28.04.2020
Forskere fra Aarhus Universitetshospital tilbyder for første gang forsøgsbehandling til patienter med covid-19, der ikke er indlagt på et hospital. Det sker som led i et stort forskningsprojekt, der skal kortlægge, om et japansk lægemiddel mod halsbrand også kan kurere corona.
Er du syg af corona, men ikke indlagt på et hospital, dukker der nu en ny potentiel behandling op. Foskere fra Aarhus Universitetshospital er i denne uge klar til at udvide en igangværende forsøgsbehandling med det japanske lægemiddel Camostat Mesilat, der normalt bruges mod halsbrand, til patienter med covid-19, der ikke har behov for indlæggelse.
- Vi vil gerne finde ud af, om den her medicin kan afkorte sygdommens varighed og hvor hårdt den rammer patienterne. Og så er det interessant at se, om behandlingen kan være med til at forebygge smitte i eksempelvis en husstand, hvor én har fået covid-19, siger Ole Schmeltz Søgaard, der er læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.
Den nye behandling til ikke-indlagte patienter herunder sundhedspersonale bygger ovenpå et forskningsprojekt, der allerede er i gang, men som kun retter sig mod patienter, der er indlagt.
Lægemidlet Camostat Mesilat kom allerede på markedet i Japan i 1986, hvor det i dag bruges til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen. Og nu tyder det på, at behandlingen også kan være gavnlig for covid-19-patienter.
I marts viste et tysk forsøg nemlig, at det japanske lægemiddel i celleforsøg kunne bremse COVID-19. Nu håber forskerne, at lægemidlet har samme effekt på mennesker.
Amerikansk filantrop gør hurtig opstart af forsøget mulig
Muligheden for at udvide det igangværende forskningsprojekt til også at omfatte patienter, der ikke er indlagt, er opstået, fordi Steve Kirsch, en amerikansk rigmand og filantrop, af egen drift henvendte sig til Ole Schmeltz Søgaard for at tilbyde økonomisk støtte til forskning i covid-19.
Steve Kirsch har diabetes, forhøjet blodtryk og nedsat immunforsvar. Han er derfor personligt motiveret for at støtte forskning, der kan finde en kur mod covid-19. Camostat Mesilat er en af de potentielle behandlinger, men lægemidlet er ikke godkendt i USA. Derfor var han hurtig til at støtte det aarhusianske forskningsprojekt, da han hørte om det.
- Camostat er ikke godkendt i USA, så vi støtter Ole Schmeltz Søgaards forsøg på ikke-indlagte patienter i Danmark, der – så vidt vi ved – er det eneste forsøg på ikke-indlagte patienter i verden, lyder beskrivelsen af baggrunden for donationen på hjemmesiden treatearly.org, hvor Steve Kirsch har samlet sine covid-19-donationer.
- Jeg har oplevet mange utrolige ting den seneste tid. Alt er nemmere, og der er meget kortere vej fra tanke til handling, men jeg blev glædeligt overrasket over, at der var så kort vej til en donation, siger Ole Schmeltz Søgaard om den utraditionelle måde donationen kom i hus på.
Donationen lyder på 100.000 $. Det er penge nok til at starte forsøget op og giver forskerne tid til at søge den yderligere finansiering, der skal til for at kunne nå i mål.
- Vi går i gang med at rekruttere patienter i morgen, onsdag. Vi skal gerne op på 400. Vi har i det igangværende studie oplevet et fantastisk samarbejde med de øvrige 10 deltagende hospitaler. Vi håber, at det er muligt at udnytte dette samarbejde til at tilbyde forsøgsbehandlingen til patienter, der ikke er indlagt, i alle landets 5 regioner, siger Ole Schmeltz Søgaard.
Halvdelen af patienterne vil blive behandlet med det japanske lægemiddel, mens den anden halvdel får placebo.
Patienter, der vil være med i forsøget, kan søge mere information og melde sig her
Yderligere oplysninger
- Ole Schmeltz Søgaard, læge, Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital, og lektor, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, tlf. 2499 4962 / olesoega@rm.dk
- Mads Fuglsang Kjølby, læge, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, og lektor, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, tlf. 6086 6653 / mads@dandrite.au.dk