Regionsrådsformand Bent Hansen (S) giver her sine svar på 10 af de mest sejlivede myter om de nye hospitaler.
Patienterne kommer
til at ligge på gangene
- Mange er bekymrede for, at der ikke bliver senge nok. Det er rigtigt, at der bliver færre senge, men det skyldes ikke besparelser. Det skyldes i stedet den naturlige udvikling indenfor sundhedsvæsnet, nemlig at vi får bedre behandlinger, der gør, at patienter ikke skal indlægges så længe, og at vi bliver bedre til at behandle ambulant, altså uden at indlægge.
Maden bliver ringe uden
køkkener på hospitalerne
- Det er meget vigtigt for os, at patienterne får en sund og varieret kost. Kvaliteten af den mad, de får serveret, afhænger ikke af, om den er lavet i et hospitalskøkken eller ej. Vi stiller høje krav til kvaliteten af maden, og det går vi ikke på kompromis med.
Der bliver sparet på de nye byggerier
- Mange tror, at vi hele tiden sparer på hospitalsbyggerierne. Det er forkert. Vi har den samme pose penge, som vi hele tiden har haft. Men undervejs i bygge-processen finder vi nogle gange ud af, at vi kan fordele pengene på en smartere måde. Så vi ændrer kun den måde, pengene bliver brugt på, ikke på hvor mange penge, der bliver brugt.
Hospitalet i Gødstrup er bygget på en mose
- Det er ikke rigtigt, at Det Nye Hospital i Vest bliver bygget på gyngende grund. Jorden blev undersøgt, inden byggeriet startede, og det er ikke en mose.
Der er ingen økonomisk
kontrol med byggerierne
- Vores byggerier bliver hele tiden kontrolleret og fulgt op på. Der er oprettet en lang række kontrolindsatser, som netop skal sikre, at det hele foregår, som det skal, og at vi overholder budgetterne. Vi samarbejder også med rådgivningsvirksomheder, som hjælper os med projektstyringen.
Byggeriet i Viborg nytter ikke noget – hospitalet bliver alligevel lukket
- Vi har ingen planer om at lukke hospitalet i Viborg. Hospitalet er en vigtig del af den hospitalsplan, som Regions-rådet har vedtaget. Og det ville det da være mærkeligt at lave tilbygninger til så mange penge, hvis vi alligevel ville lukke hospitalet.
I bruger østeuropæisk arbejdskraftog er skyld i social dumping
- Vi gør rigtig meget for at undgå social dumping. Vi fører kontrol med løn- og arbejdsvilkår på byggepladserne og har blandt andet oprettet en telefonlinje, hvor alle kan ringe ind, hvis man har mistanke om snyd eller overtrædelse af regler. Vi ønsker, at byggeriarbejderne på byggepladserne skal være ansat under trygge og gode forhold. Derfor går vi også meget op i sikkerhed, og vi har faktisk kun halvt så mange arbejdsulykker som ved andre byggerier.
Der bliver ikke udvekslet nok erfaring mellem hospitalsbyggerierne
- Vi vil ikke opfinde den dybe tallerken ved hvert byggeri, for vi kan jo lige så godt lære noget af hinanden. Derfor foregår der rigtig meget koordination og kommunikation mellem byggerierne. Vi har fx hjemmesiden godtsygehus-byggeri, hvor vi deler viden og inspiration på tværs af hele landet, og vi deltager også i netværksdage for de medarbejdere og ledere, der arbejder med byggerierne. Desuden har vi oprettet en styregruppe for de tre byggerier i Region Midtjylland, der skal sørge for, at kommunikationen mellem de tre byggerier fungerer.
Siden I bygger nyt, må denuværende hospitaler jo være dårlige
- Vi bygger nyt, fordi de eksisterende hospitaler ikke er tidssvarende. Men det betyder ikke, at de leverer dårlig kvalitet i behandlingen. Det sker bare nogle gange på trods, og vi kommer til at arbejde langt mere effektivt på de nye hospitaler.
I vil behandle
færre i psykiatrien
- Vi har intet ønske om at behandle færre i psykiatrien. Vi vil behandle alle dem, der har brug for det. Vi har valgt at samle tilbuddene, fordi vi mener, at det giver bedre en bedre og mere sammen-hængende behandling. Men det betyder ikke, at der er plads til færre. Vi følger bare tendensen med, at der er færre, der har brug for indlæggelse, fordi der er kommet så mange andre tilbud, fx fra kommunen.