Ny milepæl for behandling af blodpropper i hjernen
16.05.2018
Yderligere 1.000 danske patienter får nu mulighed for en effektiv behandling af deres blodprop i hjernen. Det viser resultaterne af et stort europæisk studie - WAKE-UP - der netop er blevet offentliggjort.
Op mod 20 procent af alle patienter, der behandles for en blodprop i hjernen, vågner op med symptomerne. Det vil sige, at man ikke ved, hvor blodproppen er opstået. Derfor kan patienterne heller ikke få den effektive blodpropopløsende behandling trombolyse, da den kun kan gives i 4,5 timer efter at symptomerne begyndte.
Imidlertid viser resultaterne fra et stort europæisk studie - WAKE-UP - at man alligevel godt kan give disse patienter trombolyse. Ved at foretage en MR-skanning kan lægerne afgøre, hvornår blodproppen højst sandsynligt er startet - og om patienten vil få gavn af trombolyse.
Resultaterne er netop præsenteret på European Stroke Organisation Conference 2018 i Gothenburg, Sverige (ESOC 2018). Samtidig er resultaterne blevet publiceret i det anerkendte, videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.
- Resultatet er en milepæl i behandlingen af patienter med blodpropper i hjernen. Det betyder, at vi nu kan behandle ca. 1000 patienter mere om året med den effektive, medicinske behandling trombolyse, der opløser blodproppen, siger Claus Simonsen. Han er overlæge på Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og national koordinator for de danske centre, der deltog i WAKE-UP studiet.
- Med de nye kriterier for behandling bliver 11 procent flere patienter raske uden et handicap. Det svarer til, at chancen for at blive rask uden neurologiske symptomer er ca. 65% større, når man får trombolyse end uden behandling.
Flest patienter fra Aarhus Universitetshospital
I alt har 503 patienter fra 70 centre i otte europæiske lande deltaget i WAKE-UP studiet . Og Aarhus Universitetshospital har spillet en særlig rolle, da Aarhus-hospitalet er det center, der har rekrutteret flest patienter. Tilsammen kommer 28 procent af patienterne fra Danmark.
- Jeg håber, resultatet vil betyde, at de danske retningslinjer for behandling ændres, så det bliver standard at behandle blodpropper i hjernen med trombolyse, hvis patienterne vågner med symptomerne, siger Claus Simonsen.
- Imidlertid vil det kræve, at der er adgang til en MR-skanner på alle behandlingsstederne, og det er ikke tilfældet i dag. Så det vil kræve en udvidelse af kapaciteten, hvis man i Danmark skal få gavn af det forskningsresultat, som er fundet i WAKE-UP studiet.
Bag om studiet:
- Metode: WAKE-UP studiet er et randomiseret, multicenter, dobbelt-blindet placebokontrolleret studie. som er initieret af investigator og altså ikke af industrien. 70 centre i otte europæiske lande deltaget i WAKE-UP studiet.
Læs mere om WAKE-UP studiet på https://www.safestroke.eu/wake-up/
- Samarbejdspartnere: De to primære forskere bag studiet er Götz Thomalla og Christian Gerloff. De kommer begge fra Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Tyskland.
- Ekstern finansiering: Studiet er finansieret af EU.
- Resultaterne er publiceret i:
New England Journal of Medicine: MRI-guided thrombolysis for stroke with unknown time of onset, May 16, 2018:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1804355?query=recirc_curatedRelated_article
Yderligere oplysninger:
- Claus Simonsen, overlæge, Neurologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, mobil 50240543, e-mail: clausimo@rm.dk