05.09.2019
Region Midtjylland har netop givet Initiativprisen 2019 til Medicinsk Afsnit 2 på Regionshospitalet Viborg og hjemmesygeplejerskerne i Skive og Viborg for forbilledligt samarbejde om KOL-patienter. Smartprisen 2019 gik til Pilonidal teamet Kirurgisk Fællesafdeling, Regionshospitalet Randers, som har opnået gode resultater med behandling af cyster ved injektion af fedtceller.
Region Midtjyllands Initiativpris går i år til Medicinsk Afsnit 2 på Regionshospitalet Viborg og hjemmeplejen i Skive og Viborg Kommuner, der sammen har udviklet "KOL-behandlingsplanen".
Anni Bastrup Jensen, Kirsten Lynderup og Betina Lodberg Jensen modtog på vegne af Medicinsk Afsnit 2 på Regionshospitalet Viborg og hjemmesygeplejerskerne i Skive og Viborg Region Midtjyllands Initiativpris for forbilledligt samarbejde om KOL-patienter. Foto: Rune Borre-Jensen.
KOL-behandlingsplanen er en individuel plan for KOL-patienter, der af kognitive årsager ikke kan stå for egen behandling eller reagere, når de første symptomer på forværring viser sig.
KOL-behandlingsplanen tager udgangspunkt i hver enkelt patients situation - for eksempel hvad de første typiske tegn på forværring af sygdommen er for patienten. Patientens lungestatus bliver vurderet ud fra KOL-behandlingsplanen en gang om ugen, og hjemmesygeplejersken kan hurtigt sætte behandling i gang, hvis patientens sygdom forværres.
- KOL-behandlingsplanen vinder Initiativprisen, fordi det er en beundringsværdig løsning, der tager hånd om og skaber direkte værdi for patienterne. Løsningen skaber samtidig sammenhæng i sundhedsvæsnet og værdi på tværs af sektorer. Der er tale om en eksemplarisk fælles indsats på tværs af fagligheder og sektorer, siger regionsråds- og priskomitémedlem Annette Roed (S) om den prisvindende løsning.
Fedtceller heler genstridige cyster
Mens Initiativprisen går til en splinterny løsning, så gives Region Midtjyllands Smartpris til dem, der forstår at genbruge og tilpasse en løsning opfundet et andet sted.
I år går Smartprisen til Pilonidal teamet på Kirurgisk Fællesafdeling på Regionshospitalet Randers, som, inspireret af behandlingen af en helt anden patientgruppe på Aarhus Universitetshospital, har taget en ny behandlingsform for kompliceret pilonidal sygdom – en lidelse med dannelse af bylder og senere cyster og fistelgangsystemer i kløften mellem balderne – i brug.
Susanne Hass modtog på vegne af Pilonidal teamet, Kirurgisk Fællesafdeling, Regionshospitalet Randers, Region Midtjyllands Smartpris for behandling af cyster ved injektion af fedtceller. Foto: Rune Borre-Jensen.
Den nye behandling består i at høste fedtceller på patientens mave, som derefter transplanteres ind i fistlerne. Fedtcellerne indeholder gode vækst- og helingsfaktorer, som får fistlerne til at lukke sig.
Teknikken er indtil videre afprøvet på seks patienter med gode resultater.
- Teamet bag løsningen vinder prisen, fordi de enormt hurtigt har taget ny inspiration og viden til sig og straks omsat det til en helt ny løsning. Det er et imponerende eksempel på nytænkning til direkte gavn for patienterne. Med nytænkning, vilje og mod har teamet skabt en behandlingsmulighed, der hjælper en gruppe patienter, som ellers har haft lange og svære forløb, siger regionsråds- og priskomitémedlem Dorte West (V) blandt andet om løsningen fra Randers.
Ud over æren, så følger der en check på 25.000 kroner med til modtagerne af Initiativprisen og Smartprisen. Pengene kan bruges på udvikling, f. eks. et fagligt arrangement på den prisvindende arbejdsplads.
Flere oplysninger
- Regionsrådsmedlem og priskomitémedlem Annette Roed (S), tlf. 5384 9440
- Regionsrådsmedlem og priskomitémedlem Dorte West (V) tlf. 2370 1129
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/