06.04.2022
Har man tidligere aborteret meget sent eller født ekstremt for tidligt, kan årsagen være en kort eller svag livmoderhals. I så fald kan man blive tilbudt at få syet en tyk tråd rundt om livmoderhalsen enten gennem skeden eller gennem maven ved en lille operation.
De to metoder har hver deres fordele og ulemper, men hvilket af de to indgreb er bedst til at forebygge for tidlig fødsel? Det skal et lodtrækningsbaseret multicenterstudie i Norden nu afklare. Torsdag 7. april mødes fødselslæger fra de største centre i Norden til et symposium i Danmark for at aftale, hvordan studiet skal tilrettelægges.
- Selv om begge operationsmetoder har vist sig gode og sikre, så vil et velgennemført studie, der sammenligner metoderne give os et langt bedre grundlag for at kunne rådgive disse kvinder i fremtiden, og for at kunne tage den rigtige beslutning sammen med dem, siger afdelingslæge ph.d. Julie Glavind fra Aarhus Universitetshospital.
Den hyppigste og mindst omfattende måde at anlægge en såkaldt cerclage på er gennem skeden (vaginalt), men en metode, hvor cerclage anlægges gennem maveskindet med kikkertteknik (laparoskopisk), er efterhånden også blevet udbredt og kan være en bedre behandling til nogle kvinder.
- Vi har gode erfaringer med laparoskopisk anlagt cerclage på Aarhus Universitetshospital, men metoden er aldrig blevet testet prospektivt op mod vaginalt anlagt cerclage, og derfor fik vi ideen til dette studie, siger Julie Glavind.
Det er første gang, de nordiske fødselslæger og gynækologer i The Nordic Federation of Societies of Obstetrics and Gynecology er gået sammen om et studie. Der er relativt få kvinder i hvert land, som får anlagt cerclage, så for at få tilstrækkeligt med kvinder i studiet til at kunne gennemføre det i løbet af nogle få år, er det nødvendigt at samarbejde på tværs i Norden.
Fra Danmark deltager Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet og Odense Universitetshospital i projektet. Desuden deltager centre i Norge og Sverige samt muligvis Island og Finland.
Forskergruppen på Aarhus Universitetshospital består af læger fra Kvindesygdomme og Fødsler, herunder læge og ph.d.-studerende Lea Kirstine Hansen, afdelingslæge og ph.d. Julie Glavind og professor Niels Uldbjerg, som har fået godt 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til projektet Nordic trial of abdominal versus vaginal cerclage to prevent preterm birth (NORACT).
Flere oplysninger
- Julie Glavind, Afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, Klinisk lektor ved Aarhus Universitet, tlf. 2444 6204 / julie.glavind@clin.au.dk