22.01.2018

For at hjælpe forældre med at lege den gode dialog frem, har fem fødesteder i Region Midtjylland sammen udviklet det digitale spil "Samspil"

Når et barn kommer til verden, kan det sætte parforholdet på prøve.

En undersøgelse foretaget af Egmont Fonden og Børns vilkår viser, at 37 procent af alle hjemmeboende 16-årige ikke bor sammen med begge deres forældre. I de fleste tilfælde er børnene kun et til to år, når forældrene vælger at flytte fra hinanden. Det tyder på, at flere forældre i dag savner redskaber i hverdagen til at styrke deres indbyrdes bånd og dermed barnets trivsel.

For at hjælpe forældrene godt i gang, har Hospitalsenheden Vest på vegne af de fem fødesteder i Region Midtjylland udviklet det digitale spil "Samspil", der kan hjælpe forældre med at lege den gode dialog frem. Det nye spil er netop udkommet til smartphones og tablets.

- Det er rigtigt godt, når medarbejdere tænker innovativt og er med til at udvikle teknologier, der kan hjælpe borgerne bedre. Jeg er rigtig glad for, at alle hospitaler i regionen er med, siger regionsrådsformand Anders Kühnau.

Samspil skal give flere børn en god start

Egmont Fonden valgte i 2016 at støtte udviklingen af spillet med knap to millioner kroner. Begrundelsen er, at spillet kan være med til at give flere børn en god start på livet, og det er nødvendigt, siger Henriette Christiansen, direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration.

- Det er vigtigt, at små børn får en tryg og god start på livet. Det kræver godt samarbejde og tæt dialog mellem de nybagte forældre. Egmont Fonden håber, at spil-app’en kan være med til at styrke forældrenes forhold til gavn for børnene, siger Henriette Christiansen. 

Humor og leg fremmer dialogen

I regioner og kommuner findes der allerede en række tilbud, der har til formål at styrke forældrenes dialog og parforhold. Tilbuddene er mest baseret på gruppeforløb, der ikke passer til alle pars behov, forklarer innovationskonsulent og udviklingsjordemoder Jette Ranum fra Fødeafdelingen på Hospitalsenheden Vest.

- Folk er ikke ens, og nogle af de mere stille typer har det svært med at åbne op i en gruppe. Så vi manglede et alternativ, gerne baseret på humor, der netop kan nedbryde barrierer for en god dialog, siger Jette Ranum.

På den baggrund fik Jette Ranum i 2015 ideen til spillet "Samspil" til smartphones og tablets. Via spil-app'en kan parret på en nem og lærerig måde lege sig frem til en bedre dialog ved hjælp af humor, quizzer og belønninger.

- De fleste har mobiltelefonen ved hånden det meste af tiden. Derfor var det helt oplagt at udvikle et let og underholdende mobilspil, som bringer parret sammen og styrker deres relation og kommunikation.

Sundhedsplejen i Randers: Spændende mulighed

I november og december 2017 blev Samspil brugertestet af 16 forældrepar i samarbejde med "Familieiværksætterne", som er et tilbud til førstegangsforældre i Randers Kommune. Både deltagernes og sundhedsplejens indtryk af spillet var positive:

- Spillet startede nogle gode og anderledes samtaler blandt parrene, og hvis app'en på den måde kan være med til at fremme en god kommunikation mellem forældre, er det også en stor fordel for børnene. God kommunikation er essentiel for gode relationer, siger Birte Koudal Fisker, sundhedsplejerske i Familieiværksætterne.  

I Randers Kommune ser Sundhedsplejen frem til at tilbyde det digitale spil som en del af det kommunale tilbud.

Fakta:

  • Samspil er udviklet af Hospitalsenheden Vest på vegne af de fem fødesteder i Region Midtjylland i samarbejde med den århusianske spilvirksomhed Funday Factory og Egmont Fonden, som i efteråret 2016 valgte at donere 1.950.000 kroner til udviklingen og evalueringen af mobilspillet.
  • Resultatet af brugertesten via "Familieiværksætterne" viser, at Samspil scorer højt på underholdningsværdi og anvendelighed, ligesom det også bliver bedømt meget positivt på parametrene "samtalestarter" og "relevans".
  • Målet er, at Samspil skal anvendes i samtlige fødsels- og familieforberedelsesforløb i Region Midtjylland, og at samtlige fødende får information om spillet via deres jordemoder.
  • Ambitionen er, at Samspil desuden bliver en del af de kommunale sundhedsplejerskers redskaber til dialogen med nybagte forældre i Region Midtjylland.
  • Samspil kan hentes til smartphones og tablets i App Store og Google Play.

Flere informationer:

  • Anders Kühnau, regionsrådsformand, Region Midtjylland kuhnau@rr.rm.dk tlf. 2360 2768
  • Jette Ranum, innovationskonsulent og udviklingsjordemoder jette.ranum@rm.dk tlf. 2912 3102
  • Birte Koudal Fisker, sundhedsplejerske, Randers Kommune birte.koudal.fisker@randers.dk, tlf. 2443 8997
  • Marie Andergren, kommunikationschef i Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration: maa@egmontfonden.dk  tlf. 2491 5652
  • Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer

gå til et stort billede af spillet "Samspil"

Foto til fri brug i forbindelse med omtale af denne nyhed mod følgende kreditering: Foto: Charlotte Feldbæk Ranneries

(Klik på billedet for at åbne i fuld størrelse)

Samspil app