18.12.2015


Børneafdelingen på Regionshospitalet Randers hjælper børn med nåleskræk

For et barn, som er på hospitalet, kan det være lidt af en gyser at skulle stikkes, f.eks. når nålen til et drop skal lægges ind i håndryggen. Og oplevelsen er mindst lige så ubehagelig for forældrene, som ofte må medvirke til eller overvære, at barnet holdes fast, mens det står på.

Sygeplejerske Helle Holm Kristensen, Børneafdelingen, har som et led i sin innovationsuddannelse på Regionshospitalet Randers sat sig for at hjælpe børn og forældre bedre igennem den ubehagelige oplevelse.

- Forskning viser, at det, at man holder børn fast, ofte er mere traumatisk end selve stikket, fortæller hun. Og i virkeligheden kan konsekvenserne være store på lang sigt. En del børn, som oplever at blive holdt fast, mens de stikkes, lader nemlig være med at gå til lægen, når de bliver voksne, siger Helle Holm Kristensen.

Hun har i forbindelse med sit projekt interviewet en række forældre. Nogle af dem har beskrevet fastholdelsen som det værste, de har oplevet med deres børn.

Postmand Per og dinosaurer med lys i
Blandt flere forskningsbaserede metoder har Helle Holm Kristensen valgt at arbejde med afledning af børnene, når de skal stikkes. En iPad med tegnefilm målrettet de 2-6 årige har vist sig at gøre underværker. Især muligheden for at vælge mellem flere af de populære film med f.eks. Postmand Per og Byggemand Bob er et hit hos børnene.

- Valgmuligheden mellem flere film er vigtig, fortæller Helle Holm Kirstensen. For det giver børnene en fornemmelse af at have kontrol over situationen. Andre gange er det nok, at vi blæser sæbebobler og haler en lille lysende dinosaur op af lommen, siger hun.

Mange familier har selv lagt spil og film på deres telefon eller iPad. Tager de den med op hospitalet, bliver det nemmere at aflede børnene, fordi de kender indholdet i forvejen.

Helle Holm Kirstensen underviser nu det personale på hospitalet, som beskæftiger sig med børn, i at aflede børnene, når de skal stikkes. Målet er på længere sigt helt at undgå, at børn skal holdes fast af personale eller forældre.


Yderligere oplysninger:
Sygeplejerske Helle Holm Kirstensen, Børneafdelingen, Regionshospitalet Randers, tlf.: 78 42 08 13
Kommunikationschef Kirsten Vestergaard, tlf.; 51 18 50 27