27.11.2019

Regionsrådet har uddelt årets sidste omgang af de regionale kulturudviklingsmidler til syv projekter. Alle kulturprojekterne fokuserer på nye veje til kompetenceudvikling, innovation og samarbejde på tværs af regionen.

Regionsrådet har netop bevilget 4,18 mio. kroner af de regionale kulturudviklingsmidler til syv projekter, der styrker kulturlivet og skaber nye oplevelser på tværs af hele regionen. 

Modtagerne er tre regionale kulturnetværk, nyskabende museumsformidling med lydbilleder, et visuelt talenttræf for unge, en international konference for kulturhuse og et eksperimenterende institut for madkunst. Projekterne er udvalgt, fordi de bidrager til kompetenceudvikling, nytækning og samarbejde i det midtjyske kulturliv. 

Regionskort_kulturprojekter_efterår2019_1024.png

Kortoversigt med de syv støttede projekter. Alle projekter har deltagelse af andre kulturaktører på tværs af Region Midtjylland. Klik på kort for at hente pdf-version. 

- Vi ser masser af nye eksempler på innovative kulturprojekter, der skaber samarbejder på tværs af både geografi og kunstarter i Midtjylland. Den udvikling vil vi som region være med til at løfte, og det bliver spændende at følge de syv projekter, der nu modtager støtte, siger formand for regionsrådet, Anders Kühnau (S). 

Kulturnetværk i udvikling 

Blandt de syv støttemodtagere er tre kulturelle netværk: ART HACK (fokuserer på kompetenceudvikling og forretningsmodeller i kulturlivet), BUM – Netværk for børn- og unge med projektet "Nordlys" (fokuserer på børne- og ungekultur med udgangspunkt i FN's verdensmål) og et nyt netværk for billedkunstnere i regionen (fokuserer på øget samarbejde og faglig sparring). 

- Vi er glade for at se, at så mange projekter vælger at prioritere partnerskaber på tværs af regionen. Det ved vi styrker både de enkelte kulturaktører og det lokale kulturliv. Derfor er netop samarbejde og fællesskab også kendetegnende for vores kulturindsats i Region Midtjylland, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling. 

International konference i Ebeltoft 

Den internationale konference Create Change, der holdes 4.-7. juni 2020 på Maltfabrikken i Ebeltoft, er også at finde på listen over bevillinger. Her mødes to europæiske netværk for kulturhuse samt en lang række aktører i Region Midtjylland for at sætte fokus på kulturen og kulturhusenes betydning for samfundet. 

Bevillingen er også udtryk for en prioritering af det internationale samarbejde og udsyn, som også afspejles i Europæisk Kulturregion – samarbejdet mellem Region Midtjylland og regionens 19 kommuner efter det europæisk kulturhovedstadsår Aarhus 2017. 

Pressefoto - GENOPDAG_Sange til Verden_Foto_Gorm-Branderup_1024px.jpg.  BUM – Netværk for børn og unge og projektet "Nordlys – Børn og ungekultur med verdensmål" er blandt modtagerne af kulturudviklingsmidlerne. Projektet bygger videre på "Sange til Verden" af BUM og Kulturprinsen, der skabte syv nye fællessange med udgangspunkt i FN's verdensmål. Sangene blev fremført af børnekor i selskab med Aarhus Jazz Orchestra til en række koncerter forskellige steder i regionen under Europæisk Kulturregions festival GENOPDAG 1.-16. juni 2019.

BUM – Netværk for børn og unge og projektet "Nordlys – Børn og ungekultur med verdensmål" er blandt modtagerne af kulturudviklingsmidlerne. Projektet bygger videre på "Sange til Verden" af BUM og Kulturprinsen, der skabte syv nye fællessange med udgangspunkt i FN's verdensmål. Sangene blev fremført af børnekor i selskab med Aarhus Jazz Orchestra til en række koncerter forskellige steder i regionen under Europæisk Kulturregions festival GENOPDAG 1.-16. juni 2019. Foto: Gorm Branderup, Skæg og Ballade/Europæisk Kulturregion.

De syv kulturprojekter, der får kulturudviklingsmidler:

Aarhus Billedkunstcenter: Den kunstproducerende region (1.194.000 kr.) 

Netværk for billedkunstnere, der skal styrke Region Midtjylland som kunstproducerende region.

BUM Netværk for børn og unge: Nordlys – Børn og ungekultur med verdensmål (835.000 kr.) 

Et projekt, der kombinerer børne- og ungekultur med FN's verdensmål for bæredygtig udvikling. I projektet skal skoleklasser fortolke og bearbejde udvalgte verdensmål gennem musik, dans, teater, billedmedier, video, digitale medier, fortælling og tværæstetiske naturoplevelser.

Performing Arts Platform: ART HACK (600.000 kr.) 

Videreudvikling af netværket ART HACK med det formål at fremme mulighederne for, at regionens kunstnere kan udvikle deres forretningsområde gennem stærke gensidige partnerskaber. 

Struer Museum: Brugerdesignende soundscapes i autentiske rum (600.000 kr.)

Udviklingsprojekt med fokus på en ny form for lydformidling på museer, som kan styrke oplevelsen af autentiske miljøer. 

Det Grænsesøgende Kulturkøkken: Institute of Meals (500.000 kr.) 

Et tværfagligt institut, der gennem projekter, workshops mm. samler bl.a. teatre, kokke, kunstnere og forskere med det formål at skabe en international scene i Region Midtjylland for udvikling af madkunst og "tværfaglige måltidsrum". 

The Animation Workshop: DRAWn - visuelt talenttræf (250.000 kr.) 

Et visuelt talenttræf, der skal udvikle samarbejdet og netværket mellem de kreative miljøer og styrke fødekæden inden for visuel kunstnerisk talentudvikling. 

Maltfabrikken: Create Change - International kulturkonference (200.000 kr.) 

En international kulturkonference om den særlige betydning, som kulturen og de europæiske kulturhuse har for samfundet.

Video fra regionsrådsmødet

Pkt. 19. Udmøntning af kulturudviklingsmidler - efterår 2019

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Kontakt:

  • Regionsrådsformand, Anders Kühnau (S), tlf. 2360 2768 / kuhnau@rr.rm.dk
  • Formand for Udvalg for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V), tlf. 2945 5261 / jorgen.norby@rr.rm.d
  • Kontorchef for Sundhedsinnovation, Kultur og Uddannelse Henrik Lodberg, tlf. 2325 3813 / Lodberg@ru.rm.dk 
  • Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer.

Fakta

    

  • Der har i 2019 været to ansøgningsrunder til de regionale kulturudviklingsmidler.
  • 13 projekter modtog støtte på i alt ca. 4,4 millioner kroner i første ansøgningsrunde i marts 2019.
  • Den samlede pulje til kulturudvikling er på 10,7 millioner kroner om året. Udover kulturudviklingsmidlerne bruges puljen bl.a. på finansiering af Europæisk Kulturregion og den internationale indsats Genvej til Europa.
  • Læs mere om de regionale kulturudviklingsmidler på kultur.rm.dk.
  • Læs mere om Europæisk Kulturregion på kulturregion.dk.
  • Find de samlede projektbeskrivelser og støttebeløb mv. som del af regionsrådet dagsordenspunkt: https://www.rm.dk/politik/regionsradets-moder/dagsordener/#Udmøntningafkulturudviklingsmidler-efterår2019