30.01.2019
For tre måneder siden begyndte Region Midtjylland at sende frivillige hjerteløbere afsted til hjertestop uden for hospitalet. Mere end 10.000 midtjyder har allerede meldt sig som hjerteløbere og de er løbet til knap 200 hjertestop.
Når det gælder hjertestop, er en hurtig indsats afgørende. For hvert minut, der går, falder chancen for at overleve. I Region Midtjylland får omkring 1200 personer hvert år hjertestop i det offentlige rum eller fx hjemme i egen bolig, og de vil få den hurtigste hjælp, hvis forbipasserende eller andre tæt på, er klar til at hjælpe med livreddende førstehjælp. Derfor besluttede de midtjyske regionspolitikere i foråret 2018 at rulle hjerteløberkonceptet ud i hele regionen i tæt samarbejde med TrygFonden.
Startskuddet gik midt i oktober, hvor AMK-vagtcentralen i Præhospitalet begyndte at alarmere hjerteløbere. Allerede nu har mere end 10.000 downloaded app'en TrygFonden Hjerteløber og meldt sig klar til at hjælpe, og der har været sendt hjerteløbere til knap 200 hjertestop.
Flere vil overleve
Formand for Regionsrådet, Anders Kühnau, er begejstret for, at midtjyderne har taget så godt imod hjerteløberkonceptet.
- Det er fantastisk, at så mange midtjyder allerede har meldt sig som frivillige hjerteløbere. Det overstiger alle vores forventninger og viser, at vi har mange borgere, der er engagerede og har lyst til at gøre en forskel.
Hjerteløberne kan være med til at redde liv og førlighed, og jeg vil gerne takke hver og en for deres indsats, siger Anders Kühnau og fortsætter:
- Med hjerteløberne bygger vi videre på vores gode erfaringer med frivillige 112-førstehjælpere, der har hjulpet ved hjertestop i nogle af regionens lokalsamfund. Nu kan mange flere frivillige løbe for andres hjerter på tværs af hele regionen. Og det er jeg meget glad for.
Hjerteløbere er hurtigt fremme
Hjerteløbere, som befinder sig tæt på en person med hjertestop, alarmeres direkte af AMK-vagtcentralen. Nogle bliver sendt af sted for at hente en hjertestarter, andre sendes til personen med hjertestop for at starte livreddende førstehjælp. Ambulancer, akutlægebiler og anden professionel hjælp sendes fortsat til patienten, men hjælpen fra hjerteløberne kan i nogle tilfælde nå frem først, netop fordi de befinder sig helt tæt på. Forskning fra Region Hovedstaden, som har haft hjerteløbere i mere end ét år, viser, at hjerteløbere i op mod 40 procent af tilfældene er nået frem før ambulancen.
Bo Nees Iversen, som er overlæge i Præhospitalet og leder af de midtjyske akutlægebiler og akutbiler, forventer, at flere i fremtiden vil overleve hjertestop.
- Tiden er en særlig kritisk faktor ved hjertestop. Vi ved, at hvis man ikke får hjælp meget hurtigt, overlever kun én ud af 30. Men hvis der kommer hjerteløbere, som meget hurtigt kan give hjertelungeredning, overlever mere end hver tiende. Hvis der også hurtigt afgives stød med en hjertestarter, kan mere end hver anden overleve. Derfor kan de frivillige hjerteløbere gøre en stor forskel, forklarer Bo Nees Iversen.
Han er glad for, at så mange midtjyder har meldt sig som hjerteløbere, men understreger, at der er brug for endnu flere:
- Netop fordi tiden er så afgørende, er der brug for masser af hjerteløbere fordelt ud over hele regionen. Derfor opfordrer vi alle borgere, der har mod på det, til at downloade app'en TrygFonden Hjerteløber.
Midtjyder klar til at hjælpe
TrygFonden har i mange år arbejdet på at få flere til at træde til ved hjertestop og glæder sig over, at hjerteløberne nu også er i gang i Region Midtjylland.
- Vi er imponerede over, hvor hurtigt midtjyderne har taget hjerteløbertanken til sig. Det kommer helt sikkert til at gøre en forskel. Rigtig mange danskere har fået undervisning i livreddende førstehjælp, og der er mange tilgængelige hjertestartere rundt om i landet. Med hjerteløberprojektet skubber vi lidt til den gode udvikling og får sat hjælpen mere i system med moderne teknologi, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.
Hjerteløberne er via app'en koblet til AMK-vagtcentralens system, så den sundhedsfaglige medarbejder kan alarmere de 20 nærmeste med et enkelt tryk på en knap. Hjerteløberne kan også altid ringe op til de sundhedsfaglige medarbejdere på vagtcentralen og få hjælp til den konkrete situation, hvis der er behov for det.