16.09.2021

Gravide i Viborg, Skive og Silkeborg Kommuner får fremover tilbud om special-jordmoderkonsultation, hvis de er blevet gravide gennem fertilitetsbehandling. Ambitionen er at forebygge angst og bekymring under graviditet og fødsel.

Er der mon noget galt? Det spørgsmål fylder ofte hos de par, som har opnået graviditet efter fertilitetsbehandling – og spørgsmålet kan påvirke både graviditet og den første tid som nybagte forældre, oplever jordemødrene i Hospitalsenhed Midt. Derfor har de sammen med Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive taget initiativ til et nyt tilbud til par, der er blevet gravide efter fertilitetsbehandling.

- Vi har en klar oplevelse af, at de fertilitetsbehandlede føler, at de skiller sig ud. De oplever ikke sig selv som "normalt" gravide, fordi intet op til graviditeten har været normalt. Derfor kan de have brug for en anden støtte og nogle andre samtaler, end de par, der er blevet gravide på naturlig vis, fortæller jordemoder Mette Hildebrandt.

Andet indhold i konsultationerne

I Hospitalsenhed Midts Jordemoderklinik tilbyder Mette Hildebrandt og kollegaerne Tine Risom og Lise Lotte Bjerregård derfor nu konsultationer med fokus på de fertilitetsbehandledes særlige behov. Konsultationerne foregår i Viborg men gælder også fertilitetsbehandlede gravide i Silkeborg og Skive Kommuner, og tilbuddet handler ifølge jordemødrene ikke nødvendigvis om flere konsultationer men om indholdet i konsultationerne.

- Vi går mere ind i snakken om det at være gravid og om deres vej til graviditeten. Og vi anerkender, at det er en stor ting, de har været igennem. At det kan have været svært og voldsomt og fyldt med både angst og sorg og bekymringer, forklarer Mette Hildebrandt.

Både jordemødrenes erfaringer og forskellige studier fortæller nemlig, at oplevelserne under fertilitetsbehandlingen kan være svære at slippe, selv når graviditeten er en realitet.

- Omgivelserne forventer måske, at de bare skal være glade, fordi det nu er lykkedes at blive gravide. Men for nogle fylder angst og bekymring rigtig meget. De har svært ved at tro på, at det skal gå godt og ende med et raskt barn, og de bliver meget bekymrede, når de mærker smerter og andre helt naturlige graviditetsgener, fortæller Mette Hildebrandt.

Hun glæder sig derfor over, at Jordemoderklinikken og Fertilitetsklinikken nu i fællesskab har fået skabt et nyt tilbud, som både ensretter informationen, letter overgangene og skaber bedre rum til snakken om optakten til graviditeten. Med tilbuddet har jordemødrene samtidig fået bedre mulighed for at vurdere, hvilke gravide der kan have behov for ekstra konsultationer eller andre tilbud.

Fertilitetsklinikken deler begejstringen

I Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive deler de begejstringen over det nye tilbud.

- Fertilitetsbehandling er et intenst forløb, og for nogle kan det være både langvarigt og præget af stor psykisk belastning, tab og sorg. Derfor kan det virke voldsomt, når de pludselig bliver afsluttet hos os som "normalt gravide", fortæller Lise Hagen Sørensen og Maja Musgaard Kyndi.

De har selv ind imellem haft oplevelsen af, at sende de gravide ud i et ingenmandsland, når de siger farvel efter succesfuld behandling. Og klinikken får jævnligt opkald fra bekymrede gravide, som har svært ved at vente på svar og beroligelse til deres første jordemoderkonsultation . Med det nye tilbud håber de at have lettet overgangen mellem fertilitetsbehandling og jordemoderkonsultationer for de gravide og dermed skabt bedre betingelser for en god graviditet og en tryg begyndelse på det nye familieliv.

Yderligere oplysninger

  • Chefjordemoder Katrine Kildedal, Kvindesygdomme og Fødsler, tlf. 2261 1419