Ny vaccine skal give bredere beskyttelse mod meningitis
22.10.2020
Opdateret 04.01.2022: Alle deltagere til studiet er per 1. juli 2021 fundet.
Større børn og unge i Aarhus inviteres til afprøvning af en kombinationsvaccine mod fem typer af meningokokbakterier, der kan give meningitis og blodgiftning.
Aarhus Universitetshospital sender nu ca. 18.000 breve ud til forældre med større børn og unge i alderen 10-17 år samt til unge i 18-25 års alderen for at spørge, om de vil være med til at afprøve en vaccine, som dækker de 5 typer meningokokker, der er årsag til 90-95 procent af alle tilfælde af meningokoksygdom i Danmark.
Brevene bliver i disse dage sendt ud i Aarhus sammen med en folder om vaccinationsforsøget. Forsøget er en del af et internationalt studie, hvor kombinationsvaccinen vil blive afprøvet på næsten 2.500 større børn og unge i seks forskellige lande.
Kombination af to godkendte og velafprøvede vacciner
Meningokokker er bakterier, der kan forårsage meningitis og blodforgiftning; disse sygdomme kaldes under ét meningokoksygdom. Meningokoksygdom er med 40-60 tilfælde om året i Danmark en sjælden men meget alvorlig sygdom. Meningitis, som er betændelse i hjernehinderne, er mest almindelig, og den har en dødelighed på ca. 10 %. Af dem, der overlever meningitis, får ca. 20 % varige skader. Sygdommen kan ramme alle aldre, men er mest hyppig hos små børn og teenagere/unge voksne.
Den nye vaccine er en kombination af to godkendte vacciner mod meningokokker. Den ene vaccine i kombinationsvaccinen dækker meningokoktyperne A, C, W og Y, og den er der siden 2010 givet ca. 16 mio. doser af på verdensplan. Den anden dækker meningokoktype B, og den er der givet ca. 3 mio. doser af siden 2015. Meningokok ACWY-vaccinen gives som en enkelt injektion, og meningokok B-vaccinen gives i to doser med 6 måneder imellem. Kombinationsvaccinen mod ABCWY gives som to doser med 6 måneders mellemrum.
- Kombinationsvaccinen er en enklere vej til en bred beskyttelse mod meningokoksygdom, og derfor håber vi, at flere vil undgå meningokoksygdom, fordi de vælger at blive vaccineret og bliver færdigvaccineret, siger læge Nina Breinholt Stærke.
To vaccinationer skal beskytte mod fem typer meningokokker
Hvis den nye kombinationsvaccine viser sig at være effektiv, vil fordelen være, at man kan vaccineres mod 5 forskellige typer af meningokokker med samme vaccine. I forsøget sammenlignes vaccinen med to godkendte meningokokvacciner i forhold til, hvor godt den stimulerer immunforsvaret, og hvor godt den tåles.
I tidligere forsøg har 543 børn og unge fået kombinationsvaccinen, og de mest almindelige bivirkninger har været rødme, hævelse og smerte ved indstiksstedet, og nogle har fået influenzaagtige symptomer i dagene efter vaccinationen.
Forsøget varer i alt ca. 1 år og omfatter 2 besøg, hvor barnet/den unge bliver vaccineret. Derudover vil ca. 2/3 af deltagerne blive bedt om i alt 3 blodprøver og skal komme yderligere to gange, ca. 1 måned efter hver vaccination. De, der ikke får taget blodprøver, vil blive ringet op i stedet. Forsøget afsluttes med et telefonopkald 6 måneder efter den sidste vaccination.
Forsøget er i Danmark godkendt af Lægemiddelstyrelsen og Videnskabsetisk Komite.
Opdateret jan 2022: Alle deltagere til studiet er per 1. juli 2021 fundet.