Tre industrigiganter går forrest i STEM-kamp
27.11.2018
Sammen med partnere fra bl.a. erhvervsliv og uddannelser fejrede Region Midtjylland tirsdag den "midtjyske teknologipagt". Målet er flere naturvidenskabelige kompetencer i arbejdsstyrken. Tre store virksomheder meldte sig på banen som ambassadører for pagten.
Flere danskere skal have tekniske og naturvidenskabelige kompetencer (STEM), hvis arbejdsstyrken i fremtiden skal matche virksomhedernes behov. Det er baggrunden for den midtjyske teknologipagt, hvor virksomheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt offentlige aktører som region og kommuner er gået sammen om en række indsatser frem mod 2020. Pagten er udviklet med udgangspunkt i regionens vækstpartnerskabsaftale med regeringen.
Tirsdag blev tiltrædelsen af den midtjyske teknologipagt fejret med offentliggørelse af tre markante virksomheder, der som "teknologipagtambassadører" vil arbejde for udbredelse af det gode budskab. Det er vindmøllekoncernerne Siemens Gamesa Renewable Energy A/S, Vestas Wind Systems A/S samt Grundfos A/S.
Formand for regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) glæder sig over opbakningen.
- Med udviklingen af den midtjyske teknologipagt har vi som den første danske region taget kampen op for at sikre, at vores borgere og virksomheder er rustet til fremtiden på uddannelsesfronten. Det kræver, at alle aktører arbejder mod samme mål, og derfor er det fantastisk, at nogle af regionens vigtigste virksomheder har meldt sig så klart på banen, siger Anders Kühnau.
Fælles front i kompetenceudfordring
Dagens fejring af den midtjyske teknologipagt løb af stablen på kunstmuseet AROS i Aarhus for at understrege vigtigheden af det kreative og skabende element. Her talte blandt andre Odders borgmester Uffe Jensen (V).
- Jeg er glad for, at Region Midtjylland har taget initiativ til en Teknologipagt, der også har fokus på, hvordan vi sikrer vækst ude i kommunerne. Vi har brug for flere iværksættere, ikke mindst indenfor it og teknologi, og vi glæder os til at arbejde videre med teknologipagten, siger han.
Også dekan for Health på Aarhus Universitet, Lars Bo Nielsen, kvitterede for, at Region Midtjylland har taget initiativ til den midtjyske teknologipagt.
- Teknologipagten flugter med universitetets digitaliserings- og ingeniørsatsning og vil understøtte et endnu stærkere forskningssamarbejde mellem virksomheder og universitet. Samtidigt giver pagten en platform, hvor vi - som flere aktører samlet – kan bidrage til udvikling af den politiske dagsorden på vækst og kompetenceområdet, siger han.
Som afslutning på eftermiddagen blev de tre nyslåede teknologipagtambassadører afsløret. Repræsentanter for de tre virksomheder understreger alle nødvendigheden af at sætte fokus på STEM-kompetencer. Om baggrunden for at påtage sig titlen som teknologipagtambassadør siger:
Per Hessellund Lauritsen, Offshore Research Manager, Siemens Gamesa Renewable Energy A/S:
- Skal vi opretholde vores førerposition på vindenergi, kræver det adgang til viden og kompetencer, og hvis vi ikke gør noget radikalt, vil vi opleve en manko. Det vil vores industri lide under både direkte og indirekte, fordi det risikerer at starte en ond spiral, hvis eksempelvis Aarhus Universitet ikke kan få undervisere med de rigtige kompetencer. Derfor er det en fælles udfordring, hvor vi selvfølgelig ønsker at påtage os vores del.
Peter Lindholst, VP Concept Development, Vestas Wind Systems A/S :
- Teknologipagten er et svar på en samfundsudfordring. Det handler om at sikre de nødvendige kompetencer også på langt sigt. I Vestas vil vi selvfølgelig rigtigt gerne tage vores del af ansvaret for, at det lykkes.
Lars Aagaard, koncerndirektør, Grundfos Holding:
- Det her er en pagt, hvor vi alle er enige om at tage det lange seje træk. Det er vi selvfølgeligt begejstrede over, fordi det betyder, at vi som virksomhed og erhvervsliv ikke står alene med denne udfordring. Nu skal vi i gang, indsatserne skal have liv og pagten skal gøres kendt. Det glæder vi os til at bidrage til.
Fakta
- Teknologipagten udspringer af regionens vækstpartnerskabsaftale med regeringen, hvor Region Midtjylland har forpligtet sig i at understøtte den nationale teknologipagt.
- Dette gør Region Midtjylland gennem 14 konkrete indsatser, der skal implementeres frem mod 2020. Det handler fx om teknologiambassadører, informatik på ungdomsuddannelserne, og flere kvinder med STEM-kompetencer. Bl.a. via projektet "Girl's day in science".
- For at sikre teknologipagtens slagkraft øremærkede regionsrådet den 25. april 55 mio. kroner til at understøtte teknologipagts aktiviteter. Herudover nedsættes Rådet for Fremtidens Kompetencer.
- Den Midtjyske Teknologipagt er Danmarks første regionale teknologipagt, og blev udarbejdet på blot et halvt år fra efteråret 2017 til foråret 2018.
- Læs mere om teknologipagten
Flere oplysninger
- Regionsrådsformand Anders Kühnau (S), tlf. 2360 2768, mail. kuhnau@rr.rm.dk
- Uffe Jensen (V), borgmester Odder, tlf. 2672 0556 mail. uffe.jensen@odder.dk
- Lars Bo Nielsen, dekan, Health, Aarhus Universitet, tlf. 87152007, mail. larsbo@au.dk
- Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer