11.02.2021 

Er din puls hurtig, uregelmæssig eller mærker du mange ekstra hjerteslag? Så kontakt din praktiserende læge, som kan undersøge dit hjerte nærmere. Sådan lyder opfordringen fra hjertelægerne på Regionshospitalet Silkeborg, som oplever, at patienter med hjerterytmeforstyrrelser ind imellem kommer til dem alt for sent. 

Da 65-årige Lars Begtrup-Hansen søndag den 11. oktober sidste år holdt sin fødselsdag for familien i hjemmet i Silkeborg, fandt hans 10-årige barnebarn blodtryksapparatet frem og ville måle blodtrykket på alle i selskabet. Da turen kom til Lars, kunne apparatet ikke måle noget blodtryk, og så vidste han og hans hustru Sanne godt, hvad der var galt. 6 år tidligere var han nemlig ramt af hjerterytmeforstyrrelser og fik at vide, at det kunne ske igen.  

Alarmklokkerne ringede hos Lars Begtrup-Hansen og hans hustru Sanne, da deres blodtryksapparat ikke kunne måle hans blodtryk. Lars har tidligere lidt af hjerterytmeforstyrrelser. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

Alarmklokkerne ringede hos Lars Begtrup-Hansen og hans hustru Sanne, da deres blodtryksapparat ikke kunne måle hans blodtryk. Lars har tidligere lidt af hjerterytmeforstyrrelser. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

Derfor opsøgte han dagen efter sin egen læge, som kunne bekræfte, hvad han selv havde mistanke om. Hjerterytmeforstyrrelserne var tilbage igen, og han blev straks efter indlagt på Regionshospitalet Silkeborg, hvor han fik behandling for at få hjertet tilbage i rytme. 

- Jeg følte mig helt tryg i hænderne på personalet på hospitalet i Silkeborg. Jeg blev taget alvorligt, og jeg fik virkelig indtrykket af, at der var styr på det. De var gode til at forklare, hvad der skulle ske og hvorfor, hvilket var meget betryggende. Virkede plan A ikke, havde de altid en plan B klar, siger Lars Begtrup-Hansen. 

Lars Begtrup-Hansen havde i et par måneder op til fødselsdagen haft åndenød, når han gik med plæneklipperen. Han havde kolde hvide fingre, som er et tegn på dårligt blodomløb, og han havde generelt haft en fornemmelse i brystet af et 'uroligt' hjerte, som var ude af synk. Hvis han havde været opmærksom på symptomerne, ville han set i bakspejlet have reageret på symptomerne tidligere i forløbet. 

Tidlig indsats gør en forskel 

Hjerterytmeforstyrrelser kan udløse hjertesvigt. Derfor er det vigtigt at opdage tilstanden i tide og sætte ind med forebyggende behandling. Er din hvilepuls over 100, eller har du mange ekstraslag ved hjertet, så er det vigtigt, du søger læge for at få det undersøgt nærmere. Det understreger Lars Frost, som er specialeansvarlig overlæge i Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg. 

- Hvis du opdager symptomer som hurtig eller uregelmæssig puls, kan jeg kun opfordre til at søge egen læge. Optagelse af et hjertekardiogram er en lille ting at få foretaget, og den kan vise, om der er grund til yderligere udredning. Desværre oplever vi på hjerteafsnittet, at en del patienter kommer for sent ind til os med hjerterytmeforstyrrelser. De venter for længe med at gå til læge. Derfor er de meget syge, når vi får dem ind, og vi skal bruge flere ressourcer på at behandle dem, end hvis de havde reageret tidligere i forløbet, siger Lars Frost. 

Når uheldet sker 

Specialeansvarlig overlæge Lars Frost understreger, at det ikke er alle former for hjerterytmeforstyrrelser, der giver hjertesvigt. Nogle mennesker kan godt tåle at have hjerterytmeforstyrrelser, mens andre ikke kan. 

- Men vi kan ikke på forhånd vurdere, hvem der kan tåle det – derfor behandler vi alle patienter, der kommer ind med hjerterytmeforstyrrelser. En hurtig hjerterytme vil dog før eller siden medføre, at man ikke kan så meget som før, da hjertet er på overarbejde, siger han. 

Lars Frost understreger dog, at hjertesvigt udløst af hjerterytmeforstyrrelser ofte har en god prognose, især hvis behandlingen indsættes tidligt. 

- Behandlingen af hjertesvigtet kan omfatte strømstød, medicin og varmebehandling af hjertet. Med den rette behandling vil de fleste genvinde normal hjertepumpefunktion, understreger overlægen. 

Tilbage til hverdagen 

Det er et par måneder siden, at Lars Begtrup-Hansen opdagede og blev behandlet for sine hjerterytmeforstyrrelser, og han er ved at trappe ud af den sidste medicin. 

- Fysisk har jeg det godt. Men jeg erkender, at jeg har været for dårligt til at læse de signaler, jeg har haft på hjerterytmeforstyrrelserne. Jeg er i god form, og derfor har kroppen langt hen ad vejen kompenseret og ikke givet mig de normalt tydelige symptomer. 

For en sikkerheds skyld har Lars Begtrup-Hansen nu investeret i et smartwatch, som kan holde øje med hans puls. Det er indstillet til at alarmere ham, hvis hans hjerte igen kommer ud af sinus-rytme, fortæller han. 

- Jeg håber, at andre med hjerterytmeforstyrrelser er opmærksomme på symptomerne i tide, så de undgår de svære komplikationer, der kan opstå, hvis behandlingen først sættes sent i gang, siger Lars Begtrup-Hansen.

Hjerterytmeforstyrrelser kan ramme både børn og voksne.

Søg læge ved unormal puls 

Kontakt din læge for nærmere undersøgelse, hvis: 

  • Din hvilepuls er over 100 
  • Du mærker mange ekstra hjerteslag.

   

Yderligere oplysninger:
Lars Frost, specialeansvarlig overlæge, Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg. Tlf.: 2398 8590