Fødeafsnittet i Viborg indvier fødestuer med fokus på hjemlige omgivelser og bæredygtighed
03.10.2019
Onsdag den 2. oktober indviede Fødeafsnittet på Regionshospitalet Viborg to nyindrettede og mere bæredygtige fødestuer, samt undersøgelsesstuer og ventefaciliteter.
Sengetæpper på sengene, afslappende møbler og mindre synligt hospitalsudstyr på fødestuerne. Signalerne på fødestuerne på Regionshospitalet Viborg skal være bæredygtighed og hjemlige omgivelser.
På Fødeafsnittet på Regionshospitalet Viborg interesserer personalet sig meget for bæredygtighed og vil gerne arbejde hen imod den bæredygtige fødsel. To jordemødre – Kirsten Nordby, som har haft fokus på genanvendelse og bæredygtighed, og Sandra Dahl med fokus på indretning og æstetik - er gået sammen om at genindrette to af fødestuerne på Regionshospitalet Viborg. Trygheden ved de hjemlige omgivelser skal give de fødende en endnu bedre fødselsoplevelse.
Med hjælp fra lokale sponsorer er der designet og produceret borde, stole, senge og skillevægge, fremstillet at korkrester fra korkprop-produktion. Der er sat fototapeter med naturmotiver op på væggen rundt om fødekaret på fødestuen, ligesom der er indsat en dobbeltseng på fødestuen, hvor den indledende fase af fødslen kan foregå i ro og mere afslappende omgivelser.
- Vores familier og børn skal gå fra Fødeafsnittet med et styrket liv. Vi ved, at tryghed og hjemlige omgivelser for de fødende kvinder kan styrke fødselsoplevelsen, hvilket er med til at give den bedste start på livet for det nyfødte barn, siger chefjordemoder Katrine Kildedal.
Styrker bæredygtighed
På Fødeafsnittet i Viborg er medarbejderne meget optaget af, hvordan de kan styrke bæredygtighed på afsnittet.
- Her bringer vi nyt liv til verden, og derfor synes vi også, vi bør gå forrest, når det kommer til at passe på miljøet, så der fortsat er en fremtid at blive født til. Vi har et stort fokus på, hvordan vi kan reducere vores forbrug og genanvende mere på afsnittet. Det har været helt fantastisk at se, hvordan jordemødrene Kirsten og Sandra gennem deres gåpåmod og ihærdige indsats er lykkes med at samarbejde med flere forskellige sponsorer, som alle har det samme mål om at skabe en fødegang, der indbyder til et trygt velkommen til verden gennem indretning og bæredygtige materialer, siger Katrine Kildedal.
Derfor er dobbeltsengene på fødestuerne lavet med kork-ramme, som er produceret af genbrugsmaterialer. Det samme er sæderne på stolene på afsnittet. De plastik-kopper, som man førhen brugte til for eksempel urinprøver, er blevet udskiftet med genanvendelige plastikkrus. Til at drikke af får de fødende enten papkrus eller glas – med nedbrydelige sugerør, som personalet har klippet i halve, da den størrelse passer bedre til formålet og rækker dobbelt så langt.
- Vi arbejder målrettet for at opnå fødselsforløb, som er CO2 reducerede i forhold til det almindelige fødselsforløb gennem mange små tiltag. Førhen fik den nybagte mor rent sengetøj på sengen både efter fødslen, og når hun kom over på Patienthotellet et par timer senere. Nu får hun sengetøjet fra Fødeafsnittet med over på Patienthotellet, hvilket sparer en vask af det ellers helt rene sengetøj, forklarer chefjordemoderen.
Papiret på lejet har Fødeafsnittet også sparet væk ved almindelige undersøgelser af gravide maver. I stedet spritter de lejet af efter brug. Medarbejderne arbejder desuden med nudging og fylder for eksempel færre ting i skabene, hvilket helt automatisk får dem til at forbruge mindre, men også får dem til at tænke på miljøet, forklarer Katrine Kildedal.
Hun fortæller, at arbejdet med indretning og bæredygtighed i samspil fortsætter, da der er et stort potentiale som endnu ikke er indfriet.
- Vi drømmer om, gennem afdelingens vision om at styrke det nye liv, at gøre Fødeafsnittet på Regionshospitalet Viborg til Danmarks første bæredygtige fødegang, siger Katrine Kildedal.
Yderligere oplysninger
- Katrine Kildedal, Chefjordemoder, Fødeafsnittet, Regionshospitalet Viborg: 7844 5703