21.04.2022
En cirkelformet spejlpavillon byder patienter, pårørende og medarbejdere velkommen til det nyåbnede Regionshospitalet Gødstrup. Kunstværket er udført af den islandsk-danske kunstner Olafur Eliasson. Ny Carlsbergfondet har doneret værket, som nu officielt er overdraget til hospitalet.
Skulpturen Det lyttende spejl (The listening mirror) består af to buede stålrør og et skråtstillet, cirkulært spejl, der sammen danner et halvtag. Spejlet får halvcirklerne af stål til at fremstå som to fulde cirkler, eller to meridianer på en usynlig jordkugle, hvis form ændrer sig afhængigt af, hvor man betragter dem fra.
Kunstværket inviterer til, at man bevæger sig ind i, igennem og rundt om det. Det tilbyder et rum med mange og andre perspektiver på omgivelserne og én selv.
Uden for rækkevidde
Da pavillonen er tre meter høj, forbliver det skråtstillede spejl netop ude af rækkevidde for de besøgende. Men når de går ind i pavillonen, kan de kigge op på refleksionen af dem selv samt andre forbipasserende og derved se sig selv inkorporeret i værket.
- Jeg vil gerne rette en varm tak til Ny Carlsbergfondet for at have doneret et både smukt og tankevækkende kunstværk. Jeg vil også gerne takke Olafur Eliasson for de fascinerende spejle, som på en og samme tid er både håndgribelige og næsten uvirkelige. På den måde minder de om de sygdomme, som patienter og personale mødes om på hospitalet, siger regionsrådsformand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).
Et større perspektiv
Refleksion er også kunstnerens tilgang til værket.
- Et hospital er et sted, hvor man udover at beskæftige sig med mindre alvorlige skader og sygdomme også konfronteres med fødsel og død – med livet i alle dets ekstremer – og i sådanne situationer kommer vi uvægerligt til at se vores liv i en større kontekst. Det lyttende spejl tilbyder et rum, hvori man kan se tingene i et større perspektiv, siger billedkunstner Olafur Eliasson.
Kunst til et hospital
Olafur Eliasson har gennem sin imponerende karriere arbejdet både i Danmark og udlandet, og hans værker har skabt en enorm positiv opmærksomhed, fordi de netop formår at berøre mennesker på tværs af landegrænser, kulturer og livssituationer, konstaterer Christine Buhl Andersen, forkvinde for Ny Carlsbergfondet.
- Når projektet i Gødstrup er en spændende udfordring for såvel kunstner som Ny Carlsbergfondet, så skyldes det ikke mindst, at det henvender sig til mennesker, der ikke opsøger en kunstoplevelse; mennesker som typisk står i en situation, hvor de er konfronteret med nogle af livets yderpunkter. Olafur Eliasson har både den finfølelse og engagerende, opfindsomme pondus, der kan gøre kunst meningsfuld for patienter, pårørende og medarbejdere på et hospital, siger Christine Buhl Andersen.
Ny Carlsbergfondet er en privat og uafhængig kunstfond stiftet i 1902 af brygger Carl Jacobsen. I dag arbejder fondet fortsat med at realisere Carl Jacobsens vision om at styrke kunsten i samfundet samt at gøre den tilgængelig for det bredest mulige publikum.
Flere oplysninger
- Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), tlf. 2360 2768
- Ny Carlsbergfondet, kommunikationschef Ditte Sig Kramer, dsk@ncf.dk
- Maibritt Nielsen, projektleder med ansvar for kunsten på Regionshospitalet Gødstrup, maini2@rm.dk
Om kunstneren Olafur Eliasson
Den islandsk-danske kunstner Olafur Eliasson (f. 1967) arbejder med skulptur, maleri, fotografi, film, installation og digitale medier. Eliassons kunst er drevet af hans interesser for, hvordan vi sanser og bevæger os, for kropsligt forankrede oplevelser samt for vores erfaringer af selv og fællesskab. Hans praksis er ikke begrænset til museernes og galleriernes fysiske rammer; Eliasson engagerer også offentligheden gennem arkitektur, kunstneriske interventioner i byrum, undervisning og klimaindsatser.
Siden slutningen af 1990erne har han lavet talrige udstillinger i førende museer verden over, herunder The weather project i Turbinehallen på Tate Modern i London (2003), Take Your Time på Museum of Modern Art, New York (2008) og Riverbed på Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk (2014). Olafur Eliassons værker i det offentlige rum omfatter New York City Waterfalls (2008), Your rainbow panorama over ARoS Aarhus Kunstmuseum (2011), Cirkelbroen i København (2015) og Ice Watch, hvor Eliasson og Minik Rosing transporterede tolv isblokke fra Grønland til Rådhuspladsen i København (2014) og Place du Panthéon i Paris (2015) for at sætte fokus på klimaforandringer.