Region Midtjylland har inviteret flere hundrede midtjyske politikere og embedsmænd til debatmøde 12. maj i Aarhus. Målet er, at arbejdet med klimasikring bliver en tredobbelt vindersag.
Gode klimaløsninger vinder ikke bare over de stigende vandmængder, som klimaforandringerne medfører. Nej, de gode løsninger er værdiskabende for borgerne, fordi de kan gøre byerne mere attraktive at leve i. De gavner miljøet, og de kan betyde nye forretningsområder og eksportmuligheder for erhvervslivet.
Det er alle de plusser, som Region Midtjylland gerne vil have på bordet, når politikere og embedsmænd næste tirsdag mødes til klimatilpasningsdebat på Centralværkstedet i Aarhus.
"Det er vores erfaring i samarbejdet med kommuner og andre aktører, at vi skal gå efter fælles løsninger på fælles udfordringer. Det giver simpelthen de bedste resultater – flere ideer, flere muligheder for forretningsudvikling og mere power til den omstilling vi er i gang med", siger regionsrådsformand Bent Hansen, som byder velkommen til debatmødet.
Nogle er i gang
Samtlige midtjyske kommuner er fra tid til anden udfordret af stigende vandmængder, der belaster kloakkerne eller skaber oversvømmelser med deraf følgende skader på bygninger og inventar.
Nogle har taget vandudfordringerne op og skabt løsninger, der i hvert fald kan holde klimaforandringerne stangen i en årrække. Det gælder Lemvig Kommune, hvor en betonmur snor sig gennem havneområdet. Muren kan i uvejrstid holde vandmasserne tilbage, men samtidig har den skabt et attraktivt og rekreativt miljø for børn og voksne. Et andet eksempel er i Herning Kommune, hvor man bl.a. i Kibæk og Aulum har samlet regnvand fra veje, tage og befæstede arealer og etableret regnvandsbassiner sammen med grønne kiler og stier gennem byerne.
Indlæg og workshops
På mødet vil rådmand Kristian Würtz fra Aarhus Kommune tale om den grønne omstilling og betydningen af efterspørgsel og bredt engagement.
Direktør Ole Frederiksen fra Excellent Systems A/S vil med udgangspunkt i egne erfaringer fortælle om, hvordan lokale politikere kan give iværksætteren gode muligheder for at udvikle bæredygtige løsninger, som der også er penge i.
Derudover er der indlæg fra den tyske arkitekt Herbert Dreiseitl fra Liveable Cities Lab., som vil øse af sine erfaringer fra hele verden med at gøre det attraktivt at bo med vandet.
Leder af eksportnetværket Danish Water Technology
Group Ilse Korsvang taler om, hvordan samarbejde kan gøre vand til et dansk væksteventyr.
Endelig byder dagen på tre workshops, der handler om henholdsvis
havvand på land, grundvand og om et nyt midtjysk samarbejde om klimatilpasning med titlen KLIMAmidt.
Billedtekster:
I Lemvig har betonmuren "Le Mur" både skabt et værn mod oversvømmelser og givet byen et arkitektonisk pift, der trækker indbyggere og turister ind på haveområdet.
Foto øverst: Udlånt af arkitektfirmaet Hasløv og Kjærsgaard.
Foto nederst: Mads Krabbe, udlånt af Lemvig Kommune
Begge fotos er med kreditering til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen.
Flere oplysninger:
Bent Hansen, formand
for Regionsrådet i Region Midtjylland og
Vækstforum Midtjylland
Telefon: 7841 0010 / 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk
Anne Justesen, udviklingskonsulent
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1142
anne.justesen@ru.rm.dk
Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/