Glyngøre: Måske skulle vi prale lidt mere
25-02-2015
Region Midtjyllands Landsbypris 2015 går til de 1.515 indbyggere i Glyngøre. Det besluttede Regionsrådet onsdag, hvor en delegation fra landsbyen var mødt op for at høre de rosende ord fra regionsrådspolitikerne live.
Du kan gå ned til vandet på højst ti minutter.
Du kan nemt at finde et hus med udsigt.
Og du kan være sikker på, at alle de andre i byen også vil stedet og sammenholdet.
Det er bare tre gode grunde til at bo i landsbyen Glyngøre, som Regionsrådet for Region Midtjylland onsdag udpegede som modtager af årets landsbypris – den syvende i rækken af prismodtagere.
Men formanden for Glyngøre Borger- og Erhvervsforening Kirsten Jørgensen kunne blive ved, for byen har virkelig meget at byde på – grønne korridorer, byfester, en dykkerpark, en bypark, Limfjordens Hus, et iværksætterhus i den nedlagte højttalerfabrik og et blomstrende foreningsliv.
Flere børnefamilier
”Nu skal vi bare blive ved med at udvikle byen og gøre den kendt, så flere får lyst til at bo her. Måske skulle vi prale lidt mere”, siger Kirsten Jørgensen med henvisning til, at det endnu ikke er lykkedes at få byen til at vokse i indbyggertal.
”Især ville det være dejligt med nogle børnefamilier. Det er da en kvalitet, at man kan stille barnevognen midt i fuglefløjt og frisk luft”, siger hun.
Ros fra politikere
Onsdag havde Kirsten Jørgensen og tre andre Glyngøreborgere taget turen til Viborg for at overvære regionsrådets møde og høre kommentarerne til punktet om landsbyprisen. Det var til ære for gæsterne rykket op som nummer et på dagsordenen, og Glyngøre fik mange rosende ord med på vejen:
Således sagde regionsrådsformand Bent Hansen (A) på bedste X-factor-vis, at ”Glyngøre har været på en fantastisk rejse” fra glorværdig færgeby, over industriby med mange arbejdspladser, der forsvandt, til nu at have sin egen ”Business Innovation Glyngøre”.
Poul Erik Christensen (B), formand for regionsrådets rådgivende udvalg for regional udvikling, var imponeret over den masterplan, som Glyngøreborgerne i sin tid udarbejdede for landsbyen og præsenterede for en fyldt hal en søndag formiddag.
”Selv om vi endnu ikke har vedtaget dagsordenspunktet, tør jeg godt sige tillykke med prisen – den er velfortjent”, sagde Poul Erik Christensen.
Bente Nielsen (F) opfordrede til at samle op på de tidligere vinderlandsbyer og bruge deres erfaringer til inspiration og læring, mens Torben Nørregaard (V) udtrykte ”fuld opbakning” fra sit parti til at kåre Glyngøre som årets landsby.
Penge skal geares
”Vi er så stolte af prisen – altså at andre har fået øje på, at vi gør det godt”, siger Kirsten Jørgensen.
”Vi vil bruge anerkendelsen som afsæt for markedsføring, og de 150.000 kroner kan være med til at løfte endnu flere projekter. Det er trods alt et beløb, som vi ikke lige kan stampe op af jorden, og vi kan få meget ud af dem, når vi først får dem gearet”, siger hun.
Flere oplysninger:
Poul Erik Christensen, formand for
regionsrådets rådgivende udvalg
for regional udvikling
Telefon: 2496 9630
poul.erik.christensen@rr.rm.dk
Karsten Bækgaard, kontorchef
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1702
karsten.baekgaard@ru.rm.dk
FAKTA om landsbyprisen
Region Midtjyllands Landsbypris uddeles i år for syvende gang med det formål at fremhæve de ypperste eksempler på små samfund, der har snydt landsbydøden. Prisen følges af 150.000 kroner og er hidtil gået til Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune, Endelave By i Horsens Kommune, Rødding i Skive Kommune, Nørager i Norddjurs Kommune samt Ølstrup i Ringkøbing-Skjern Kommune.
opdateret: 25-02-2015