29.04.2021

Nye forskningsprojekter skal undersøge mulighederne for at bruge CT skanning af hjertet i stedet for invasive røntgenkontrast-undersøgelser.

Novo Nordisk Fonden har givet forskere ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet 8 mio. kr. til at studere mulighederne for at bruge hjerte-CT, som er en mere skånsom undersøgelse end KAG, til forskning og forebyggende undersøgelser af hjertemusklens kranspulsårer.

I dag foretrækker hjertelægerne at undersøge hjertemusklens kranspulsårer med en undersøgelse, hvor lægen fører et tyndt plastikrør op til hjertet via en blodåre i lysken eller armen. Via plastikrøret kan indgives kontraststof direkte ind i kranspulsårerne og ved hjælp af røntgen kan lægen se, om blodet bremses af forsnævringer på kranspulsårerne. Det hedder en koronar arteriografi (KAG-undersøgelse).

KAG-undersøgelsen er en meget præcis undersøgelse, men det er en omfattende undersøgelse, og der er en lille risiko ved den, ligesom patienten kan opleve undersøgelsen som ubehagelig.

I de senere år har CT skanning af hjertet udviklet sig så meget, at det i dag er en undersøgelse, som også giver mulighed for meget nøjagtige billeder af hjertet kranspulsårer. Fordelen ved hjerte-CT er, at det er en mindre indgribende undersøgelse, og at den kan gennemføres uden at føre plastikslanger og kontraststof ind i hjertet.

- Vores mål er at undersøge muligheder for at bruge hjerte-CT til at forske og forebygge risici hos patienter, som vi i dag ikke vil undersøge med KAG, siger Bjarne Linde Nørgaard, som er overlæge på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Aarhus Universitet.

Forskerne vil derfor ved hjælp af hjerte-CT undersøge, om man i stedet for at ballonbehandle forsnævringer i hjertets kranspulsårer, som man gør i dag, kan genoprette blodgennemstrømningen ved at sænke kolesteroltallet hos patienten.

Desuden vil de undersøge, om man sikkert bruge hjerte-CT i stedet for KAG til at vurdere kranspulsårerne inden indsættelse af en TAVI hjerteklap.

Endelig vil forskerne undersøge, om patienter med risiko for forkalkninger i hjertet kan motiveres til at leve mere hjertesundt og nedsætte kolesteroltallet, hvis de selv kan følge udviklingen af deres hjerte med billeder fra CT skanninger af deres hjerte.

Kontakt

  • Bjarne Linde Nørgaard, Overlæge ved Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital, Lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, Tlf. 7845 2090, bjarnoer@rm.dk