01.07.2020
Psykisk syge lever kortere end ikke psykisk syge. Sådan er de kedelige fakta. En af årsagerne er de livsstilsygdomme, som rammer mange med psykisk sygdom. For hvis man knapt har overskud til at holde sig i live, har man naturligt nok heller ikke overskud til eksempelvis at leve sundt og motionere. Derfor er hjerte- karsygdomme, overvægt og diabetes ofte følgesygdomme, som rammer mennesker, der har været igennem et længere forløb med psykisk sygdom og indlæggelser.
Det vil et nyt samarbejde mellem Steno Diabetes Center Aarhus og Psykiatri og Social i Region Midtjylland tage favntag med.
- Psykisk syge lever 10-20 år kortere, end ikke psykisk syge gør. Derfor skal vi spotte og sætte ind over for de somatiske sygdomme, der forkorter livet. Her er diabetes, fedme og hjerte- karsygdomme en væsentlig ting at sætte ind over for. Derfor er jeg også meget glad, både på patienter, pårørende og personalets vegne over, at vi har fået en faglig enormt stærk samarbejdspartner. Både når det handler om ekspertviden og fremtidig forskning, siger den lægefaglige direktør for Psykiatri og Social, Phuong le Reisinia.
Og glæden over samarbejdet er gengældt hos samarbejdspartneren:
- Steno Diabetes Center Aarhus har et ambitiøst mål om at skabe bedre behandling og øge livskvaliteten for alle personer med diabetes i Region Midtjylland. Samarbejdsaftalen med Psykiatri og Social er en vigtig brik i den ambition, fordi den giver os mulighed for at hæve niveauet for en hel patientgruppe, hvor en systematisk indsats virkelig vil kunne gøre en stor forskel. Vi har et stort patientsammenfald og har derfor en fælles interesse i at styrke forebyggelse og behandling af diabetes og sammen udvikle ny behandling, siger direktør hos Steno Diabetes Center Aarhus, Troels Krarup Hansen.
Kæmpestort potentiale
Samarbejdsaftalen gælder i foreløbigt to år. Men begge parter er helt bevidste om, at man måske ikke kan se direkte resultater af samarbejdet lige med det samme. Derfor er det også mere end sandsynligt, at aftalen bliver forlænget.
- Vi kommer ikke til at opleve, at patienter lever længere fra dag et. Men det vi forhåbentlig hurtigt kan mærke, er, at vi bliver langt bedre til at spotte og behandle diabetes i psykiatrien og at man på sygehusene bliver bedre til at spotte psykiske udfordringer hos diabetespatienter. På den måde sikrer vi os, at man sagtens kan behandles for mere end en ting ad gangen, fortæller Phuong le Reisinia.
Hun bakkes op af Troels Krarup Hansen:
- Vi har en unik mulighed for at styrke og udnytte hinandens kompetencer og specialviden. Blandt andet ved at udvikle fælles kurser og uddannelsestiltag for vores behandlere til gavn for patienter med diabetes og psykisk sygdom.
Flere oplysninger
- Troels Krarup Hansen, direktør Steno Diabetes Center Aarhus, TROEHA@rm.dk, Tlf. 6167-9616
- Phuong le Reisinia, lægefaglige direktør for Psykiatri og Social, Region Midtjylland, phuong.le.reisinia@ps.rm.dk, Tlf. 2016-3672