26.04.2022
Aarhusianere over 50 år, som brækker en knogle, vil nu systematisk blive tilbudt en undersøgelse for osteoporose for at forebygge nye knoglebrud.
Fra 1. maj tilbyder Aarhus Universitetshospital systematisk patienter over 50 år, som har været på hospitalet med et knoglebrud en undersøgelse for osteoporose (knogleskørhed). Patienterne bliver ringet op af en sygeplejerske og tilbudt en såkaldt DXA-skanning, hvor en skanner måler knoglernes kalkindhold og knogletæthed ved hjælp af røntgenstråler.
Teamet bag Fracture Liaison Service (FLS) bag en DXA--skanner på Aarhus Universitetshospital. Foto: Tonny Foghmar
Hvis det viser sig, at patienten har osteoporose, får patientens læge besked og kan give en knoglestabiliserende behandling, der består i en tablet en gang om ugen. Ved svær osteoporose bliver patienten i stedet kontaktet af Aarhus Universitetshospital og tilbudt en knogleopbyggende medicinsk behandling på hospitalet. Begge behandlinger er vist at reducere risikoen for nye knoglebrud markant.
Internationalt har der gennem de seneste år været fokus på programmer til forebyggelse af knoglebrud, og både Osteoporoseforeningen og den internationale osteoporoseforening, IOF, anbefaler modellen Fracture Liaison Service (FLS). I Danmark anbefalede Sundhedsstyrelsen i 2018, at en lignende model indføres på alle hospitaler i Danmark, og siden har en arbejdsgruppe arbejdet med at udvikle danske anbefalinger.
Både for den enkelte og for samfundet er det en fordel, hvis man kan forebygge nye knoglebrud frem for at behandle dem.
- Vi har længe vidst, at det samfundsøkonomisk kan svare sig undersøge borgere over 50 år, som brækker en knogle, for osteoporose. Her og nu er det en udgift at kontakte og undersøge disse borgere, men på længere sigt vil nogle af dem kunne undgå at komme på hospitalet for at blive behandlet og genoptrænet efter nye knoglebrud, siger Bente Langdahl, der er overlæge på Hormon- og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital og professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.
Risikoen for osteoporose stiger med alderen. Det vurderes, at ca. hver 3. kvinde over 50 år og hver 6. mand over 50 år har osteoporose, som man ikke mærker noget til, før man brækker en knogle.
- Uden systematiske skanninger bliver osteoporose ikke opdaget, og derfor får patienterne heller ikke behandling. Har man osteoporose er man i stor risiko for at få flere knoglebrud, siger Bente Langdahl.
- Første gang var det måske en brækket underarm, der bliver slået hen som et hændeligt uheld, men næste gang bliver det måske et kompliceret hoftebrud, skulderbrud eller et rygsammenfald, som giver risiko for invaliditet og nedsat livskvalitet på sigt. Derfor skal det første knoglebrud helst også være det sidste.
Har man tidligere haft et knoglebrud i en alder over 50 år, kan man altid spørge sin egen læge, om det er relevant at blive henvist til en DXA-skanning.
FAKTA
Knogleskanning (DXA-skanning)
En knogleskanning, som også kaldes DXA-skanning, er en helt særlig røntgenundersøgelse, hvor man kan måle kalkindholdet i knoglerne og dermed knoglernes styrke.
Når man skannes, ligger man i ca. en halv time på et fladt leje med benene på en særlig pude, mens en røntgenarm skanner henover lænd og hofte.
Røntgenstrålingen ved en DXA-skanning svarer til ca. 1/10 af den røntgendosis, man får ved en røntgenundersøgelse af hjerte og lunger, og den er mindre end den stråling, man udsættes for ved en flyvetur fra Aarhus til København.
I forbindelse med undersøgelsen vil man blive bedt om at udfylde et spørgeskema om risikofaktorer, der er med til at danne basis for rådgivning om forebyggelse og behandling.
Se også patientinformation om knogleskanning (DXA-skanning).
Evt. yderligere information:
Bente Langdahl
Overlæge på Hormon- og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital
Professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet
Tlf. 2266 1694
Mail bente.langdahl@aarhus.rm.dk