24.10.2019

Respiratorpatienter kan ikke tale, hvis respirator-tuben er opereret ind i halsen. Men en simpel metode har givet respiratorpatienterne stemmen tilbage på Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg.

Patienter, der skal ligge i respirator i længere tid, får normalt opereret et plastikrør ind i halsen, en såkaldt tracheostomi, hvorigennem der kommer luft ned til lungerne. Med en ballon lukkes der samtidig af op til svælget, så der ikke siver mundvand ned til lungerne. Dette lukker for luft til stemmelæberne, og derfor kan man ikke tale.

Metoden, som Center for Planlagt Kirurgi nu bruger på intensivpatienter, hedder LISA. Med metoden kobler personalet en ekstra slange på, og slangen blæser luft op over ballonen og stemmelæberne, så patienterne kan tale på trods af respiratoren.

-Metoden har været kendt i 40 år, men er nok gået lidt i glemmebogen på intensivafdelinger, fordi man tidligere altid bedøvede respiratorpatienter. I dag er mange af patienterne vågne. Det kan være frustrerende ikke at kunne give udtryk for behov, smerter og bekymringer, når man er meget syg og indlagt i lang tid, forklarer intensivsygeplejerske Kathrine Eggertsen på Center for Planlagt Kirurgi.

Flere end 100 patienter

Intensiv-afsnittet på Regionhospitalet Silkeborg har otte sengepladser. Her har man de sidste ti år brugt LISA-metoden til alle vågne intensiv-patienter, som har respirator med anlagt tracheostomi. De sidste to år har i alt 110 intensivpatienter fået tilbudt behandlingen.

LISA-metoden har tidligere været brugt hos patienter med brug for respirator på grund af hjerneskade. Men på Center for Planlagt Kirurgi har man de sidste to år også brugt metoden til patienter, der har brug for intensiv behandling på grund af medicinske sygdomme. 80 procent af de medicinske patienter fik stemmen igen med metoden, selvom de var i respirator

-Patienterne bliver sig selv, når de får stemmen tilbage. Som personale skal vi ikke længere forsøge at afkode eller gætte, hvad patienterne har brug for, fordi patienterne får mulighed for at udtrykke sig, forklarer intensivsygeplejerske Tine Nygaard på Center for Planlagt Kirurgi og fortsætter:

-Vi har oplevet, at når patienter pludselig får luft til stemmelæberne, så spørger de til, hvad de egentlig fejler eller fortæller, at de ikke vil genoplives, hvis de bliver meget dårlige igen.

Yderligere oplysninger

  • Tine Melgaard Frandsen, afdelingssygeplejerske på Intensiv i Center for Planlagt Kirurgi, tlf. 78416649.