12.01.2021
Stor international undersøgelse med knap 54.000 personer bekræfter, at forskel i blodtryk mellem arme er forbundet med øget risiko for blodprop i hjerte og hjerne samt for tidlig død.
En simpel metode – nemlig at måle blodtryk på begge arme – viser sig at have en større betydning, end man hidtil har været klar over. Måling af blodtryk på begge arme kan sundhedsansatte nemlig bruge som risikomarkør, når de skal undersøge en patient. Det viser nye forskningsresultater. Måling af blodtryk er således et redskab, der kan bruges til endnu mere, end man har brugt det til indtil nu.
Det er vigtigt at måle blodtryk på begge arme for at se, om tallet er det samme eller ej. Det står allerede i de kliniske guidelines, som sundhedsansatte arbejder ud fra. I praksis er det dog ikke alle voksne, der får kontrolleret blodtrykket i begge arme i forbindelse med risikovurdering for hjertekarsygdom
Det viser sig nu, at måling af blodtryk på begge arme kan give en indikation på hjertekarsygdom. En sygdom, der kan føre til blodpropper i hjertet eller hjernen og dødsfald. Det er godt nyt for folkesundheden, for hele 480.000 danskere lever med sygdommen.
Dansker med i afgørende international forskning
En forsker fra Regionshospitalet Viborg står sammen med en række internationale forskere bag de nye forskningsresultater, der viser, at måling af blodtryk på begge arme kan være en risikomarkør for hjertekarsygdom.
De nye resultater viser, at hvis der er en forskel i armblodtryk større end 10 millimeter kviksølv (mmHg), er det forbundet med øget risiko for blodpropper og død.
- Vi har fundet ud af, at jo større blodtryks forskel der er, jo større er risikoen for blodpropper og død – altså vigtig viden, som sundhedsansatte kan bruge, når de skal vurdere patienter. Det er et værktøj, der i sidste ende kan redde liv, fordi mange går rundt med uopdaget hjertekarsygdom, og her har vi en simpel metode, vi kan anvende som risikomarkør, der kan have en afgørende betydning for patienterne, siger forsker Marie Dahl fra Regionshospitalet Viborg.
Det er ikke et nyt værktøj at måle blodtryk. Det nye er, at det viser sig, at værktøjet kan anvendes til mere, end man hidtil har vidst og gjort.
Simpel metode der er let at implementere
Marie Dahl glæder sig over resultaterne, fordi det er let at måle blodtryk, og alle sundhedsansatte har adgang til en blodtryksmåler. Det betyder, at sygeplejersker hos praktiserende læger kan anvende metoden, ligesom den for eksempel kan anvendes i helbredsundersøgelsen for hjertekarsygdom, som Marie Dahl har været primusmotor på at udvikle i Viborg Kommune til 67-årige viborgensere.
Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.
- Jeg er glad for, at vi har fundet en metode, der kan hjælpe os med at forebygge hjertekarsygdom, og jeg særlig glad, fordi det er let at implementere i klinisk praksis, og fordi det er skånsomt for patienterne. Det er simpelt, og alle kender til blodtryksmåling, lyder det fra Marie Dahl.
Håbet er, at metoden kan anvendes til at finde flere af de patienter, der har uopdaget hjertekarsygdom, i et tidligt stadie, så de kan komme i behandling for sygdommen. I sidste ende kan indsatsen redde liv.
Omfattende undersøgelse
Marie Dahl har leveret data til den internationale forskning fra 1400 borgere fra Viborg Kommune.
Borgerne er blevet fulgt over 3 år. Data stammer dels fra undersøgelser af borgerne (i 2011-2013) og dels fra registerdata (i de efterfølgende 3 år).
Forskerne har udført metanalyser, hvor de har samlet al viden på området og poolet effekten.
De nye forskningsresultater er netop udkommet i en videnskabelig artikel i det anerkendte tidskrift "Hypertension": https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.15997
Yderligere oplysninger
Marie Dahl, forsker, ph.d. og sygeplejerske, Karkirurgisk Forskning, Regionshospitalet Viborg: 2620 9926 / marie.dahl@rm.dk