14.08.2019
Et nyt ungeværelse på den sikrede døgninstitution Koglen forebygger hærværk og selvmord, men byder samtidig på et hyggeligt og afstressende miljø. Der er tale om et pilotprojekt, der måske kan danne skole for andre sikrede afdelinger.
- Vi har gennem en del år set et stigende behov for at have et rum, der kan noget mere end almindelige ungeværelser. Derfor nedsatte vi en arbejdsgruppe, der har kigget på, hvordan man kan indrette et værelse med høj sikkerhed, men hvor der samtidig er hyggeligt, fortæller afdelingsleder Steffen Albertsen, der har stået i spidsen for projektet.
Medarbejderne på Koglen modtager ofte unge, der reagerer meget kraftigt på en anbringelse. Det kan komme til udtryk gennem hærværk eller ved, at den unge er selvskadende – måske endda selvmordstruet. Men der er også unge, der bare har behov for at falde lidt til ro.
- Vi har ønsket os et værelse, der ikke kan smadres eller bruges til svær selvskade, men som samtidig har en beroligende effekt på den unge, fortæller Steffen Albertsen.
Svært at finde leverandører
Alle møbler i værelset er fæstnet til gulvet eller væggen og er uden skarpe kanter eller løse ledninger. Samtidig udstråler møblerne hygge og venlighed. Her er ingen tremmer for vinduerne, og der er fri adgang til bad, toilet og et lille udendørs gårdareal. Dertil kommer, at rummet er indrettet som sanserum, hvor den unge selv kan regulere lys, farver i lyskilderne, varme og udluftning.
Kombinationen af høj sikkerhed og hygge har været en af de store udfordringer i projektet.
- Der findes masser af ekspertise i at lave vandal- og selvmordssikrede værelser. Og der findes masser af ekspertise i at lave sanserum. Men der er ikke ret mange, der har erfaringer med at kombinere de to typer værelser, fortæller Steffen Albertsen.
Det har derfor været noget af et detektivarbejde at finde frem til de rette leverandører – og mange af løsningerne har de valgte firmaer været nødt til at nyudvikle eller modificere. Nogle af løsningerne har man endda skullet til England og USA for at finde.
Værelset har flere funktioner
Det multifunktionelle ungeværelse har allerede haft sin første beboer. Det var en af de unge fra Koglen, der boede der i 14 dage, mens hans eget værelse blev renoveret. Dermed opfylder værelset endnu et formål: at være buffer i tilfælde, hvor der er behov for et ekstra værelse.
De unge på Koglen har fulgt projektet med interesse.
- Alle har spurgt, om de må bo på værelset. De synes, det er fedt, at de kan skrue op og ned for lyset og varmen og gå ud i egen gård. Så vi er begyndt at tænke på, at det måske også kan bruges som et belønningsrum, hvor de unge kan bo, hvis de har gjort sig særligt fortjent til det, siger Steffen Albertsen.
Endelig kan rummet bruges til pædagogisk skærmning af særligt sårbare unge, der i en periode kan have et behov for at blive skærmet fra de øvrige unge.
Det nye ungeværelse skal nu afprøves i praksis over det næste års tid. Hvis rummet virker efter hensigten, er det planen, at det skal udvikles og udbredes til Koglens søsterinstitution Grenen på Djursland. Derudover ser den fælles ledelse gerne, at konceptet breder sig til institutioner uden for Region Midtjylland.
- Det har været et spændende projekt at følge - men også dyrt. Menneskeliv og arbejdsmiljø kan dog ikke gøres op i penge, så vi har valgt de bedste løsninger. Steffen og teamet omkring har virkelig gjort, hvad der var muligt for at skabe et værelse, der på alle måder opfylder vores behov, siger Lars Emil Andersen, områdechef for Koglen, Grenen og MultifunC.
Tekst og video: Jan Hallin