"Bylder mellem balderne" er ret udbredt, og nu skal en af Regionshospitalet Randers' læger som den første i Danmark lave ph.d. og registerforskning i sygdommen.

05.01.2023

Der er måske ikke så mange, der ved, hvad pilonidalsygdom er, men "bylder mellem balderne" er ret udbredt, og nu skal en af Regionshospitalet Randers' læger som den første i Danmark lave ph.d. og registerforskning i sygdommen med henblik på at forbedre behandlingen og mindske komplikationer.

Igennem flere år har pilonidalteamet på Kirurgisk Fællesafdeling på Regionshospitalet Randers arbejdet hårdt for at sætte fokus på behandlingen af patienter med pilonidalsygdom, der forårsager cyster og bylder i underhuden mellem ballerne.

Sygdommen rammer oftest unge mennesker og er stigmatiserende med stor indflydelse på livskvalitet og helbred. Det til trods er patienter med sygdommen en svært overset patientgruppe, men det vil læge og ph.d.-studerende Ida Kaad Faurschou gerne lave om på.

- Vi har specialiseret os på det her område i Randers, hvor vi behandler patienter med avanceret pilonidalsygdom fra hele Region Midtjylland og flere andre steder i landet. Vi har arbejdet med en metode, hvor vi ved hjælp af fedtcelletransplantation forsøger at hjælpe helingen på vej og dermed mindske komplikationer. Det er den metode, jeg blandt andet skal undersøge nærmere, så vi forhåbentlig kan få videnskabeligt bevis for, at det virker så godt, som vi regner med, siger hun.

Digital helingsproces

For løbende at kunne følge med i helingsprocessen er pilonialteamet i Randers, som en del af forskningsprojektet, i gang med at implementere en digital løsning, hvor patienterne en gang om ugen skal sende billeder ind til lægen via en app i stedet for at dukke op til kontroller.

- Mange af vores patienter kommer langvejs fra, men fremover behøver de kun at møde op på hospitalet, hvis lægen kan se noget på billederne, der kræver en ekstra kontrol. I langt de fleste tilfælde kan patienterne afsluttes derhjemme, når lægen, på baggrund af billederne, vurderer, at såret er helet, som det skal, siger Ida Kaad Faurschou.

Den digitale løsning er så småt blevet taget i brug i løbet af efteråret, og det har givet positiv respons fra patienterne.

- Der er typisk tale om unge mennesker, der synes, det er nemt at bruge app'en. De giver også udtryk for, at de er trygge ved at sende billeder ind, når de samtidig ved, at de altid kan ringe til os, hvis de er bekymrede eller i tvivl om noget, siger Ida Kaad Faurschou.

Forventningen er, at den digitale løsning vil nedbringe antallet af kontroller med behov for fysisk fremmøde. På den måde kan der også frigives ressourcer, som lægerne så kan bruge på at se flere patienter og hjælpe dem med de mest komplicerede helingsforløb.

Forskningsprojektet er netop blevet godkendt og løber frem til foråret 2025.

 

FAKTA OM PILONIDALSYGDOM

  • Manifesterer sig som bylddannelse eller cystekompleks i den øvre del af kløften mellem ballerne.
  • Pilo betyder "hår" og nidus "rede" da cysten typisk er fyldt med løse hår, der har invaderet cysterne og danner en fremmedlegemereaktion under huden.
  • Tilstanden er ofte kompliceret med kronisk betændelse og risiko for gentagne kirurgiske indgreb.
  • Mellem 2018 og 2020 blev i alt 1478 diagnosticeret med pilonidalsygdom i Region Midtjylland:
    • 810 af dem havde bylder, mens 668 var uden bylder.
    • 63,6 procent af tilfældene var mænd.
    • 48,5 procent var mellem 20 og 29 år.

 

Yderligere oplysninger, kontakt:

  • Ida Kaad Faurschou, læge og Ph.D-studerende, tlf.: 2870 7759
  • Janni Ord Lundager, Kommunikationschef, tlf.: 2052 1370