Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har gennemført verdens hidtil største studie om kønsforskelle i overlevelse og risiko for blodpropper hos patienter med åreforkalkning i benene. Resultaterne viser, at kvinder med åreforkalkning i benene klarer sig bedre end mænd. Dette resultat står i kontrast til tidligere resultater fra andre internationale studier.
Åreforkalkning i benenes blodkar (perifer arteriel sygdom) har længe været opfattet som en ufarlig tilstand, da åreforkalkningen "kun" var i benene. Nye undersøgelser har imidlertid vist, at åreforkalkning i benene næsten altid er ledsaget af åreforkalkning i hjerte og hjernen, hvorfor patienterne har meget nedsat levetid i forhold til jævnaldrene. Studier har antydet, at overlevelsen blandt kvinder med åreforkalkning i benene var dårligere end blandt mænd med samme sygdom, ligesom risikoen for blodpropper i hjertet og hjernen så ud til at være større hos kvinder.
Det nye studie fra Aarhus omfattede flere end 11.000 patienter, som tidligere er blevet opereret for åreforkalkning i benene i Danmark. I analyserne blev der taget højde for kendte risikofaktorer som rygning og sukkersyge, samt om patienterne tog forebyggende hjertemedicin.
- Disse faktorer kunne ikke forklare, hvorfor der blandt patienter, som tidligere var opereret for åreforkalkning i benene, var flere mænd end kvinder, der fik en blodprop i hjertet eller hjernen eller døde, siger afdelingslæge Jacob Budtz-Lilly.
Dette studie rejser et interessant spørgsmål, nemlig hvorfor kvinder opereret for åreforkalkning i benene klarer sig bedre end mænd i Danmark. Det kan muligvis skyldes andre livsstilsfaktorer, men dette kan ikke besvares ud fra data tilgængeligt i dette studie.
Resultaterne fra dette studie er offentliggjort i artiklen:
Budtz-Lilly JW, Petersen CN, Pedersen TF, Eldrup N. Male Sex Associated with Increased Long-term Cardiovascular Mortality after Peripheral Vascular Surgery for Atherosclerosis Despite Optimal Medical Treatment. Eur J Vasc Endovasc Surg. 2015 Sep 11.
Yderligere information:
Afdelingslæge Jacob Budtz-Lilly, tlf. 7845 3101