Bypass er bedre end ballonbehandling ved komplicerede forkalkninger i hjertets kranspulsårer
04.11.2021
Fælles pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet:
Stort internationalt studie med dansk deltagelse viser, at resultaterne ved ballonbehandling ikke helt kan leve op til resultaterne ved bypassoperation, hvis patienten har forsnævringer i tre blodkar i hjertet.
Resultaterne af det såkaldte FAME 3-studie er i dag blevet offentliggjort i New England Journal of Medicine, som anses for at være et af verdens mest respekterede tidsskrifter. I Danmark har Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet deltaget i studiet.
Forsøget har omfattet 1.500 patienter med forsnævringer på 3 blodkar i hjertet på 48 hjerteafdelinger i hele verden. Patienterne fik efter lodtrækning enten en bypassoperation eller ballonbehandlet forsnævringerne og indsat stent.
Forskerne forventede, at ballonbehandling ville vise sig at være lige så god som bypassoperation. Men samlet set var risikoen for død, en ny blodprop i hjertet eller hjernen eller for at skulle igennem endnu en bypassoperation eller ballonbehandling inden for et år signifikant mindre efter bypassoperation. Risikoen var 10,6 % efter ballonbehandling mod 6,9 % efter bypassoperation.
- Resultatet af studiet giver læger og patienter en mere præcis information om muligheder og risiko ved bypassoperation og ballonbehandling af forsnævringer i flere blodkar i hjertet, siger medforfatter på artiklen, Evald Høj Christiansen, som er overlæge på Aarhus Universitetshospital og lektor på Aarhus Universitet.
- Hvis man har en mindre kompleks sygdom i et eller to af hjertets kar, vil man kunne få et godt resultat med ballonbehandling, men hvis man har en mere kompleks sygdom, så vil resultaterne af dette studie nok betyde, at internationale anbefalinger til behandlingsstrategier fortsat skal være til fordel for bypassoperation.
Forskerne vil lave nye opgørelser efter 3 og 5 år, og resultaterne af en undersøgelse af deltagernes livskvalitet vil også blive offentliggjort senere.
Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Et randomiseret kontrolleret klinisk multicenterstudie
Samarbejdspartnere: 48 hjertecentre verden over
Ekstern finansiering: Medtronic and Abbott Vascular
Interessekonflikter: Evald Høj Christensen har modtaget forskningsmidler fra Abbott Vascular, Biosensors International Group og BOSTON SCIENTIFIC CORPORATION samt og honorar fra Abbott Vascular.
Læs den videnskabelige artikel:
Fearon WF, Zimmermann FM, De Bruyne B, et al., on behalf of the FAME 3 Investigators. Fractional Flow Reserve–Guided PCI as Compared With Coronary Bypass Surgery. N Engl J Med. 4. November 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2112299
Yderligere oplysninger
Evald Høj Christiansen
Overlæge ved Aarhus Universitetshospital
Lektor ved Aarhus Universitet
Tlf. 6165 5176
Mail: evald.christiansen@rm.dk