Forsøg med 15.000 medicinposer skal hjælpe borgerne i Vestjylland til at få styr på deres medicin
Landet over er der interesse for forsøget med medicinposen. Foto: Søren Braad Andersen.
08.10.2018
Hospital og hjemmesygeplejen og to kommunale plejehjem er med start primo oktober gået sammen om at ændre på patienter og borgernes medicinvaner. Sammen deler de medicinposer ud til borgere, der er i risiko for at blive en del af en kedelig statistik, der viser, at op mod 100.000 borgere hvert år bliver indlagt på grund af medicinproblemer, der kunne være forhindret.
Derfor følger hospitaler landet over opmærksomt et forsøg om mere sikker medicinering på hospitalerne i Herning og Holstebro. Et forsøg, der primo oktober er skaleret op til at involvere 15.000 borgere, der er i potentiel risiko, fordi de har meget medicin at holde styr på i eget hjem og på hospitalet.
En del af løsningen er udviklingen af en medicinpose, der skal gøre det lettere at transportere og overskue egen medicin.
- Når nye rutiner skal være en del af hverdagen, bliver man udfordret på sin hukommelse. Det gælder også med den medicin, man skal tage i forbindelse med en behandling på hospitalet. Mange glemmer at tage medicinen eller tager medicinen forkert. Det har vi tal, der viser, og medicinposen er måske en måde at lette og indlære nye medicinvaner på, forklarer lægefaglig direktør Jens Friis Bak, Hospitalsenheden Vest, om baggrunden for forsøget med at teste brugen af medicinposen i større skala.
Medicinosen vandt tidligere i år prisen for bedste idé til reduktion af medicinfejl i Løvens Hule under årets Folkemøde på Bornholm.
I dag er det kun cirka 20 pct. af alle patienter, som indlægges i Herning eller Holstebro, der husker at få alle æsker og beholdere til medicinen derhjemme med på hospitalet. Det skal den nye medicinpose være med til at lave om på.
- Derfor er vi glade for, at den kommunale hjemmepleje og flere plejehjem i Herning og Holstebro er gået aktivt med i projektet. Sådan at hjemmesygeplejen har medicinposen med ud, når de er på hjemmebesøg og kan bistå med, at pillerne får et nyt og fast hjem hos netop de borgere, der har brug for hjælp til selvhjælp, fortæller sygeplejefaglig direktør Ida Götke.
Formanden for udvalget for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland, Annette Roed (S) ser store perspektiver i projektet:
- Det er et skoleeksempel på, at vi gør en forskel for patienter og borgere, når vi går sammen på tværs af sektorer om dét, der giver mening for den enkeltes sundhed.
Siden den første pilottest primo 2018 er posen justeret, og der er lavet en ekstra lomme til brug for borgerens visitkort på siden af posen.
I uge 43 følger de øvrige hospitaler i Region Midtjylland trop med en fælles kampagne rettet mod borgerne i optageområdet med et budskab om, at de skal medbringe deres egen medicin i original emballage med på sygehuset. For at minimere medicinfejl.
Fakta
- Medicinposen er pillernes faste hjem, når man som patient er i kontakt med mange og forskelige dele af sundhedsvæsenet. Med medicinposen kan alle i familien få overblik over egen medicin, og risikoen for at tage andet end ens egen medicin mindskes. Og det nemt at tage sin egen pose med, hvis man indlægges akut og skal have al medicin med i originalpakninger på hospitalet.
- Medicinposen er udviklet med inspiration fra England til at bringe medicinen med sig ud og ind af hospitalet. Opholdet på hospitalet med gennemgang og brug af egen medicin ved sengen skal hjælpe med, at borgerne får bedre styr på egen medicin. Forsøget er det første i stor skala i Danmark.
- Et opslag i det danske patientsikkerhedsregister viser, at ca. 23 procent af alle rapporterede hændelser fra hospitaler skyldes fejl ved medicinering, mens andelen i kommunerne ved tandpleje, forebyggelsescentre, hjemmepleje, hjemmesygepleje, kommunelæger og misbrugsbehandling mv. ligger på ca. 64 procent. Der er ingen undersøgelser, som afdækker omfanget af medicineringsfejl i praksissektoren, men medicinrelaterede utilsigtede hændelser er årsag til ca. 6,5 procent af alle hospitalsindlæggelser i England.
Yderligere information
- Formand for Udvalget for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland, Annette Roed (S), tlf. 5384 9440
- Lægefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest, Jens Friis Bak, tlf. 4093 7985
- Sygeplejefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest, Ida Götke, tlf. 2048 0689
- Konsulent og projektleder Henriette Haase Fischer i Hospitalsenheden Vest, henrfc@rm.dk, tlf. 2031 0816