03-02-2015

Den næste modtager af Region Midtjyllands Landsbypris bliver formentlig Glyngøre i Skive Kommune. Her er det lykkedes de godt 1.500 indbyggere at lægge en strategi for overlevelse og udvikling – og føre den ud i livet. 


De har noget sammen i landsbyen ude på den nordvestlige kant af Region Midtjylland. Men de arbejder også for at få noget sammen. De månedlige cafésammenkomster, dinnerwalks for at lære hinanden at kende, sildefestivalen og oktoberfesten er bare nogle af svarene på det sociale liv, som Glyngøreborgerne i sin tid efterlyste i en spørgeskemaundersøgelse. 
Netop det sammenhold er grundlaget for en lang række succeser, som Glyngøre har skabt i de seneste to-tre år. Succeser, som Region Midtjyllands rådgivende udvalg for regional udvikling nu ønsker at præmiere med dette års landsbypris. Prisen følges af 150.000 kroner og uddeles i år for syvende gang med det formål at fremhæve de ypperste eksempler på små samfund, der har snydt landsbydøden. 

Nye arbejdspladser 
I Glyngøre har de udviklet deres havneområde med blandt andet Limfjordens Hus, de har planlagt grønne korridorer gennem byen og er i gang med at etablere både en dykkerpark og en bypark. 
Og på erhvervsområdet, hvor Glyngøre i en årrække fik flere tæv end de fleste, er iværksætterhuset med ti nye virksomheder opstået i den bygning, som tidligere rummede højttalerfabrikken Jamo. 
På blot to år er det lykkedes at tiltrække 40 nye virksomheder til området, der med lukningen af Jamo, Glyngøre Fiskefabrik og møbelvirksomheden Bodilsen mistede op mod 1.000 arbejdspladser. 

Professionelt arbejde
Hos Region Midtjylland har foreløbig et enigt ekspertpanel og nu også medlemmerne i det rådgivende udvalg for regional udvikling sat kryds ved Glyngøre som årets topkandidat til landsbyprisen, fortæller udvalgets formand Poul Erik Christensen. 
”Der er mange gode kandidater i år – men ingen andre har formået at gå så professionelt til værks med strategisk planlægning og udførelse. I Glyngøre har de forstået at udnytte de kvaliteter, som byens beliggenhed og historie tilbyder, og så har de bevidst satset på samarbejde mellem borgere, virksomheder og kommunen. Vi har noteret os, at udviklingen i Glyngøre ikke bygger på nogle få ildsjæle – men faktisk på en imponerende stor flok af ildsjæle”, siger Poul Erik Christensen. 
Således har Glyngøre-boerne i en række aktive grupper under paraplyen Glyngøre Borger- og Erhvervsforening realiseret projekter for 15 mio. kroner og planlagt endnu flere. Og dem bliver der flittigt informeret om på byens hjemmeside og på de tre infoskærme, som er sat op på udvalgte steder i byen. 
Regionsrådet udpeger endeligt vinderen af landsbyprisen på sit møde den 25. februar, og selve overrækkelsen foregår i løbet af foråret. 

De ni kandidater 
Der er i alt ni kandidater til årets landsbypris. Det er Arnborg i Herning kommune, Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune, Bækmarksbro i Lemvig Kommune, Glyngøre i Skive Kommune, Hylke i Skanderborg kommune, Kjeldbjerg i Viborg Kommune, Sinding i Silkeborg kommune og Ørsted i Norddjurs Kommune. Dertil kommer en kandidat i form af et samarbejde mellem de to nabolandsbyer Asferg og Gassum i Randers Kommune. 
Kjeldbjerg er den mindste kandidat med 275 indbyggere, mens Glyngøre er den største med 1.515. Klik på det lille kort for at få det i stort format. 

Tidligere modtagere
Landsbyprisen er hidtil gået til Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune, Endelave By i Horsens Kommune, Rødding i Skive Kommune, Nørager i Norddjurs Kommune samt Ølstrup i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Flere oplysninger: 

Karsten Bækgaard
Regional Udvikling 
Region Midtjylland 
Telefon: 7841 1702 
Karsten.baekgaard@ru.rm.dk