Regionen med til at sætte fødevare-scenen
09.09.2019
Dialog, drama og debat om ældre og (under)ernæring, smagsprøve på fremtidens madbestilling fra hospitalssengen og et indblik i det bæredygtige hospital. Region Midtjylland var med til at sætte nye dagsordener på Food Festival 2019 i Aarhus i weekenden.
Region Midtjylland var sammen med bl.a. Aarhus Kommune på mange måder med til at at sætte scenen i det nye initiativ på den årlige fødevarefestival: Sundheds- og Bæredygtighedsteltet.
Særligt udfordringen omkring ældre og undernæring tiltrak mange gæster i teltet til dialog og debat, hvor også regionsrådsformand Anders Kühnau (S) deltog:
I paneldebatten deltog ud over Anders Kühnau også borgemester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S), direktør i Madkulturen Judith Kyst, bestyrelsesmedlem i Kost- og Ernæringsforbundet Birgitte Vang Hansen og lektor Susanne Højlund fra Aarhus Universitet.
Flere bud på tiltag ift. underernæring
I afrundingen af debatten havde de følgende bud på, hvad der bør gøres for at mindske den menneskelige og økonomiske udfordring ved underernæring blandt ældre:
- Tal mere om ældre og ernæring generelt.
- Sæt kvalitetsmål for det på hospitalerne og i samarbejdet med kommunerne/hjemmeplejen.
- Mere forskning i ældres ernæring og måltidsvaner.
- Skab et måltidssprog - som fx at leverandøren af mad til den ældre i eget hjem fortæller om maden.
- Involver de ernæringsfaglige mere fx i overgange fra hospital til eget hjem/plejebolig og i samtaler med pårørende.
- Gør mere ud af måltidet helt generelt i samfundet.
- Aktiver civilsamfundet mere som fx frivillige, der er "spisevenner" hos ældre og på plejecentre.
Debat i Sundheds- og Bæredygtighedsteltet på Food Festival 2019. Debatten handlede om underernæring blandt ældre. Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland
Det er estimeret, at de økonomiske konsekvenser af underernæring årligt beløber sig til ca. seks mia. kroner til bl.a. øget hjemmehjælp, flere lægebesøg, flere og længere indlæggelser på hospital mv. Læs mere om udfordringen i tidligere pressemeddelelse.
Fremtidens hospitalsmad
Lækker mad af god kvalitet - også når du er syg, svag eller ældre. Det var søndagens initiativ på Food Festival eksemplificeret ved chokoladekage og tomatsuppe med edamamebønner ved Hospitalsenheden Vest, Aarhus kommune og Regional Udviklings Sundhedsinnovationsteam.
Det var med mulighed for at blive “indlagt” på det kommende Regionshospitalet Gødstrup og prøve et nyt digitalt madbestillings-system tilpasset den enkelte patient.
- Vi ønsker, at patienten kun ser de madmuligheder, der passer til ham/hende. Det er nuancerne, der gør forskellen. Den ældre småtspisende får selvfølgelig creme fraiche 38% på sin tomatsuppe og så videre. Men det handler ikke kun om ernæring. Gastronomi - smag og anretning - er er vigtigt element i måltidet og appetitten, forklarer ernæringschef Lone Viggers, der serverede mad sammen med hospitals-udviklingskok Christoffer von Bonsdorff.
Smagsoplevelser og bæredygtighed
Ved siden af bød Line Dam Bülow og Dorthe Kloppenborg fra Aarhus Kommune på chokoladekage i to konsistenser. Pointen er, at borgere med synkebesvær skal have samme smagsoplevelse som andre.
Ud over "indslag" med ældremad havde Livsstilscenter Brædstrup også være med i teltet med smagsprøver, og Regionshospitalet Randers havde delt smagsprøver på økologisk og bæredygtig mad ud og fortalt om hospitalets indsats for at blive svanemærket.
Konference på vej
Ældre og underernæring, som fyldte en del i teltet, er også temaet, når Region Midtjylland, Aarhus Kommune og Aarhus Universitet er værter ved EU-konferencen “Undernutrition in elderly citizens” den 29. oktober 2019 på Aarhus Universitet.
Konference er en del af EU-vidensprojektet Science Meets Regions. Læs mere om konference på smr-conference.dk.