06.03.2018

Efter at Region Midtjylland i starten af året valgte selv at drive fire akutlægebiler i den østlige del af regionen, er det nu tid til at finde de køretøjer, der skal fungere som arbejdsplads for teamet i akutlægebilerne. Region Midtjylland er derfor i samarbejde med Region Hovedstaden gået på jagt efter de bedste tilbud.

Region Midtjylland skal inden 1. december have indkøbt egne akutlægebiler, som skal leve op til høje krav med hensyn til sikkerhed, økonomi og kvalitet. Region Midtjylland samarbejder med Region Hovedstaden, som allerede driver egne akutlægebiler, om det fælles udbud. Det skal sikre en attraktiv aftale, som de øvrige tre regioner også har mulighed for at tilslutte sig.

Med samarbejdet forventer de to regioner at kunne drage fordel af et udbud med et større volumen, der vil kunne sikre en fordelagtig aftale. Udbuddet involverer indkøb af fem akutlægebiler til levering i efteråret 2018 samt en rammeaftale, der giver mulighed for løbende indkøb af flere køretøjer efter behov.

Tæt samarbejde om akutlægebiler

Udover de økonomiske fordele vil det fælles udbud skabe et tæt samarbejde mellem regionernes akutberedskaber om driften af akutlægebiler. Det vil ifølge Thomas Balle Kristensen, præhospital direktør i Region Midtjylland, bidrage til udvikling af kvaliteten i den akutte hjælp og dermed komme borgere og patienter til gode.

- Vi er glade for det gode samarbejde, vi allerede har med Region Hovedstaden og de øvrige regioner, og ser frem til at gennemføre et fælles udbud. Region Hovedstaden har et indgående kendskab til og erfaring med at drive akutlægebiler, som vi har fået mulighed for at trække på, og vi ser det konkrete samarbejde som en unik mulighed for i fællesskab at styrke den akutte hjælp til borgerne, siger Thomas Balle Kristensen.

Sikkerheden i top

Der sættes også høje krav til de nye akutlægebiler, når det gælder sikkerhed. Bilerne skal blandt andet kunne accelerere, bremse og manøvrere under høj fart. Samtidig skal bilerne være bygget og indrettet så robust, at medarbejdernes sikkerhed er i top, også når de kører udrykning med sirener og blå blink. Akutlægebilerne er bemandet med en læge og en lægeassistent. Der er desuden ofte observatører med i køretøjet, fx sundhedspersonale under uddannelse.

- Vi har et skarpt blik rettet på bilens køreegenskaber, og vi går ikke på kompromis med sikkerheden for personalet i akutlægebilerne. Derfor kan tilbudsgivere også konkurrere på yderligere sikkerhed, ligesom de kan konkurrere på service på driften af bilerne og på leveringstid, siger Freddy Lippert, direktør i Region Hovedstadens Akutberedskab.

Fakta:

  • Udbuddet gælder dels indkøb af 5 køretøjer til Region Midtjylland til levering i efteråret 2018, dels en rammeaftale for løbende indkøb af flere køretøjer over 24 måneder samt mulig forlængelse af aftalen med 2 X 12 måneder.
  • Region Hovedstaden har siden 2012 haft regional drift af akutlægebiler og vil løbende indkøbe køretøjer til udskiftning af den eksisterende vognpark.
  • Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland kan benytte rammeaftalen til indkøb af lægebiler, hvis de ønsker det.
  • Regionerne indkøber nye køretøjer dels ved planlagte udskiftninger af køretøjer efter en vis alder og kilometertal, dels hvis køretøjer af andre grunde må udgå af driften. 
  • Køretøjerne skal være af SUV-typen med firehjulstræk med minimum 235 hk, automatgear og en tophastighed på min. 200 km. i timen.

Yderligere info:

  • Thomas Balle Kristensen, præhospital direktør, mobil: 3038 7193, mail: thkris@rm.dk