og sluttet sent hver aften, men mange jern i ilden og et kæmpe drive har altid været særlige kendetegn ved den tidligere frømand og kampsoldat fra Aalborg, som aldrig har været bange for at gå sine egne veje. Drivet betyder, at han bl.a. har været med til at bane vejen for mange af sine fagfæller, som deler samme drøm om en karriere som akutmediciner i Danmark.
Banebrydende samarbejde
For fem år siden havde Jacob Juul Jensen et brændende ønske om at videreuddanne sig til speciallæge i akutmedicin, selv om specialet endnu ikke fandtes i Danmark. Heldigvis så kunne ønsket indfris takket være en fremsynet ledelse i Regionen og i Hospitalsenheden Vest. Man valgte nemlig at indgå en uddannelsesaftale med Akutafdelingen ved Linköping universitetshospitals i Sverige, som dengang og nu har Sveriges største og mest veletablerede afdeling, med 1/3 af alle landets speciallæger indenfor området Akutmedicin. 1 år af uddannelsen skulle foregå i Sverige, mens de resterende 4 år foregik på Akutafdelingen og øvrige specialeafdelinger ved Hospitalsenheden Vest med fokus på den akutte behandling.
Flere på vej til modtagelsen Gødstrup
Uddannelsesaftalen har betydet, at fire af Jacobs kolleger på akutmodtagelsen i Herning er i gang med den samme speciallægeuddannelse med godkendelse i Sverige. Netop den fremsynethed fra ledelsens side bliver en stor styrke for patienter og for samarbejdspartnere på det kommende akuthospital i Gødstrup, mener den nyuddannede akutlæge, som beskriver Akutafdelingen som den primære motor, der driver hele hospitalets udredning og flow af patienter. I 2020 vil akutmodtagelsen være knudepunkt for modtagelsen af ca. 200 akutte patienter i døgnet på Regionshospitalet Gødstrup. Og det bliver en stor fordel for patientforløbet, at det er akutspecialisterne som i front døgnet rundt, fordi de har et bredt diagnostisk blik på patienten samtidig med, at de har fokus på logistik og kommunikation med hospitalets øvrige afdelinger og eksterne samarbejdspartnere. Det får nemlig forløbet til at glide hurtigere, hurtigere og mere optimalt end tidligere, da fokus nu er på at finde de rigtige patienter, som har behov for akut indlæggelse og skabe gode forløb for de mange patienter som udskrives direkte fra akutafdelingen til videre forløb fra hjemmet.
- Jeg plejer at sige, at halvdelen af min tid går med differentialdiagnostik af sygdomme, og at de sidste 50 pct. af tiden går med logistik og kommunikation. Akutmedicinere er vigtige generalister i akuthospitalernes maskinrum, fordi de fleste akutte patienter er ældre og indlægges med flere forskellige sygdomme og symptomer. Det kræver, at nogen har det brede diagnostiske blik på patienten og kan koordinere, lægge planer og binde enderne sammen på tværs af hospitalet. Derfor bliver det en kæmpe force, at vi om få år har et stort færdiguddannet team af akutmedicinere med et fagligt stærkt miljø, og hvor Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest, pt. er allerlængst fremme i Danmark.