Regionshospitalet Randers vil indføre genanvendelige operationshuer
23.11.2020
Personalet på Kirurgisk Fællesafdeling er i gang med at teste, om genanvendelige operationshuer kan erstatte de traditionelle huer, som kun bruges én gang. De genanvendelige huer er et nyt bæredygtigt tiltag til gavn for miljøet.
Som det første hospital i Region Midtjylland er Regionshospitalet Randers gået i gang med at afprøve, om personalet kan bruge genanvendelige operationshuer lavet af stof i stedet for de traditionelle éngangshuer, som man hidtil har brugt.
Særlig model til Randers
Det er hospitalets Sterilcentral, som i samarbejde med eksterne leverandører står for afprøvningen af de genanvendelige operationshuer. Det er Monika Øst, social- og sundhedsassistent, som står i spidsen for arbejdet med støtte fra Rekha Kotyza, afdelingssygeplejerske i Sterilcentralen.
- I foråret fik vi i forbindelse med COVID-19-epidemien problemer med at få leveret de almindelige engangshuer, og vi var derfor nødt til at undersøge andre muligheder. I andre lande er man mange steder gået over til at bruge huer lavet af stof, som kan vaskes og genbruges, og vi tænkte, at det kunne være vejen frem for os her på Regionshospitalet Randers, siger Monika Øst.
Det viste sig, at flere leverandører var parate til at levere, og i løbet af de seneste måneder har personalet testet flere forskellige modeller på Fælleskirurgisk Afdeling. Den seneste model, som Rekha Kotyza og Monika Øst gør klar til test, er en helt nyudviklet såkaldt Kosack-model, som et af de eksterne firmaer for første gang vil producere i en stofmodel særligt til Regionshospital Randers.
Godt for miljøet
Rekha Kotyza peger på, at de genanvendelige operationshuer vil gavne miljøet.
- Forbruget af engangshuer har tidligere været ekstremt højt og en unødvendig hård belastning for miljøet. Går vi over til genanvendelige huer, er det i tråd med hospitalets strategi for bæredygtighed. Og så kan det i øvrigt også betale sig økonomisk. De genanvendelige huer er væsentligt billigere end engangshuerne, siger Rekha Kotyza.
Genbruges op til 100 gange
Fælles for alle de genanvendelige modeller af huer er, at de kan vaskes og genbruges op til 100 gange.
- Ligesom det er tilfældet med vores uniformer, har de en lille chip syet ind, så vi kan følge med i, hvor mange gange de bliver vasket. Huerne lever op til alle hygiejnestandarder, og de bliver selvfølgelig kasseret, hvis de har noget snavs på sig, som ikke kan vaskes af, siger Rekha Kotyza.
Genbrugshuerne er generelt blevet godt modtaget af personalet.
- Det er vigtigt, at huerne har den rigtige pasform og dækker håret. De første, som vi testede, var ikke så gode til personer med meget langt hår. Vi er meget mere fortrøstningsfulde i forhold til den model, som vi tester nu og de modeller, der er på vej til at blive testet, siger Monika Øst.
Rekha Kotyza og Monika Øst håber at være færdige med at afprøve genbrugshuerne før jul. Herefter skal hospitalet endeligt beslutte, hvilke modeller der skal bruges på operationsstuerne fremover.
Flere oplysninger
- Monika Øst, social- og sundhedsassistent, tlf. 7842 1314
- Rekha Kotyza, afdelingssygeplejerske, tlf. 7842 1316