AGF Esport bliver rollemodeller for patienter i psykiatrien
02.12.2021
Brugen af e-sport i psykiatrien får nu et ekstra rygstød, når AGF E-sport fredag den 3. december i samarbejde med AUH Psykiatrien arrangerer et gaming-event for patienter i Skejby.
Det lyder næsten for godt til at være sandt: Stærkere sammenhold og bedre stemning på afdelingen. Men det er ikke desto mindre tendensen på Afsnit for Særlige Pladser S6 på AUH Psykiatrien, efter at e-sport at blevet en fast del af afdelingens aktivitetstilbud.
Og nu får brugen af e-sport i Psykiatrien í Region Midtjylland ekstra vind i sejlene, når AUH Psykiatrien i samarbejde med AGF Esport arrangerer en dag i gamingens tegn.
Fredag den 3. december inviterer AGF Esport og S6 nemlig både patienter og fagpersoner fra AUH Psykiatrien til et e-sportsarrangement, hvor målet er at informere om fordelene ved e-sport som supplement til behandling:
"Vores forhåbning er, at vi med AGF Esport som samarbejdspartner kan skabe mere fokus på, hvilke muligheder e-sport rummer, når det gælder behandlingspsykiatri, men naturligvis også, at vores patienter får rollemodeller at se op til og noget at stræbe efter, siger Rasmus Poulsen, e-sportsinstruktør på S6.
AGF Esport har leveret holdtrøjer til arrangementet og står desuden for et oplæg om livet som professionel gamer. Det vil i løbet af dagen være muligt for patienter at prøve kræfter mod en af e-sportsatleterne fra AGF Esport i 1-til-1-kamp. Og så hos AGF Esport vækker samarbejdet begejstring:
"Vi er ovenud glade for, at vi kan bidrage positivt til behandlingen og til arbejdet med patienterne på AUH Psykiatrien. Her er der dygtige mennesker, der har fundet ud af, at e-sport kan gøre en forskel for patienterne, og kan vi på nogen måde hjælpe til at udvikle og forstærke det arbejde, så gør vi naturligvis meget gerne det. Vi ser meget frem til besøget den 3. december, som også bliver en spændende dag for os," lyder det fra Rasmus Møller Thomsen, Head of AGF Esport.
Et sundt fællesskab
S6 har siden årsskiftet haft e-sport på tapetet på lige fod med musik- og kunstterapi. Alle hverdagseftermiddage er der således mulighed for, at afdelingens patienter, som kæmper med svær psykisk sygdom og misbrug, kan sidde sammen i afdelingens eget gaming-lokale med udstyr i topkvalitet og i skyde- og strategispillet CS:GO danne fælles front mod hold fra resten af verden. Og resultaterne for afdelingen er positive:
"Vores patienter er typisk mænd, der på grund af deres sygdom og evt. misbrug er blevet mere og mere isoleret fra omverdenen og i forvejen bruger en stor del af deres tid foran en computer. Derfor har vi skabt et tilbud, hvor vi lærer hinanden at kende på patienternes hjemmebane; E-sports-verdenen. Ved e-sportsaktiviteten inkluderes patienten i et fællesskab og får et socialt bånd til både medpatienter og personalet helt fra dag et," siger, Rasmus Poulsen.
Han er én af de drivende kræfter bag e-sport som et led i behandlingen i psykiatrien, og han fortæller, at den høje procentdel af patienter der deltager i e-sportsaktiviteten, er helt unikt for et aktivitetstilbud i behandlingsregi.
Ifølge Rasmus Poulsen tyder det på, at Psykiatrien med e-sport har ramt ind i patientgruppens interesser og er helt afgørende for, at kunne gøre en forskel på netop mennesker med deres udfordringer.
Fortsætter derhjemme
Siden start er udviklingen af tilbuddet gået hurtigt. Derfor har patienter på tre yderligere afdelinger nu også muligheden for at benytte tilbuddet - endda hjemmefra efter udskrivelse.
Én af de tidligere patienter i Psykiatrien, der spiller med hjemme fra er Jacob L, som igennem det meste af sit voksne liv har været ind og ud af psykiatriske afdelinger. Siden sin seneste udskrivning i foråret har han dog ikke haft brug for en indlæggelse, og det skyldes ifølge ham selv blandt andet muligheden for at kunne spille med på Psykiatriens gaming-hold hjemmefra:
“Det har gjort en stor forskel i min hverdag, at jeg har mulighed for at deltage til e-sport online hjemmefra. Det kan give mig et afbræk i min dagligdag, hvor dagene ellers godt være lange. I nogle perioder hvor jeg ikke synes, det er sjovt at være sammen med andre, giver det at sidde bag en mig mulighed for at snakke med de andre og komme i gang med et spil CS:GO." siger han og han suppleres af Rasmus Poulsen:
"Selvfølgelig går alle vores patienter ikke ud og bliver professionelle gamere. Men for lige præcis denne patientgruppe betyder det uendeligt meget, at der er nogen, der fortæller dem, at det, de er gode til, har en værdi," siger Rasmus Poulsen.
Yderligere information:
Rasmus Poulsen, e-sportsinstruktør, 4028 4960
Rasmus Møller Thomsen, Head of Esport, AGF, 2264 4057