28.11.2018
Læge og ph.d. Morten Würtz samt læge og ph.d. Morten Schmidt ved Hjertesygdomme, Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, har stået i spidsen for et omfattende dansk forskningsprojekt, som viser, at patienter der indlægges med en hjerneblødning har dårligere chancer for at overleve, hvis de i forvejen er i behandling med blodfortyndende medicin.
Forskningsprojektet, som omfatter omkring 90.000 danskere med førstegangsslagtilfælde, er udført i samarbejde med forskere fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital. Forskerne har undersøgt, hvorvidt chancen for at overleve et slagtilfælde afhænger af, om man i forvejen er i behandling med blodfortyndende lægemidler.
Baggrunden er, at blodfortyndende lægemidler som acetylsalicylsyre (Hjertemagnyl) og clopidogrel bruges både til at forebygge og behandle blodpropper i både hjertet og hjernen. Mange danskere rammes imidlertid af et slagtilfælde – en livstruende og forholdsvis hyppig tilstand, som kan skyldes enten en blodprop eller en blødning i hjernen – selvom de i forvejen får blodfortyndende medicin.
Og ifølge læge og ph.d. Morten Würtz så er der god grund til at skærpe opmærksomheden over for de patienter, der rammes af hjerneblødning.
- Studiet viser, at patienter, som indlægges med hjerneblødning har ca. 25 pct. mindre chance for at overleve de første 30 dage, hvis de i forvejen behandles med Hjertemagnyl eller lignende blodfortyndende medicin, og dette giver anledning til, at vi som læger udviser en skærpet opmærksomhed over for disse patienter.
Gavnlig effekt på patienter med blodprop i hjernen
Resultaterne tyder til gengæld på, at chancen for at overleve en blodprop i hjernen er større, hvis man i forvejen behandles med begge slags blodfortyndende medicin samtidig, forklarer læge og ph.d. Morten Schmidt.
- Det er kendt viden, at lægemidlerne beskytter effektivt mod blodprop i hjernen. Til gengæld er det omdiskuteret, om behandlingen gavner patienter, der alligevel rammes af en blodprop i hjernen. Vores resultater peger ganske overbevisende på, at chancen for at overleve øges, hvis man i forvejen behandles med begge lægemidler.
Bag om forskningsresultatet
- Den videnskabelige artikel er publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift European Heart Journal, Cardiovascular Pharmacotherapy: https://academic.oup.com/ehjcvp/article/4/3/158/4924781
- Studietype: Registerbaseret kohortestudie.
- Eksterne samarbejdspartnere: Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og Afdeling for Hertesygdomme på Aarhus Universitetshospital.
- Finansiering: Studiet er blevet støttet via programmet PROCRIN grundlagt af Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden.
Flere oplysninger
- Læge og ph.d. Morten Würtz - Hjertesygdomme, Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, tlf. 2850 5045.
- Læge og ph.d. Morten Schmidt – Hjertesygdomme, Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, tlf. 8716 7212.