09.12.2020
En milepæl for klimafyrtårnet Klimatorium på havnen i Lemvig. I dag blev det markeret, at bygningen er klar til indflytning. Samtidig modtog Klimatorium prisen som Årets Byggeri 2020.
Se fotogalleri nederst.
Flagene oppe den 9. december 2020 ved Klimatorium i Lemvig, da byggeriet nu er klar til indflytning. Foto: Region Midtjylland, Niels Åge Skovbo
Da Klimatorium i dag med lidt fysisk fremmødte gæster og virtuelle deltagere i dag markerede, at bygningen nu er indflytningsklar, var der samtidig en hæderpris til byggeriet.
Den nationale pris Årets Byggeri 2020 i kategorien erhverv gik til Klimatorium for, som det hedder i begrundelsen: "at skabe et vidensudstillings- og innovationscenter i Lemvig, at handle lokalt og tænke globalt, det er at tænke på fremtiden og bæredygtig drift."
Prisen blev overrakt til Lemvigs borgmester Erik Flyvholm, bestyrelsesformand i Lemvig Vand Steffen Damsgaard og direktør for Klimatorium og Lemvig Vand Lars Holmegaard. Der var desuden en eksemplar at hædersbeviset til klimasamarbejdsprojektet Coast to Coast Climate Challenge, som Klimatorium er en del af - og som er et stort EU-projekt med Region Midtjylland som tovholder.
Fra venstre Klimatoriums direktør Lars Holmegaard, Lemvig-borgmester Erik Flyvholm og bestyrelsesformand hos Lemvig Vand Steffen Damsgaard. Foto: Region Midtjylland, Niels Åge Skovbo
Kühnau: Klimatorium er helt unik
Regionsrådsformand Anders Kühnau måtte grundet coronarestriktioner holde tale på video. Fra skærmen både takkede han ildsjælene omkring Klimatorium og understregede klimafyrtårnets betydning:
- Klimatorium vil få stor betydning for den grønne omstilling. Både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt. Vores erfaringer fra Klimatorium vil blive nøje kortlagt, og vi vil give vores viden og erfaringer videre til bl.a. Christiansborg og EU. På mange måder er Klimatorium helt unik, og det gør mig utrolig stolt.
Regionsrådsformand Anders Kühnau måtte holde sin tale fra distancen. Foto: Niels Åge Skovbo
Regionsrådet i Region Midtjylland skal for øvrigt i det nye år drøfte, om de otte jordforureningsarbejdspladser i Holstebro skal flytte ind i Klimatoriums lokaler, når lokalerne i Holstebro i forvejen skal udflyttes.
Og apropos jordforurening og Klimatorium så åbnede Klimatorium helt aktuelt udstillingen "klima uden grænser" - en udstilling som bruger kviksølv fra Høfde 42 som en del af fortællingen.
Klimatorium og Coast to Coast Climate Challenge
Klimatorium er sammen med AquaGlobe i Skanderborg de to klimafyrtårne, som skal være med til at videreføre og accelerere det tværgående samarbejde indenfor klimatilpasning - også når Coast to Coast Climate Challenge når sin afslutning med udgangen af 2022.