15.11.2021
Onsdag 17. november om aftenen fejrer Aarhus for tidligt fødte børn og viser støtte til deres familier ved at sætte lilla lys på Lighthouse på Aarhus Ø, Aarhus Rådhus og Helipad Nord på AUH
Det kan være en voldsom oplevelse at få et for tidligt født barn. Derfor markeres Verdens Præmaturdag søndag 17. november ved, at større bygninger over hele verden søndag aften bliver badet i lilla lys til ære for de børn, som fødes for tidligt.
I Aarhus er Aarhus Universitetshospital, Aarhus Kommune og Lighthouse, gået sammen om at sætte lilla lys på tre markante bygninger i Aarhus. Ud over Lighthouse, der med sine 142 meter er Danmarks højeste boligbyggeri, drejer det sig om Aarhus Rådhus og Helipad Nord på Aarhus Universitetshospital.
- Med vores deltagelse i fejringen af Verdens Præmaturdag vil vi gerne vise vores dybeste respekt og opbakning til de personer, forældre som fagfolk, der hver dag kæmper for hvert eneste lille liv, siger partner og medstifter Nicolai Hommelhoff fra Domis, der står bag Lighthouse.
I år sætter Verdens Præmaturdag fokus på vigtigheden af, at forældre og babyer, der er født for tidligt, har mulighed for at være sammen. Det er et tema, som har fået ekstra aktualitet under corona-restriktionerne.
- Det er et vigtigt tema, som vi har stor opmærksomhed på både på hospitalet og gennem samarbejde med kommunen om 'tidligt hjemmeophold', der er en mulighed for at blive udskrevet, selv om barnet stadig har behov for mad gennem sonde, og familien har brug for tæt kontakt med hospitalet, siger Jesper Padkær Petersen.
Selv om de fleste for tidligt fødte børn overlever og klarer sig godt, så er forløbet omkring fødslen og det ofte lange indlæggelsesforløb typisk præget af stress, bekymringer og sorg, som kan påvirke familien gennem mange år.
- At få et for tidligt født barn kan være en stor omvæltning for en ung familie. Der er mange følelser og samtidig meget praktik på spil. Det kræver en særlig opmærksomhed fra alle omkring barnet og et godt samarbejde mellem de professionelle at få livet og familien godt i gang. Derfor giver det fantastisk god mening at sætte lys på netop det, siger Rikke Bossen, sundhedsplejeleder i Børn og Unge, Aarhus Kommune.
Fakta
- Godt 6 % af alle børn i Danmark fødes før tiden (før graviditeten har varet 37 fulde uger). Det svarer til ca. 4000 børn/år eller 1-2 børn i hver skoleklasse.
- De fleste (3.200) er født let til moderat for tidligt (i 32.-36. graviditetsuge), omkring 600 er født meget for tidligt (før uge 32), og heraf er ca. 200 børn per år født ekstremt for tidligt (før uge 28).
- Tidligere var der en betydelig risiko for død og svære handicap, hvis et barn blev født for tidligt. I dag overlever de fleste for tidligt fødte børn, men dødeligheden og risikoen for alvorlige handicap er stor hos de ekstremt for tidligt fødte.
- Børn født før tiden har en øget risiko for udviklingsmæssige problemer, men langt de fleste er raske. Selv blandt de børn, der har problemer, er almindelig skolegang og et selvstændigt voksenliv det mest almindelige.
- Der er lilla lys på Lighthouse og Helipad Nord på AUH fra solnedgang, og Aarhus Rådhus følger efter kl. 20.
Yderligere information
- Overlæge Jesper Padkær Petersen, Nyfødt- og Børneintensivt Afsnit på Aarhus Universitetshospital, tlf. 3071 5171 eller mail jesppete@rm.dk.
- Sundhedsplejeleder Rikke Bossen, Børn og Unge, Aarhus Kommune, mail rib@aarhus.dk eller telefon 5157 5120.