Brugen af tvang rasler ned i psykiatrien
19.11.19
Region Midtjylland ser for alvor ud til at have knækket koden for at få nedbragt tvang i psykiatrien. Siden efteråret 2017 er brugen af bælter raslet ned. Det får nu udvalgsformand Jacob Isøe Klærke til at tro på, at regionen nok skal nå målet om en halvering af bæltefikseringer inden udgangen af 2020.
- Der er sket imponerende fremskridt over de seneste år. Den ros skal medarbejdere have. Det har krævet masser af arbejde. Vi er ikke i mål endnu, men i oktober krydsede regionen som helhed under måltallet for bæltefiksering for 2019, siger Jacob Isøe Klærke, der er formand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland.
Sundhedsstyrelsen har offentliggjort sin seneste halvårsrapport, der viser, at psykiatrien i Region Midtjylland er kommet godt med. Det gælder for alle afdelinger. Afdelingerne i Randers og Horsens ligger fortsat i spidsen og bliver ved med at forbedre sig.
- Det handler om at ændre holdninger og kultur og samtidig få indarbejdet nye praktiske arbejdsmetoder i dagligdagen. Tvang er altid den sidste udvej, men ofte kan man udskyde behovet for tvang ved at møde patienten på en anden måde, siger Jacob Isøe Klærke.
Rapporten viser blandt andet, at der inden for det seneste år har været 69 bæltefikseringer med en varighed på over 48 timer på de psykiatriske afdelinger i Region Midtjylland. Til sammenligning var der 96 langvarige bæltefikseringer året før - og året før var der 151.
Samtidig med at brugen af bælter er reduceret, er der ikke sket en væsentlig stigning i fastholdelser og akut beroligende medicin. Det vil sige, at bælterne er ikke blevet erstattet med andre former for tvang.
Flere oplysninger
- Læs rapporten: Monitorering af tvang i
psykiatrien - Jacob Isøe Klærke, udvalgsformand: tlf. 26 83 74 96.
- Claus Graversen, sygeplejefaglig direktør, tlf. 29 62 90 45.