06.03.2018

Hvor søger forældre informationer? Og hvilke overvejelser gør de sig i forbindelse med HPV-vaccination af deres døtre? Det søger en ny undersøgelse fra Regionshospitalet Randers at finde svar på blandt mødre i Region Midtjylland.

I disse dage modtager 7.000 mødre i Region Midtjylland et spørgeskema om deres valg eller fravalg af HPV-vaccine til deres døtre. Spørgeskemaet sendes ud til kvinder, hvis døtre er født i 2003. Spørgeskemaet skal afdække de overvejelser, som forældrene gør sig i forbindelse med vaccinationen samt, hvor de henter information.

Ny viden om hvor forældre søger information om HPV-vaccinen

I Danmark tilbydes HPV-vaccinationen til alle 12-årige piger med det formål at beskytte mod udvikling af livmoderhalskræft. Nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at der er en stigning i antallet af piger, der bliver vaccineret i forhold til det seneste år. Dog er der stadig kun 41% af piger født i 2003, som er blevet vaccineret, og der er således stadig et stykke vej til deltagelse på 90%, som man så i de første år, efter vaccinen blev introduceret i 2009.

Astrid Baumann, lægestuderende og leder af projektet, håber, at mange kvinder, der modtager spørgeskemaet om HPV-vaccinen, vil tage sig tid til at udfylde det.

- Uanset hvilken beslutning man har truffet for sin datter, også hvis man endnu ikke har besluttet sig, håber vi, at kvinderne vil udfylde spørgeskemaet. På den måde får vi viden om forældrenes overvejelser, og hvor de henter information. Den viden kan vi bruge til at forbedre og målrette information til forældre, der står overfor at skulle have deres datter HPV-vaccineret, siger Astrid Baumann.

Mere målrettet information om forebyggende tilbud

Berit Andersen, ledende overlæge i Afdeling for Folkeundersøgelser og professor i screeningsadfærd, finder det nye projekt vigtigt i forbindelse med information til borgerne om HPV-vaccinen, men det har også et mere generelt perspektiv.

- Gad vide om vi ikke generelt kan blive bedre til at informere og lægge oplysninger ud på steder, som vi ikke sædvanligvis overvejer, når det drejer sig om forebyggende tilbud. Det gælder oplysninger om vaccinationer, men det kan også gælde oplysninger om screening og andre forebyggende sundhedstilbud, siger Berit Andersen.

Spørgeskemaerne sendes ud med digital post til 7.000 kvinder i uge 10. Undersøgelsen foregår i et samarbejde mellem Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers, og Afdeling for Infektionssygedomme, Aarhus Universitetshospital.

Flere informationer:

Astrid Baumann, lægestuderende og projektleder, tlf.: 2036 0760
Berit Andersen, ledende overlæge i Afdeling for Folkeundersøgelser og professor i screeningsadfærd, tlf.:2056 7476

Fakta:

  • Hvert år får 400 danske kvinder livmoderhalskræft, og heraf dør 100 af sygdommen
  • HPV (Human PapillomaVirus) skal være til stede for at livmoderhalskræft kan udvikle sig. Derfor tilbydes forebyggende vaccine til alle piger i 12-års alderen.
  • HPV-vaccinationen blev indført som en del af børnevaccinationsprogrammet i 2009.
  • Blandt piger født i 2003, oplyser Statens Serum Institut, at 41% er færdigvaccinerede på nuværende tidspunkt. Ved start af vaccinationsprogrammet deltog over 90%.
  • HPV-vaccination beskytter mod 70-90% af tilfælde af livmoderhalskræft. Da vaccinen ikke beskytter mod alle tilfælde, anbefales det fortsat at deltage i screening for livmoderhalskræft fra man er 23 år gammel.