Hvert femte opkald til lægevagten kan vente
04.01.2018
Lægevagten er til akut sygdom og ikke til glemte recepter. Kampagner har tidligere taget toppen af travlheden og regionen gentager derfor kampagnen med fokus på receptfornyelser og tips om, hvornår det er nødvendigt at kontakte lægen.
70 11 31 31. Mange af os taster nummeret på lægevagten, når vi om aftenen eller i weekenden - eller bare mens vores egen læge holder fri – opdager, at vi har glemt at forny recepten på måske blodtryks,- depressionsmedicin eller p-piller.
Kan det vente - skal det vente
Men det er ikke lægevagtens bord at forlænge recepter på medicin, der ikke er livsvigtig. Og hver gang de skal bruge tid på den slags henvendelser, går det ud over medborgere, der rent faktisk er alvorligt syge.
Det fortæller Poul Kraghede, der er læge og medlem af lægevagtsudvalget i Region Midtjylland.
- Vi vil gerne have hjælp til at hjælpe de syge, og den hjælp består i, at man ikke ringer til lægevagten, med mindre man er akut syg, siger han.
Hvert femte opkald kan gemmes
Da Aarhus Universitet i 2011 undersøgte brugen af lægevagten i Region Midtjylland, vurderede lægerne, at ca. 20 procent af opkaldene til lægevagten i stedet skulle have været rettet mod egen læge. Og det tal er ikke blevet mindre, tværtimod, vurderer Poul Kraghede.
En tilsvarende kampagne betød i 2015, at udgifterne til lægevagten i tiden efter faldt med ca. en kvart million kroner om måneden.
Lægen har åbent kl. 8 - 16
Lægevagten får hvert år omkring 700.000 opkald. De fleste ringer på hverdage mellem kl. 16.00-18.00 – altså lige efter, at deres praktiserende læge har lukket. Måske fordi de tror, at de kun kan ringe i telefontiden. Men sådan er det ikke, siger Annette Roed (S), formand for Region Midtjyllands udvalg for Nære Sundhedstilbud.
- Vi har en aftale med de praktiserende læger om, at de tager i mod akutte henvendelser alle hverdage fra klokken 08-16, forklarer Annette Roed, som fremhæver, at fordelen ved at ringe til sin egen læge er, at de har adgang til journaler og bedre mulighed for at hjælpe patienter de måske endda kan huske, siger udvalgsformanden.
Reelt problem med alvorlige konsekvenser
Tærsklen for at ringe til lægevagten er formentligt blevet lavere, vurderer læge Poul Kraghede.
- For vi modtager flere opkald fra en stadigt sundere befolkning. Det betyder, at telefonkøen bliver længere, og hvis man fejler noget alvorligt, opgiver man måske på et tidspunkt at komme igennem, og det kan selvfølgelig have konsekvenser, siger Poul Kraghede.
Læs også:
• Dette skal du ikke forstyrre lægevagten med
• Du får hurtigere hjælp, hvis du har …
Fakta
- Region Midtjylland har samlet en lang række gode råd om sygdomme og symptomer i blandt andet forældrevejledninger, så man hurtigt kan læse, hvad man selv kan gøre og hvornår lægevagten skal ringes op.
- Lægevagten i Region Midtjylland får ca. 700.000 opkald om året
- Kampagnen løber i juni med bannerreklamer, opslag på sociale medier og avisannoncer.
Foto
Vedhæftet foto kan frit anvendes i forbindelse med omtale af indholdet i denne pressemeddelelse, når fotografen krediteres. Foto: Rune Borre
Forslag til billedtekst:
Mange af os ringer til lægevagten med spørgsmål, vi burde stille til vores egen læge. Det er budskabet i en kampagne, der fortæller hvordan vi får den bedste lægehjælp og samtidig sparer på sundhedskronerne. - Vi vil gerne have hjælp til at hjælpe de syge, siger læge Poul Kraghede, der er medlem af lægevagtsudvalget i Region Midtjylland.
Flere oplysninger
- Annette Roed, fmd. udvalget vedr. Nære Sundhedstilbud (S), tlf. 5384 9440 / annette.roed@rr.rm.dk
- Poul Kraghede, læge og medlem af lægevagtsudvalget i Region Midtjylland, tlf. 2041 1802 / kraghede@dadlnet.dk
- Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer